Забезпечення роботи мобільної бригади

Популярні

311988173_420304830289010_7747982510961655517_n-00127 жовтня 2022 року Хмельницьким обласним центром соціальних служб спільно із Департаментом соціального захисту населення було проведено онлайн-навчання для надавачів соціальних послуг територіальних громад області на тему: «Особливості забезпечення роботи мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі».312144468_420304860289007_1725909329995400466_n-001

Насильство в сім’ї та торгівля людьми – актуальні проблеми сьогодення

зображення_viber_2022-10-20_10-16-08-16119 жовтня 2022 року відбувся інформаційно-просвітницький захід для учнів Плужненського професійного аграрного ліцею (м. Ізяслав) з питань насильства та  протидії торгівлі людьми. Участь у заході взяли провідний фахівець із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради Юлія Потюк та провідний фахівець профорієнтації Ізяславської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості Ольга Волинець.

Юлія Потюк поінформувала присутніх про проблему насильства в сім’ї, його види, основні прояви та ознаки. Адже часто ми не усвідомлюємо, що втягнуті в коло насильства, що по відношенню до нас вчиняються насильницькі дії. Особливий акцент зроблено на розгляді поняття «булінг», адже все частіше доводиться чути про булінг в українських школах. На жаль, жорстокість дітей переходить усі межі, тому надзвичайно важливо проводити профілактичні заходи в учнівському середовищі.зображення_viber_2022-10-20_10-26-48-172

Юлія Потюк роз’яснила визначення поняття «булінг», його основних форм (фізичного, сексуального, психологічного, кібербулінгу, тролінгу, зведення наклепу, переслідування та ін.). Присутні отримали інформацію  щодо організацій в Ізяславській територіальній громаді, куди можна звертатися по допомогу у випадку проявів насильства, «гарячих ліній», які надають підтримку для постраждалих від жорстокого поводження та насильства.

Ольга Волинець ознайомила учасників заходу із проблемою торгівлі людьми у сучасному суспільстві та зазначила, що торгівля людьми стоїть на одному рівні із торгівлею зброєю та торгівлею наркотиками. Потрапити у пастку работоргівців  може будь-хто, незалежно від віку, статі, соціального та майнового статусу. Тому надзвичайно важливо бути поінформованими та «озброєними», адже після завершення навчання в аграрному ліцеї перед випускниками постане питання пошуку роботи  та  працевлаштування.  Присутні поінформовані про основні причини та форми торгівлі людьми, способи вербування людей. Ольга Волинець також надала інформацію щодо організацій, які допомагають людям, що потерпіли від торгівлі людьми.

Наприкінці заходу присутнім роздано соціально-рекламну продукцію з питань насильства та протидії торгівлі людьми.

18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Популярні

Торгівля-001Щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, мета якого – висвітлення проблеми торгівлі людьми, необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам.

Проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Жінки та діти, які змушені покинути Україну, прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас чоловіки, що залишаються всередині країни, також можуть стати здобиччю торговців людьми, застерігає Міжнародна організація з міграції (МОМ).

За даними Міжнародної організації праці (МОП) у світі близько 40 млн людей перебувають у рабстві, з них 71% – це жінки, а одна з чотирьох жертв – діти.

Крім того, зараз у світі використовується праця приблизно 152 мільйонів дітей віком від п’яти до сімнадцяти років.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції, в Україні з 1991 року понад 230 тисяч українців постраждали від різних форм сучасного рабства.

Нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, зокрема сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи.

Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні!

Стаття 149 Кримінального кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

Особам, які постраждали від торгівлі людьми, українським законодавством гарантується одноразова матеріальна допомога та комплексна допомога (психологічна, медична, правова, допомога у працевлаштуванні тощо), виходячи з їхніх особистих потреб.

