ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ПОМЕЛИХ ВІД СНІДу

snid_big  Тисячі червоних метеликів – символ пам’яті наслідків епідемії СНІДу, скорботи та надії
  17 травня Україна вшановує пам’ять людей, які померли від СНІДу. Цей день, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається у всьому світі щорічно, починаючи з 1983 року.

  Головним покликанням пам’ятної дати є – вшанування пам’яті людей, які пішли з життя через СНІД та привернення уваги до проблеми ВІЛ/СНІДу.

  Кожної години у світі інфікується вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) понад 300 людей. Від хвороб зумовлених ВІЛ щодня помирає 5,5 тис. людей.

  Нажаль, епідемія ВІЛ/СНІДу не минула і Україну. Розпочав свій сумний відлік у 1987 році, епідемія ВІЛ/СНІДу унесла тисячі життів наших громадян.

  Враховуючи перебіг захворювання (хвороба майже не проявляє себе тривалий час), низький рівень знань про ВІЛ-інфекцію, страх пройти обстеження на ВІЛ призводить до того, що багато ВІЛ-позитивних людей живуть не знаючи, що вони інфіковані.

  Не знаючи свій ВІЛ-статус ми ризикуємо своїм життям та здоров’ям близьких нам людей.

  Значна частина нашого суспільства і досі перебуває під впливом помилкового ствердження, що ВІЛ-інфекція – це захворювання маргінальних груп населення, споживачів ін’єкційних наркотиків та представників комерційного сексу.

  За цю ілюзію, нажаль, вже багато людей заплатили непомірно високу ціну.

  Чи можна вберегти себе від СНІДу?

  На сьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування, тому головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування. У зв’язку з цим, необхідно:
• приймати правильні щодо свого здоров’я рішення, намагатися протистояти таким факторам ризику, як потреба експериментувати, самоутверджуватись під тиском з боку однолітків;
• уникати випадкових статевих контактів, бо чим більше сексуальних партнерів, тим вищим є ризик інфікування. Застосування презервативів значно знижує можливість інфікування партнера не тільки ВІЛ, але й збудниками венеричних захворювань, вірусних гепатитів;
• сексуальні стосунки з особами, що вживають наркотики, здебільшого неконтрольовані і вже тому небезпечні. За даними статистики 30-50 % осіб, що вживають наркотики ін’єкційним шляхом, інфіковані ВІЛ;
• пам’ятати, що венеричні хвороби сприяють поширенню ВІЛ, а тому їх потрібно терміново лікувати;
• важливо знати, що вагітні ВІЛ-інфіковані жінки можуть запобігти народженню хворої на ВІЛ-інфекцію дитини, якщо вони якнайраніше звернуться в жіночу консультацію для проведення профілактичного лікування.

  Запорука захисту від  ВІЛ інфекції – це здоровий спосіб життя, визначення своїм життєвим пріоритетом сімейних цінностей та моральності, відмова від ризикованої статевої поведінки і відповідальність за своє здоров’я.

  Отже у День пам’яті померлих від СНІДу Україна, згадає людей, які пішли з життя через СНІД та ще раз нагадає про глобальну небезпеку ВІЛ-інфекції для людей, які живуть.

  Вшануємо пам’ять всіх тих, чиї життя забрала епідемія та будемо пам’ятати, що тільки від нас самих залежить наше майбутнє і майбутнє наших дітей.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*