На Хмельниччині розпочалися тренінгові навчання за підтримки Уряду Канади

Популярні

IMG_20220927_110209В умовах сьогодення від стійкого психологічного стану кожного громадянина залежить психологічний клімат в цілому. Наша область серед небагатьох в Україні має можливість поширити інноваційну програму, розроблену ВООЗ серед тих спеціалістів, які працюють з людьми.

Захід відбувається за підтримки проекту Ініціатива з захисту прав дитини та розвитку соціальних послуг, проекту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), який впроваджується Alinea International за підтримки Уряду Канади.  Учасники пройшли курс «Самодопомога Плюс» [Self-Help Plus] (SH+), який був розроблений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) як груповий курс управління стресом.IMG_20220927_110158

Тренінгові навчання проводять сертифіковані тренера Хмельницького обласного центру соціальних служб: заступник директора Наталія Мельник, психолог Юлія Воробієвська та фахівець з соціальної роботи Ірина Конопко.

IMG_20220927_110314В роботі курсу взяла участь директор обласного центру соціальних служб Тетяна Власюк.

Психологічне здоров’я громадян, особливо в умовах сьогодення, є важливим аспектом моральної стійкості усього суспільства.

У майбутньому отримані знання та навички під час цього чотирьохденного навчання будуть поширені  та застосовані  на практиці спеціалістами у своїх громадах.  IMG_20220927_110915 (1)

Участь у груповому курсі взяло 25 спеціалістів з Волочиської, Нетішинської, Деражнянської, Дунаєвецької, Городоцької, Кам’янець-Подільської, Старосинявської, Летичівської, Шепетівської, Розсошанської, Теофіпольської, Хмельницької територіальних громад.

Завершилися навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, потенційні опікуни, піклувальники, усиновителі

Популярні

IMG_20220826_140309Усиновити дитину, яка перебуває на території України в умовах воєнного стану, можливо. Усиновлення провадиться в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України, а також по відношенню до тих дітей, обставини життя батьків та інших родичів яких є можливість встановити. 

Під час воєнного стану багато людей хочуть всиновити дітей, які не мають або втратили батьків через військову агресію росії.

Кожній дитині потрібна сім’я. Безумовна любов турботливих батьків, постійна підтримка, взаєморозуміння та домашній затишок.

В Хмельницькому обласному центрі соціальних служб завершились навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, потенційні опікуни, піклувальники, усиновителі, які проходили з 15 серпня 2022 рорку та завершилися 26 серпня 2022 року.

Тренінгові заняття проводилися  6  днів по понеділках, середах та п’ятницях сертифікованими тренерами Хмельницького обласного центру соціальних служб – заступником директора Наталією Мельник та соціальним менеджером відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів Тетяною Яцух. Таке навчання потенційних батьків передбачено постановами Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 року №564 та №565, від 24 вересня 2008 року №866.

За  словами, Наталії Мельник – заступника директора центру, коли прийомні батьки та усиновителі не проходять відповідне навчання, їм дуже важко подолати проблеми та правильно вирішити питання, з якими вони стикнуться при вихованні прийомної дитини. Саме тому найчастіше і трапляються проблеми. Найчастіша проблема серйозних конфліктів полягає в тому, що батьки не зуміли встановити або утримати теплий та мудрий контакт із дитиною.  Ці дітки – особливі. Вони вже у дитинстві пережили зраду близьких людей. Їм не можна знову переживати це.

Проходження усіма кандидатами обов’язкового курсу навчання є дуже важливим етапом, оскільки виховання дитини, яка зазнала психологічної травми від втрати біологічних батьків, має певні особливості.

Навчання проводиться в тренінговому форматі за міжнародною програмою «ПРАЙД». Заняття проходять за  програмою де передбачено розгляд наступних  тем: Знайомство; Підготовка до змін в особистому та сімейному житті; Подолання у дитини почуття втрати; Повноцінний розвиток дитини та причини його затримки; Задоволення потреб дитини та формування її прив’язаностей; Зміст та методи сімейного виховання; Посилення сімейних зв’язків; Планування стабільності життя дитини та сім’ї; Робота в команді; Усвідомлений вибір.

Після проходження обов’язкового безкоштовного курсу навчання усім 18  батькам надана довідка з рекомендаціями, яка засвідчує проходження цього курсу і їхню готовність стати усиновлювачами, опікунами, прийомними батьками, в якій вказується кількість дітей, їх стать та вік.


