У Кам’нець-Подільській міській ТГ провели вуличний рейд

273127615_1656253384740323_3478630060085146625_nСлужба у справах дітей Кам’янець-Подільської міської ради разом із працівниками сектору ювенальної превенції Кам’янець-Подільського відділення поліції та Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели у селах Лісківці та Рихта рейд «Вулиця».

Такий захід організували для того, щоб запобігти дитячій бездоглядності, перевірити, чи забезпечують батьки догляд за дітьми, їхнє харчування та навчання в режимі онлайн.

dd1a2125787c605024a3b7f38b70dd88_MПід час рейду відвідали п’ятнадцятеро дітей. Це п’ять сімей, батьки з яких періодично працюють за межами села, місяцями не бувають вдома. На період їхньої відсутності дітей доглядають родичі. В одній із сімей діти перебувають в закладі інституційного догляду, одинокої матері не застали вдома, тому їх відвідають повторно. В інших сім’ях – належний догляд за дітьми, проте умови проживання бажають покращення, на що батькам наголошено під час візиту та попереджено про відповідальність за виховання дітей.

Кам’янець ділився практичним досвідом

психологДнями за пропозицією обласного центру соціальних служб, відбулось zoom-інтерв’ю із психологом Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Віталієм ПОЛІЩУКОМ.

Інтерв’ю проводилось експертом проєкту «Попередження і подолання насильства щодо дітей та підтримка реформи системи правосуддя для дітей», що реалізується Всеукраїнським громадським центром «Волонтер» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Інтерв’ю відбулось в рамках дослідження ключових питань щодо кримінологічної характеристики та запобігання дитячим самогубствам (за ініціативи та підтримки Офісу Генерального прокурора України).

В Кам’янці відбувся рейд «Вулиця»

6a98da60f4215d80446bf96ab65b53ed_M24 січня працівники Служби у справах дітей Кам’янець-Подільської міської ради,  Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та сектору ювенальної превенції Кам’янець-Подільського районного управління поліції відвідали десять сімей, в яких виховується 17 дітей.

Надійшла інформація про незадовільні умови проживання в цих родинах, пропуски навчання без поважних причин у школярів, вживання батьками алкогольних напоїв, схильність до вчинення насильства.

За трьома адресами не застали ні батьків, ні дітей. Їх відвідають повторно. В інших сім’ях – належний догляд за неповнолітніми, проте умови проживання необхідно покращити. На цьому батькам наголосили під час візиту.

Провели бесіду щодо необхідності працевлаштування, недопущення пропусків навчання без поважних причин, попередили про відповідальність за виховання.

 

Про засідання комісії з питань захисту прав дитини Кам’янець-Подільської міської ради

1 (15)Вчора відбулось чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини Кам’янець-Подільської міської ради, на якому було розглянуто 25 питань.

15 із них стосувалися розгляду повідомлень від різних закладів інституційного догляду, де виховуються діти Кам’янець-Подільської територіальної громади. Зокрема, від Солобковецького навчально-реабілітаційного центру, ліцею «Славутинка», Кам’янець-Подільського навчально-реабілітаційного центру та Новоушицької спеціалізованої школи для дітей із вадами слуху.3 (5)

Згідно з процедурою, комісія має розібратися з причинами перебування маленьких жителів громади в цих закладах. Чи це необхідність за станом здоров’я, чи невиконання батьківських обов’язків.

Присутні детально розглянули кожну справу, заслухали всіх, хто прийшов на засідання. Питань до закладів немає. А влаштування дітей у зазначені установи було в кожному випадку необхідним кроком.

Ще 10 питань стосувалися продовження терміну перебування дітей у групі притулку ДНЗ №17. Переважно всі матері цих діток перебувають у складних життєвих ситуаціях, але працюють. Тому дехто забирає свою малечу ввечері додому, а дехто залишає на ніч, бо не дозволяє графік роботи. Проте, всі батьки задоволені роботою вихователів і гарно відгукувалися про дитячий садочок.

До розгляду Комісії Кам’янець-Подільський міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  надав акти оцінки потреб, проведених у 15 сім’ях, в яких діти перебувають у закладах інституційного догляду та виховання. Здійснення оцінок потреб дітей, які мають особливі освітні потреби, відбувалося у тісній співпраці з Кам’янець-Подільським інклюзивно-ресурсним центром.

Кожній сім’ї роз’яснено законодавство, а також наголошено на відповідальності за виховання дітей.

 

Відповідальності батьків за неналежне виховання дітей

1 (14)Вчора відбувся інформаційно-просвітницький захід для вчителів та батьків, діти яких навчаються в Лісковецькій гімназії Кам’янець-Подільської територіальної громади, організований Кам’янець-Подільським міським Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Юрисконсульт Центру Яна Арнаутова та працівники сектору ювенальної превенції Кам’янець-Подільського РУП роз’яснили присутнім норми чинного законодавства щодо відповідальності батьків за неналежне виховання дітей, адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх за скоєнні правопорушення тощо.2 (13)

Особлива увага була приділена шляхам вирішення ситуацій, пов’язаних із неналежним виконанням батьками своїх обов’язків, та координації спільних дій між усіма членами зустрічі в інтересах дітей.

