Наслідки несплати аліментів

  Законом визначені наступні фінансові санкції для боржників, що не сплачують аліменти у вигляді штрафу:
1. Понад 1 рік заборгованості – 20 % від суми заборгованості;
2. Понад 2 роки заборгованості – 30 % від суми заборгованості;
3. Понад 3 роки заборгованості – 50 % від суми заборгованості.
  Якщо розмір заборгованості перевищує більше 4 місяці, до боржника застосовують такі обмеження:
1. Виїзду за межі України;
2. Керування транспортними засобами;
3. Користування зброєю;
4. Полювання;
5. Боржник не може впливати на тимчасовий виїзд дитини за межі України. Тобто, той з батьків, з ким проживає дитина, може самостійно приймати рішення про виїзд дитини за межі України.
  За злісне ухилення від сплати аліментів, законом передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.
245178  Заборгованість по аліментах може з’явитися за наступних підстав:
  Рішення суду (судового наказу) про стягнення аліментів – з моменту пред’явлення до виконання. Якщо батько не платить аліменти, але мати не звернулася до суду, мови про наявність заборгованості не може бути. Аліменти стягуються з дня подання до суду заяви матері про невиплату їй аліментів на утримання дитини. Це зроблено задля захисту інтересів дитини, бо справа у позовному провадженні може розглядатися понад рік.
  На підставі рішення суду мати має отримати в суді виконавчий лист та подати його до виконавчої служби. З дня пред’явлення виконавчого листа до виконання починає нараховуватися заборгованість по аліментах. Стягнення аліментів за рішенням суду проводиться державним або приватним виконавцем.
  При відкритті виконавчого провадження автоматично накладається арешт на грошові кошти боржника та з’являється запис у Єдиному реєстрі боржників.
  Нотаріально посвідченого договору між батьками про участь у вихованні дитини та сплату аліментів. Заборгованість виникає з моменту порушення передбачених договором термінів сплати аліментів. Положення такого договору діють до досягнення дитиною 18 років або до зміни умов за згодою сторін.
  Якщо батько порушує умови зазначеного документа щодо сплати суми аліментів, колишня дружина звертається до нотаріуса, який вчиняє виконавчий напис про стягнення заборгованості (розпорядження нотаріуса на документі, який підтверджує зобов’язання боржника). Заборгованість примусово стягує державний або приватний виконавець. На боржника за договором чекають такі самі наслідки, що і за рішенням суду.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*