 

18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми

IMG_20221018_102632-001Європейський день протидії торгівлі людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день, який покликаний вчергове нагадати про необхідність консолідації зусиль органів державної та місцевої влади, громадських організацій з метою підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Сьогодні проблема торгівлі людьми набуває особливого значення та актуальності через широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну, в зв’язку з чим мільйони людей вимушені були евакуюватися на інші території або за кордон. Одними із найбільш уразливих до торгівлі людьми в такій ситуації є жінки з дітьми, діти без супроводу або діти, розлучені із сім’єю, особи з інвалідністю, особи похилого віку та особи, які вже колись раніше потрапляли у ситуацію торгівлі людьми. Тому вкрай важливо забезпечити ефективну протидію таким злочинам шляхом колективного реагування та скоординованих дій.IMG_20221018_102405-001

З нагоди відзначення Європейського дня боротьби з торгівлею людьми 18 жовтня поточного року спеціалістами відділу соціальної роботи з населенням ВК Полонської міської ради ОТГ та сектору «Полонське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Шепетівського МЦ НБВПД проведено вуличну акцію «Не стань жертвою торгівлі людьми». Метою даної інформаційно-просвітницької акції було роз’яснення можливих ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та можливостей отримання постраждалими комплексної допомоги у державних інституціях. Перехожим громадянам роздано буклети відповідного інформаційного змісту.

Отримана інформація, безперечно, стане у нагоді мешканцям громади, убереже їх від необдуманих вчинків та неправильних рішень при працевлаштуванні.

Проведено засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству у сім’ї та протидії торгівлі людьми при Ізяславській міській раді

зображення_viber_2022-10-14_08-13-19-89913 жовтня 2022 року в приміщенні КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради відбулося чергове засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми при виконавчому комітеті Ізяславської міської ради.

У засіданні взяли участь представники відділу поліцейської діяльності № 2 Шепетівського районного управління поліції ГУ НП в Хмельницькій області, комунальної установи «Центр надання соціальних послуг»,  відділів «Служба у справах дітей»,  освіти, молоді та спорту Ізяславської міської ради, КНП «Ізяславський центр первинної медико-санітарної допомоги», Ізяславської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості,  відділу «Ізяславське бюро правової допомоги» Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.зображення_viber_2022-10-14_08-13-20-096

До порядку денного було включено два питання:

  1. Про діяльність спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі на території Ізяславської міської ради за 9 місяців 2022 року.
  2. Про надання безоплатної правової допомоги уразливим категоріям населення, в тому числі особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, вимушеним переселенцям.

В ході обговорення зазначених питань членами Координаційної ради обговорено та надано ряд рекомендацій щодо покращення взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашнього насильства та насильства за ознакою статі на території Ізяславської громади. 

За результатами обговорень прийнято відповідні рішення.

Проведено інформаційно-просвітницький захід у Центрі Пробації

зображення_viber_2022-10-03_09-34-24-4953 жовтня 2022 року відбувся інформаційно-просвітницький захід на базі Шепетівського  районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації»  у Хмельницькій області для осіб, які перебувають на обліку Центру Пробації. Участь у заході взяли старший інспектор  Шепетівського  районного сектору № 2 ДУ «Центр пробації у Хмельницькій області» Оксана Ставнійчук,  провідний фахівець із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради Юлія Потюк,  юрист сектору «Ізяславського бюро правової допомоги» Шепетівського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зоя Гонтарук, представник ВПД № 2 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області Михайло Гончарук.зображення_viber_2022-10-03_09-34-24-629

Оксана Ставнійчук наголосила на тому,  що особи, які перебувають на обліку Центру Пробації, зобов’язані  відповідально ставитися до відвідувань Центру Пробації, брати участь у проведенні індивідуальних та групових консультацій.

Зоя Гонтарук ознайомила підоблікових осіб із основними положеннями Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», видами насильства та відповідальністю за вчинення насильницьких дій у сім’ях. Також присутні були поінформовані щодо можливості отримання послуги медіації на будь-якій стадії судового розслідування з метою врегулювання конфліктів (спорів) та запобігання їх виникненню у майбутньому.

Юлія Потюк звернула увагу присутніх на те, що з початком російської агресії на території України почастішали випадки домашнього насильства. З особами, які перебувають на обліку Центру Пробації, проведено профілактичну бесіду щодо недопущення вчинення насильства у сім’ях, поінформовано про основні ознаки та прояви насильницьких дій, адже більшість громадян не ідентифікують власну поведінку із проявами насильства по відношенню до членів родини.

Михайло Гончарук навів приклади із практичної діяльності  ВПД № 2 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області щодо роботи із сім’ями, де вчиняється домашнє насильство.

Засідання координаційної ради

зображення_viber_2022-09-27_15-01-59-20627 вересня 2022 року в приміщенні Полонської міської ради відбулося чергове засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

До порядку денного було включено три питання:

  1. Виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми».
  2. Про стан роботи з сім’ями, що проживають на території Полонської ОТГ, в яких виявлено факт вчинення домашнього насильства або існує загроза його вчинення
  3. Про надання безоплатної вторинної правової допомоги пільговим категоріям населення.зображення_viber_2022-09-27_15-01-58-807

Усі питання розглянуті та задоволені.