Додаткова інформація для небайдужих людей:

Якщо людина хоче прихистити дитину, яка постраждала від воєнних дій, можна скористатися процедурою тимчасового влаштування. Це передбачає перебування дитини в сторонній сім’ї до ухвалення рішення суду про подальше її влаштування. Щоб тимчасово влаштувати дитину, можна безпосередньо звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання і заповнити відповідну заяву. Або ж заповнити анкету через Telegram-бот “Дитина не сама” (https://t.me/dytyna_ne_sama_bot), подавши в електронному вигляді ваші дані.  

Кожній дитині потрібна сім’я

Популярні

IMG_20220701_135103Під час воєнного стану багато людей хочуть всиновити дітей, які не мають або втратили батьків через військову агресію Росії.

Кожній дитині потрібна сім’я. Безумовна любов турботливих батьків, постійна підтримка, взаєморозуміння та домашній затишок.

Сьогодні тема усиновлення є близькою для багатьох небайдужих людей. В Хмельницькому обласному центрі соціальних служб завершились навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, потенційні опікуни, піклувальники, усиновителі, які проходили з 7 червня 2022 рорку та завершилися 1 липня 2022 року.IMG_20220701_105227

Тренінгові заняття проводилися  8  днів по вівторках та п’ятницях сертифікованими тренерами Хмельницького обласного центру соціальних служб – заступником директора Наталією Мельник та начальником відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів обласного центру соціальних служб Наталією Гонтою. Таке навчання потенційних батьків передбачено постановами Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 року №564 та №565, від 24 вересня 2008 року №866.IMG_20220701_134006

За  словами, Наталії Мельник – заступника директора центру, проходження усіма кандидатами обов’язкового курсу навчання є дуже важливим етапом, оскільки виховання дитини, яка зазнала психологічної травми від втрати біологічних батьків, має певні особливості.IMG_20220701_134651

Навчання проходять за  програмою де передбачено розгляд наступних  тем: Знайомство; Підготовка до змін в особистому та сімейному житті; Подолання у дитини почуття втрати; Повноцінний розвиток дитини та причини його затримки; Задоволення потреб дитини та формування її прив’язаностей; Зміст та методи сімейного виховання; Посилення сімейних зв’язків; Планування стабільності життя дитини та сім’ї; Робота в команді; Усвідомлений вибір.IMG_20220701_134746IMG_20220701_134759IMG_20220701_134816IMG_20220701_134826

Додаткова інформація для небайдужих людей:

Якщо людина хоче прихистити дитину, яка постраждала від воєнних дій, можна скористатися процедурою тимчасового влаштування. Це передбачає перебування дитини в сторонній сім’ї до ухвалення рішення суду про подальше її влаштування.

Щоб тимчасово влаштувати дитину, можна безпосередньо звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання і заповнити відповідну заяву. Або ж заповнити анкету через Telegram-бот “Дитина не сама” (https://t.me/dytyna_ne_sama_bot), подавши в електронному вигляді ваші дані.  

Модернізація системи соціальної підтримки населення України

Популярні

IMG_20220126_115431_BURST126 січня 2022року працівники Хмельницького обласного центру соціальних служб взяли участь у дводенному регіональному он-лайн семінарі-тренінгу “Сучасні підходи адміністрування у сфері соціального захисту на рівні територіальної громади” організованого Міністерством соціальної політики спільно з Міжнародним банком реконструкції та розвитку в межах реалізації проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» .

Для проведення он-лайн навчання  Міністерством було створено навчальний портал територіальних громад  на якому розміщено Методичний посібник навчального заходу, який містить 4 базові курси для самостійного опрацювання, у тому числі відео-уроки, переліки нормативних документів, презентації з кращим досвідом громад області та презентації доповідачів семінару-тренінгу, а також інші корисні матеріали.  IMG_20220126_115349

Для організації та проведення навчальних заходів Мінсоцполітики уклало Договір з Консорціумом підприємств у складі: Об’єднання підприємств ПрАТ “Інформаційно-аналітична агенція “Статінформконсалтинг”,  O-Turs d.o.o., Всеукраїнська благодійна організація “Інститут місцевого розвитку” та ТОВ “Інститут місцевого розвитку”

До участі у навчальному заході запросили голів та представників територіальних громад, представників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб, територіального органу Національної  соціальної сервісної служби України, а також керівників та відповідальних за організацію надання адміністративних послуг соціального характеру із застосуванням програмного комплексу .

