Заводити чи не заводити домашню тварину? Діти просять – батьки думають

1  Домашні тварини для дітей – це не просто звірята, з якими іноді цікаво пограти. Це справжні друзі, які можуть підтримати в скрутну хвилину. Саме їм дитина буде розповідати про свої проблеми і печалі. Їм, а не батькам або друзям вона буде повністю довіряти. Вплив домашніх тварин на дітей дуже великий.
  Вчені в галузі психології та педіатрії в університеті Уорик (Великобританія) проводили дослідження щодо взаємозв’язку дітей і домашніх тварин. Отриманими результатами було доведено, що тварини в житті дітей відіграють одну з найважливіших ролей. У списку з 10 найбільш важливих життєвих складових кожна дитина, яка має вихованця, поставила його на 3-4 місце, а деякі з дітей – навіть на 2 місце після мами.
  Догляд за домашнім улюбленцем здійснює позитивний вплив і на загальний розвиток дітей. Психологи стверджують, що взаємодія з домашнім улюбленцем посилює фізичний, соціальний, емоційний і розумовий розвиток.
Фізичний розвиток
  Догляд за тваринами допомагає дитині розвинути моторику й підвищує загальну активність. Дослідження показали, що діти, у яких є собака, щодня приділяють фізичним вправам у середньому на 11 хвилин більше, ніж їх однолітки, які не мають домашніх тварин.
  За результатами іншого дослідження, діти, у яких з раннього віку є кіт або собака, рідше хворіють на застудні захворювання й захворювання органів слуху, а у випадку хвороби вони одужують швидше, ніж їх однолітки, які не мають домашніх тварин.
Соціальний розвиток
  Як відомо, собака – друг людини. Крім того, домашні тварини допомагають своїм господарям знаходити й нових друзів, сприяють дітям у соціалізації. Однолітки більше прагнуть спілкуватися з дитиною, що грає з собакою. Таким чином, домашня тварина стає сполучною ланкою між замкнутою дитиною та іншими дітьми.
  За твердженням психологів, домашні тварини допомагають людині встановити контакт зі своїми сусідами. Тварини стають темою для розмов, а господарі вихованців обмінюються порадами з догляду за ними й пов’язаними з цим емоціями.
Емоційний розвиток
  Діти, у яких є домашні тварини, мають більш високу самооцінку. Якщо їх самооцінка спочатку низька, вони можуть розповідати своїм вихованцям те, що не наважуються говорити людям. Такі діти впевненіше виконують складні завдання разом з тваринами, тому що вони не засудять за допущену помилку, а в їхніх очах діти не будуть виглядати безглуздо.
  Домашні тварини є потужним джерелом безумовної любові для дитини. Крім того, діти вчаться співчуття, доглядаючи за твариною.
Розвиток пізнавальної сфери
  Чи може наявність собаки поліпшити успішність дитини в школі? Психологи стверджують: так, може. Дослідження показали, що учні молодших класів, які читали вголос своєму собаці, швидше розвивали навички читання, ніж їх однолітки, які читали дорослим. Присутність тварини викликає менший стрес у дитини. Наявність домашньої тварини мотивує дізнаватися більше про тварин у цілому, тим самим розвиває інтерес дитини до досліджень.
  Догляд за котом, собакою, папугою чи рибкою дисциплінує дітей. У них з’являється усвідомлення, що це не іграшка, а живе створіння. Відтак за твариною потрібно прибирати і годувати. До прикладу, дошкільнята можуть насипати тварині корм. Діти молодшого шкільного віку прибирати за улюбленцем чи вигулювати його разом з батьками. Те, що турбота про домашнього вихованця принесе дитині багато радості й теплих спогадів, очевидно.
Як обрати домашнього улюбленця?
  Тварину обирають не тільки з огляду на фінансові можливості чи умови проживання. Варто звертати увагу на тип характеру малюка. Рухливій дитині підійде кіт чи собака. Для інтроверта краще підібрати хом’яка, морську свинку чи рибку. Обираючи ту чи іншу тварину, потрібно знати, чи не має малюк алергії на пір’я, шерсть чи корм.
  Домашні тварини – це велика відповідальність, і до цього не можна ставитися легковажно. Якщо ви все ж вирішите завести вихованця – це стане найбільш приємною подією в житті вашого малюка.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*