Куди звернутись у випадку потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, перші кроки.

Популярні

306510675_461604166005590_8329308717027822399_nМіністерство соціальної політики України, як національний координатор у сфері протидії торгівлі людьми звертає увагу, що ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ — ЦЕ СУЧАСНЕ РАБСТВО!

Свобода людини є однією з головних цінностей сучасного цивілізованого суспільства, а забезпечення недоторканності свободи особи – однією з головних функцій держави.

Якщо:

Вас силою примушували працювати;

Вам не виплатили обіцяної заробітної плати;

у Вас відібрали паспорт чи інші документи;

Вас насильно утримували, контролювали;

Вам погрожували, шантажували;

Вас змушували до жебрацтва;

Вас втягнули у проституцію, порнобізнес;

Ви стикнулись з обманом, насильством

ВИ СТАЛИ ЖЕРТВОЮ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ.

В такому випадку необхідно звернутися за місцем перебування до місцевої держадміністрації та правоохоронних органів або зателефонувати на цілодобову „гарячу лінію” за телефонним номером 15-47.

Національна соціальна сервісна служба України опікується питанням запобігання та протидії торгівлі людьми: приймає рішення про встановлення / відмову у встановленні, продовження / відмову у продовженні, позбавлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми; проводить аналіз діяльності суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми; координує та контролює діяльність закладів, що надають допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми, в тому числі направляє до закладу осіб, які постраждали від торгівлі людьми за кордоном та повертаються в Україну, в разі необхідності надання їм тимчасового притулку; проводить заходи, спрямовані на усунення передумов торгівлі людьми.

 

 

Профілактична робота серед студентів

510B073C-6A96-4293-A31A-56493B59E2A3Днями психолог Хмельницького міського  центру соціальних служб Олександра Коцюк , прийняла участь у круглому столі за ініціативи Хмельницького торгівнльно-економічного коледжу. Обговорювали питання профілактичної роботи щодо протидії булінгу в студентському середовищі.4516C642-182D-4701-8835-095C0B5A29D9

Торгівля людьми – сучасний прояв рабства

изображение_viber_2022-08-01_11-23-10-844З нагоди Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначається 30 липня, інформаційно-просвітницький захід на базі Шепетівського  районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації»  у Хмельницькій області  1 серпня 2022 року був присвячений проблемі торгівлі людьми. Участь у заході взяли старший інспектор  Шепетівського  районного сектору № 2 ДУ «Центр пробації у Хмельницькій області» Оксана Ставнійчук,  провідний фахівець із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради Юлія Потюк,  юрист відділу «Ізяславського бюро правової допомоги» Шепетівського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зоя Гонтарук, провідний фахівець профорієнтації відділу надання соціальних послуг Ізяславської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості Тетяна Франчук.

Оксана Ставнійчук наголосила на тому, що особам, які перебувають на обліку Центру пробації, важливо бути обізнаними щодо торгівлі людьми у сучасному суспільстві, адже прикра ситуація може трапитися з кожним, бо торгують і жінками, і дітьми, і чоловіками.

Зоя Гонтарук зауважила, що з періоду вторгнення російської федерації на територію України зросла кількість злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, тому дуже важливо тримати особисті документи при собі, в жодному разі і під жодним приводом не віддавати їх стороннім людям. Адже торгівля людьми вважається сучасною формою рабства і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.изображение_viber_2022-08-01_11-22-42-425

Юлія Потюк ознайомила присутніх із причинами торгівлі  людьми (зовнішніми, внутрішніми, причинами, пов’язаними з «людським фактором»), міфами та фактами стосовно торгівлі людьми, формами вербування та експлуатації людей. Присутні отримали інформацію щодо організацій та «гарячих ліній», які надають допомогу у сфері протидії торгівлі людьми.

Тетяна Франчук звернула увагу на те, що чоловіки досить часто потрапляють у пастки работорговців, тому при пошуку робити і працевлаштуванні потрібно дуже уважно зважувати всі пропозиції. Також фахівцем були озвучені  групи ризику торгівлі людьми – особливо вразливих людей, щодо яких існує висока ймовірність, що вони можуть стати об’єктами торгівлі людьми.

За матеріалами КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради