Пам’ятка для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

  1) Кожна дитина із числа внутрішньо переміщених осіб , віком від 0 до 18 років, студенти денної форми навчання закладів вищої освіти та учні закладів професійно-технічної освіти, які досягли 18-річного віку (до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), мають право на виплату адресної грошової допомоги.

  2) Кожна дитина має право на оздоровлення відповідно до статті 1 Закону України від 04.09.2008р. № 375-VI «Про оздоровлення та відпочинок дітей», дітям, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи; дітям які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення; дітям осіб, визнаних учасникам бойових дій відповідно до пунктів частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення АТО/ООС або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення АТО/ООС, а також внаслідок захворювання, одержаного у переод участі в АТО/ООС, у тому числі тим із них, яким установлено статус відповідно до Порядку, надаються путівки на пільгових умовах.

  3) Статтею 44 Закону України від 01.07.2014р. № 1556-VII «Про вищу освіту» встановлено ряд пільг для дітей, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи. Так цим Законом передбачена державна цільова підтримка для здобуття вищої освіти у вигляді: повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів; пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти; соціальної стипендії; безоплатного забезпечення підручниками; безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах; безоплатного проживання в гуртожитку.

  4) Стаття 10 Закону України від 12.01.2006р. № 3334-IV «Про житловий фонд соціального призначення» відповідно до нормативно-правових актів, якими передбачено взяти на квартирний та соціальний квартирний облік внутрішньо переміщених дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 років, а також осіб з їх числа.

  5) Стаття 33 частина 3 Закон України від 11.07.2001р. № 2628-ІІІ «Про дошкільну освіту» встановлено, що дітям грудного віку та дітям другого життя, які входять до складу малозабезпечених сімей, дітям грудного віку та дітям раннього віку, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа  внутрішньо переміщених осіб, за рахунок держави гарантується забезпечення дитячими харчуванням у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*