Продовжуємо інформувати про патронат

Популярні

IMG-8a420f30bb6afdc770f9fd6166c6d19f-VДнями відбулась зустріч заступника директора Хмельницького обласного центру соціальних служб Наталії Мельник та начальника відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів  Наталії Гонти з педагогами Теофіпольської громади «Про розвиток послуги  патронату над дитиною».

За словами Наталії  Мельник, патронат – це соціальна послуга, яку надають дитині, поки фахівці соціальних служб працюють з її батьками. Це означає, що процес розлучення із сім’єю буде для неї менш травмуючим. Адже послуга патронату надається в домашніх умовах, є короткотривалою (від 3 до 6 місяців) та орієнтована на потреби дитини.

Патронатні вихователі здійснюють догляд, виховання та реабілітацію дитини та водночас підтримують зв’язок з рідними.

IMG-1dd8853fe6a26e823112fef8bf561f2e-VНаталія Гонта поінформувала присутніх, що на Хмельниччині створена перша патронатна родина та на даний час в Хмельницькому обласному центрі соціальних служб проходять навчання кандидати в патронатні вихователі.

Вона звернула увагу присутніх слухачів, що мешканці Хмельниччини можуть стати патронатними вихователями,якщо:

є громадянином України, має вік від 35 до 60 років (для жінки) та від 35 до 65 років (для чоловіка);

сім’я зареєстрована у шлюбі та проживає на спільній житловій площі або орендованій;

стан здоров’я дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

є позитивний досвід виховання власних дітей;

відсутня судимість;

один із членів сім’ї не поєднує роботу патронатного вихователя з іншою трудовою діяльністю.

IMG-023ac6b7b18c1e69797ed628e5ddf57c-VДля цього бажаючим необхідно пройти спеціальний курс навчання, а це 12 занять, та отримати довідку за результатами навчання.  Зарплата вихователя становить 5(п’ять) прожиткових мінімумів та становить 2393х 5 =11965 грн.,  кошти на виховання дитини – 2,5 прожиткових мінімума,(прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць  з 1 січня 2022 року.

До 6 років  — 2100х2,5 = 5250 гривні та від 6 до 18 років на одну дитину 2618х2,5= 6545 грн..

За детальнішою інформацією щодо запровадження послуги патронату над дитиною, можливості стати патронатним вихователем необхідно звертатися до служб у справах дітей територіальних громад , Хмельницького обласного центру соціальних служб за телефоном (0382)76-55-58.

Наприкінці свого виступу працівники Центру відповідали на питання учасників зустрічи.

Провели лекцію для персоналу Райківецької виправної колонії

Популярні

164216720236014 січня 2022 року заступником директора центру, секретарем обласної спостережної комісії Наталією Мельник та начальником відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів Наталією Гонтою проведено лекцію для персоналу Райківецької виправної колонії. Тема лекції «Профілактика емоційного та професійного вигорання», під час проведення якої здійснено міні-тестування та запропоновано шляхи попередження професійного вигорання.1642167202350 (1)

Завершились цьогорічні планові навчання для кандидатів у прийомні батьки

Популярні

IMG_20211130_101210В Хмельницькому обласному центрі соціальних служб завершились цьогорічні планові навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, потенційні опікуни, піклувальники, усиновителі.

Хмельницький обласний центр соціальних служб у 2021 році   провів 7 циклів навчань для кандидатів в прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники. Всього навчання пройшли 73 особи, з яких 2 опікунських сім’ї, 8 осіб опікунів, 20 сімей  усиновителів, 4 особи усиновитель, 2 сім’ї кандидатів у прийомні батьки.IMG_20210721_100637

