Починаючи з 1983 року, щорічно у кожну третю неділю травня, за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я у всьому світі відмічається День пам’яті померлих від СНІДу

  У 2020 році цей день припадає на 17 травня. Мета цього дня додатково звернути увагу світової спільноти до проблем людей, які померли від СНІДу, нагадати усім людям, що захворіти на СНІД можуть не лише ті, які знаходяться в зоні ризику (ін’єкційні наркомани та особи, що ведуть нерозбірливе статеве життя), але й звичайні люди різних національностей та соціального статусу.

  Основні факти, які потрібно знати про ВІЛ-інфекцію/ СНІД.

  1. Хвороба, спричинена вірусом імунодефіциту людини-ВІЛ, призводить до смертельної хвороби-синдрому набутого імунодефіциту людини (СНІД). ВІЛ та СНІД – невиліковні.
  2. Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почувати себе добре довгі роки, навіть, якщо є носієм вірусу.
  3. Вірус може передаватися через кров, сперму, овуляційні та вагінальні виділення, грудне молоко.
  4. Найчастіше ВІЛ-інфекція передається статевим шляхом. Ризик інфікування при статевих контактах зменшується, якщо партнери використовують презерватив.
  5. Також ВІЛ-інфекція може передаватися через нестерильні інструменти при пірсингу, татуажі та інших маніпуляціях, в яких є контакт з кров’ю.
  6. ВІЛ-інфекція не передається через обійми, рукостискання, кашель, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах тощо.
  7. Тест на ВІЛ здійснюється системою охорони здоров’я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу. Тест є конфіденційним і має супроводжуватися до та після тестовим консультуванням.

  Обстеження на ВІЛ-інфекцію – це завжди стрес. Якщо виникла небезпечна ситуація і є підозра на можливе зараження – негайно звертайтеся в будь-який лікувально-профілактичний заклад за місцем проживання або центр профілактики СНІДу, адже раннє виявлення інфекції сприятиме своєчасно розпочатому лікуванню і збереженню здоров’я на довгі роки.

  Адреса Хмельницького обласного ценру профілактики та боротьби зі СНІДом: м. Хмельницький, вул. Сковороди, 17/3, тел. (0382) 22 21 23.

затверджений до друкузатверджений

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*