“Коронавірус – стоп фейк. Юридична відповідальність”

  n_7479_94025450За розповсюдження фейків як за свідому дестабілізацію ситуації в Україні, у тому числі, через Інтернет, передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність. Нагадаємо, що умовно всі фейки можна розділити на три групи: поради щодо лікування або профілактики; заклики до масових дій (наприклад, порушувати умови карантину); дописи-попередження (наприклад, дезінфекція з вертольотів). 
  За період дії карантинних заходів, станом на 21 квітня, Служба безпеки України викрила вже 207 агітаторів, які поширювали фейки про коронавірус. Також заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією 800 тисяч користувачів. Інформацію про 197 виявлених агітаторів спрямували до Національної поліції. Правоохоронці притягуватимуть громадян до відповідальності за розповсюдження в інтернет-мережі неправдивої інформації про пандемію коронавірусу. за статтею 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку. Санкція статті передбачає штраф від 10 до 15 неоподаткованих мінімумів або виправні роботи один місяць з відрахуванням 20% заробітку. Половину порушників вже притягнуто до адміністративної відповідальності.
IMG_20200424_115528_120  Стосовно 10 агітаторів, які  діяли за завданням російської сторони, СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України); за створення терористичної групи чи організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України). Так, агітатор на Полтавщині адміністрував понад 10 спільнот, які поєднували майже 20 тисяч користувачів. На цих ресурсах він розміщував деструктивні публікації про перебіг пандемії COVID-19, заклики до сепаратизму та зміни меж території України. Кіберфахівці Служби безпеки України викрили та припинили діяльність столичного інтернет-промоутера, який для штучного привернення уваги до власних ресурсів в інтернеті поширював фейковий контент про COVID-19. Зафіксовано, що виконання ним цих вказівок створювало передумови до спричинення паніки, дискредитації дій влади та дестабілізації суспільно-політичної обстановки.
  Фахівці правоохоронних служб наголошують, що російські спецслужби через власну агентуру можуть використовувати громадян України шляхом маніпулювання та залучення несвідомих Інтернет-користувачів до поширення фейкового контенту та провокативних повідомлень. У деяких випадках це несвідоме “співробітництво” закінчується “вербувальним підходом” та державною зрадою. 
  Закликаємо наших читачів та активних Інтернет-користувачів бути пильними, приділяти особливу увагу безпеці в Інтернеті, довіряти лише інформації з офіційних джерел. Наводимо котакти та посилання на сайти правоохоронних органів України.
Служба безпеки України. Гаряча лінія: цілодобово за безкоштовним номером 0 800 501 482 або на електронну скриньку callcenter@ssu.gov.ua на засадах довіри і співпраці громадяни України можуть повідомити в СБУ про будь-які факти прибуття та перебування в регіоні підозрілих осіб, наміри здійснення сепаратистської, терористичної, диверсійної чи розвідувально-підривної діяльності, а також корупційні дії чиновників. Офіційний веб-сайт https://ssu.gov.ua/ua/
Міністерство внутрішніх справ України. Офіційний веб-сайт  http://mvs.gov.ua/ua/news
  Національна поліція. Офіційний веб-сайт https://www.npu.gov.ua/ 
  Якщо ви стали свідками протиправних дій або потребуєте допомоги, звертайтеся до Департаменту кіберполіції за формою зворотнього зв’язку https://ticket.cyberpolice.gov.ua/
на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua
за номером 0-800-50-51-70 або телефонуйте на спецлінію 102. 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*