 

Відповідальності батьків за неналежне виховання дітей

1 (14)Вчора відбувся інформаційно-просвітницький захід для вчителів та батьків, діти яких навчаються в Лісковецькій гімназії Кам’янець-Подільської територіальної громади, організований Кам’янець-Подільським міським Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Юрисконсульт Центру Яна Арнаутова та працівники сектору ювенальної превенції Кам’янець-Подільського РУП роз’яснили присутнім норми чинного законодавства щодо відповідальності батьків за неналежне виховання дітей, адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх за скоєнні правопорушення тощо.

2 (13)Особлива увага була приділена шляхам вирішення ситуацій, пов’язаних із неналежним виконанням батьками своїх обов’язків, та координації спільних дій між усіма членами зустрічі в інтересах дітей.

 

 

У м. Кам’янці-Подільському підвели підсумки спільної роботи

1 (13)Відбулася планова нарада Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Кам’янець-Подільського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області.

 Під час зустрічі були підведені підсумки спільної роботи обох Центрів за 2021 рік, яку визнано задовільною.

Спеціалісти обговорили напрями та форми взаємодії сторін щодо надання соціальних послуг дітям та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. Також, звернули увагу на надання необхідних послуг профілактично-виховної, психологічної, соціальної роботи, спрямованих на мінімізацію виявлених криміногенних потреб суб’єктів пробації.

Учасники  запланували і проведення групових заходів для осіб, які перебувають в конфлікті з законом, спираючись на позитивні результати роботи у цьому напрямку в 2021 році.

До відома.

Протягом 2021 року на обліку Кам’янець-Подільського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області перебувало 322 особи, засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

Наразі на обліку установи перебуває 157 осіб, із них 59 молодіжного віку, які охоплені спільною профілактичною роботою обох центрів.

 

 

День наставництва

1498464799З 2017 року світовою спільнотою 17 січня відзначається як Міжнародний день наставництва. Він присвячений дню народження Мухаммеда Алі, легендарного боксера та видатного громадського діяча.

Мета цього Дня – сприяння глобальному порозумінню та підтримці наставницького руху в усьому світі.

Мета наставництва в Україні – підготувати дитину, позбавлену батьківської опіки, до самостійного життя. Стати наставником – означає бути турботливим дорослим, другом, готовим присвятити дитині з інтернату свій час, знання і досвід. Наставник повинен мати бажання допомагати іншим, слухати, бути терпеливим і, звісно, любити дітей.

 

Кам’янець-Подільський міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді інформує:

2022Чинним законодавством передбачено, що кожна сім’я, в якій народилася дитина, має право отримати державну допомогу при її народженні. Держава надає підтримку, але і залишає за собою право перевіряти цільове використання цих грошей.

Протягом дев’яти місяців 2021 року до міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді від Департаменту соціального захисту населення поступило 757 повідомлень про призначення державної допомоги при народженні дитини.

Спеціалістами Центру проведено вибіркові перевірки у 659 сім’ях, що складає 87% від загальної кількості повідомлень. До Департаменту соціального захисту населення подано пропозицію щодо припинення виплати допомоги одній сім’ї.

Отже, якщо ви подали заяву про надання допомоги від держави, будьте готові до того, що вас можуть перевірити. Не варто перешкоджати здійсненню перевірки: інформація буде подана до Департаменту соціального захисту населення, і як результат – вас очікує припинення виплат зазначеної допомоги.

Тому Центр доводить до відома усіх, хто отримав допомогу при народженні дитини чи буде отримувати:

  1. Будьте готові до того, що до вас прийде працівник Центру здійснити контроль за цільовим використанням коштів.
  2. У випадку, якщо ви будете перешкоджати здійсненню перевірки – інформація буде подана до Департаменту соціального захисту населення, і як результат – вас очікує припинення виплат вищезазначеної допомоги.
  3. Спеціалісти Центру виконують свої посадові обов’язки, тому просимо з розумінням поставитись до перевірки.

За більш детальною інформацією щодо здійснення перевірок звертатися до Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (вул. Шевченка, буд. 26, ІІІ поверх).

 

 

До міжнародного дня прав людини, що відзначається 10 грудня, юрисконсульт Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді інформує

 

264657393_2495462953931555_389867708641386625_nПротягом 2021 року за консультаціями з юридичних питань звернулось 136 сімей/осіб з яких 45 сімей онлайн, яким надано 198 юридичних консультацій щодо роз’яснення законодавства, а також надана допомога в складенні 18 позовних заяв.

Приблизно 70 % громадян, які звертаються до Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за захистом своїх прав, не знають елементарних правил спілкування з органами державної влади, місцевого самоврядування, установ, організацій та інше.

Тому, у разі потреби у консультуванні звертайтесь за адресою: вул. Шевченка, 26, ІІІ поверх, тел. (03849) 9-14-29. Також, пишіть приватні повідомлення на сторінку «Міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» в Facebook за посиланням https://www.facebook.com/kpmcsssdm/  з зазначеним видом та бажаним часом консультування.