Метою таких навчань є підготовка кандидатів у прийомні батьки, опікуни, піклувальники до усвідомленого вибору щодо взяття дітей під опіку/піклування, в прийомну сім’ю, здійснення ними функцій по нагляду, розвитку дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. IMG-a09ae5a6db3a48e198f01d4cfe9384fb-VЦентр соціальних служб  Хмельницької області працює на попередження соціального сирітства. Фахівці надають всебічну підтримку сім’ї, щоб діти виховувались в біологічних родинах. Але, коли все ж таки діти залишаються соціальними сиротами, спеціалісти центрів та служби у справах дітей розпочинають пошук потенційних прийомних батьків, які мають бажання та можливість виховувати таких діточок у сімейному оточенні.IMG_20210630_102728

Спершу проводиться ретельний відбір кандидатів, після якого регіональні тренери   обласного центру соціальних служб   проводять навчання кандидатів в прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники, за результатами якого готують висновок щодо можливості бути потенційними батьками. Навчання проводиться в тренінговому форматі за міжнародною програмою «ПРАЙД».IMG_20210630_103518

Станом на 01.11.2021. в Хмельницький області функціонує 105 прийомних сімей та 21 дитячий будинок сімейного типу  (341дитина).  

Всі прийомні сім’ї та ДБСТ перебувають під обов’язковим соціальним супроводженням міських та районних ЦСССДМ.

Тренінгові заняття проводилися  8  днів по вівторках та п’ятницях. Протягом цих днів потенційні кандидати проходять навчання за програмою де передбачено розгляд наступних тем: Знайомство; Підготовка до змін в особистому та сімейному житті; Подолання у дитини почуття втрати; Повноцінний розвиток дитини та причини його затримки; Задоволення потреб дитини та формування її прив’язаностей; Зміст та методи сімейного виховання; Посилення сімейних зв’язків; Планування стабільності життя дитини та сім’ї; Робота в команді; Усвідомлений вибір.   IMG_20210608_122616

За словами Наталії Мельник – заступника директора центру, проходження усіма кандидатами обов’язкового курсу навчання є дуже важливим етапом, оскільки виховання дитини, яка зазнала психологічної травми від втрати біологічних батьків, має певні особливості.

Після проходження обов’язкового безкоштовного курсу навчання всім батькам видається довідка з рекомендаціями, яка засвідчує проходження цього курсу і їхню готовність стати усиновлювачами, в якій вказується кількість дітей, їх стать та вік, рекомендації щодо можливості усиновлення.

 

Рівні можливості дітям

Популярні

IMG_20211208_1133528-9 грудня 2021 року  соціальні працівки Хмельницького обласного центру соціальних служб взяли участь у   щорічній онлайн-конференції з питань раннього розвитку ромських дітей, що організована Мережею Roma Early Years Network (REYN) за фінансової та експертної підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Мережа REYN-Україна об’єднує освітян, соціальних працівників, медиків, батьків, представників влади, організації та волонтерів, які працюють з ромськими дітьми та прагнуть підвищувати власний професіоналізм та удосконалювати підходи до роботи.IMG_20211208_113554

У ході конференції яка відбувається дистанційно на платформі ZOOM з трансляцією у Фейсбуці будуть презентовані практичні інструменти та методики роботи з ромськими родинами та їхніми дітьми.  

Додаткова інформація:

REYN – Ukraine – це експертна спільнота, що об’єдналась навколо інтересів ромської дитини та працює задля забезпечення її рівного доступу до можливостей розвитку та якісної освіти в українському суспільстві.
 
Перші десять років життя дитини є визначальними, тому головною метою є забезпечення якісних освітніх та інших практик для покращення доступу ромських сімей та дітей до послуг, які передбачає для них держава.  .
 

Створення та функціонування патронатної родини

Популярні

IMG-3d648e4d46fa2b2f350780f27d0631a0-V7 грудня на базі Хмельницького обласного центру соціальних служб в рамках планових навчань для кандидатів у патронатні вихователі,  прийомних батьків, батьків-вихователів, потенційних опікунів, піклувальників, усиновителів відбулась зустріч з першою патронатною вихователькою на Хмельниччині – Аллою Сторожук.

З перших уст патронатної виховательки учасники заняття дізнались про передумови створення та функціонування патронатної родини, особливості догляду, виховання та реабілітації дітей, які перебувають під патронатом.

IMG-7db32b553c53bb013a2e6b7af1487ceb-VАктуальними також виявились питання взаємодії з біологічною сім’єю дітей, які знаходяться у складних життєвих обставинах, бо подальша доля дітей залежить саме від готовності біологічної родини прийняти назад дитину у сім’ю.

Алла Миколаївна висловила подяку за підтримку, допомогу та тісну співпрацю заступнику голови обласної державної адміністрації Володимиру Юр’єву, керівництву та спеціалістам обласного центру соціальних служб, служби у справах дітей Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації.

В Хмельницькому обласному центрі соціальних служб розпочались планові навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, потенційні опікуни, піклувальники, усиновителі

Популярні

IMG_20211130_101210Підготовка сімей до виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування – пріоритетний напрямок роботи обласного центру соціальних служю.

Спеціальний курс підготовки необхідно пройти будь-кому, хто зважився взяти дитину у сім’ю. Навчання відбувається на базі Хмельницького обласного центру соціальних служб.

IMG_20211130_101252За словами директора центру соціальних служб Тетяни Власюк : «Сьогодні ми розпочали останій цикл навчань в 2021 році. Головні аспекти навчання торкаються вікових особливостей дітей, адаптації їх до нової родини, опрацювання психологічних травм, отриманих до усиновлення. По завершенні курсу майбутні батьки мають у повній мірі усвідомлювати, як поводитися з прийомною дитиною, як створити для її розвитку безпечні умови та сприяти гармонійному становленню особистості дитини».

Навчання проходять потенційні опікуни/піклувальники, усиновителі з Шепетівського, Хмельницького районів, м.Хмельницького та  патронатні вихователі з міста Хмельницького.

IMG_20211130_101936Тренінг проводять регіональні тренери  Хмельницького  обласного центру соціальних служб, сертифікований тренер – практичний психолог Людмила Терпяк та соціальний менеджер Тетяна Яцух.

За словами  тренера Людмили Терпяк , відповідно до законодавства України, навчання майбутніх кандидатів в прийомні батьки й усиновителів триває 64 години.  Навчання проводяться в формі семінару-тренінгу, що забезпечує можливість оцінити виховний потенціал кандидатів в процесі безпосередньої взаємодії з тренерами та іншими учасниками, під час виконання інтерактивних вправ.

Тренінгові заняття сприяють підготовці кандидатів, активізації досвіду, почуттів, набуттю навичок, якими мають володіти потенційні батьки, які бажають всиновити дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.IMG_20211130_101925

Особливістю тренінгу є те, що майбутні батьки отримають не тільки теоретичну інформацію (під час навчання учасників будуть ознайомлені з особливостями сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, стилями виховання, віковими особливостями розвитку дітей, етапами адаптації дитини в сім’ї та ін.), а й мають можливість, завдяки інтерактивним вправам, «приміряти» на себе ту чи іншу роль, пов’язану з вихованням дітей.

IMG_20211130_101922Навчання проходять за  програмою де передбачено розгляд наступних тем: Знайомство; Підготовка до змін в особистому та сімейному житті; Подолання у дитини почуття втрати; Повноцінний розвиток дитини та причини його затримки; Задоволення потреб дитини та формування її прив’язаностей; Зміст та методи сімейного виховання; Посилення сімейних зв’язків; Планування стабільності життя дитини та сім’ї; Робота в команді; Усвідомлений вибір.

Тренінгові заняття проводитимуться  8  днів по вівторках та п’ятницях.

Після проходження обов’язкового безкоштовного курсу навчання всім батькам видається довідка з рекомендаціями, яка засвідчує проходження цього курсу і посвідчує їхню готовність стати усиновлювачами. В довідці вказується кількість дітей, їх стать та вік, рекомендації щодо можливості усиновлення.

Більш детальну інформацію щодо сімейних форм виховання можна отримати у Хмельницькому обласному центрі соціальних служб за адресою: м.Хмельницький, Львівське шосе 10/1 або за телефоном 0382765558

Довідка :

Протягом 2021 року  Хмельницький обласний центр соціальних служб провів  6 циклів навчань для вищевказаних осіб: січень-лютий, квітень, червень, липень-серпень, вересень-жовтень.   За результатами навчань довідки з рекомендаціями отримали 30 сімей та 12 осіб (разом 60 осіб). 

Проведено також 2цикли (травень, липень) планових підвищень кваліфікації прийомних батьків та батьків вихователів (проводиться кожні 2 роки функціонування прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу).Охоплено 50 осіб, з них батьки-вихователі 15 ДБСТ та прийомні батьки 13 ПС.