Психосоматика: коли хворіє тіло, причини шукайте в душі

resize  Безуспішно лікуєтеся від виразки шлунка? Задумайтеся, а чи не занадто часто ви займаєтеся “самоїдством”, “гризете себе”? Замучили болі в шиї? Чи не час скинути тих, хто на ній сидить? Болить спину? Може, ви звалили на себе непомірно важку ношу? Сучасна людина практично щодня переживає величезну кількість стресових ситуацій. І це відбивається на її здоров’ї. Як наш психологічний стан пов’язаний із фізичним?
Психосоматичні хвороби
  Психосоматичні хвороби – це хвороби порушеної адаптації (пристосування, захисту) організму. Вплив зовнішніх факторів може бути настільки сильним, що захисні сили організму не справляються зі стресом, і виникає хворобливий стан.
  Бронхіальна астма — життя без віддушини
  Наприклад психологічним підґрунтям бронхіальної астми може бути неможливість людини “дихати на повні груди”. Найчастіше астма наздоганяє нас тоді, коли наша життєва ситуація складається так, що ми шукаємо і не знаходимо “віддушини”, живемо у “важкій, гнітючій атмосфері”, не отримуючи і “ковтка свіжого повітря”. Спусковим механізмом розвитку цього захворювання може послужити і несприятлива обстановка на роботі, де перспективному працівникові “перекривають кисень”. Або, приміром, навала далеких родичів, що влаштувалися в нашій квартирі, – так, що не “продихнути”. Проблеми з диханням нерідко виникають і в людей, близькі яких буквально “душать” їх своєю турботою, особливо у дітей, чиї батьки занадто вже міцно “стискають їх у своїх обіймах”.
Спина  – про непідйомну ношу
  Спина може заболіти через сильну емоційну реакцію. А також – через хронічне напруження, в якому ми знаходимося. Немає нічого дивного, що часто людина при “нестерпних навантаженнях”, втомившись “нести свій важкий хрест”, зваливши на себе “непідйомну ношу”, реагує на нервові перевантаження болем у спині. Адже саме ця частина нашого тіла служить для того, щоби носити важкі речі. Але всьому є межа. Тому що навіть найсильніших з нас можна “заїздити”, найбільш “непохитні” ризикують, врешті-решт, “зігнутися під нелегким тягарем”.
Цукровий діабет не від солодкого життя
  Цукровий діабет, з точки зору психосоматики, з’являється аж ніяк не від солодкого життя. Зовсім навпаки… Цю хворобу, на думку психологів, провокують конфлікти в сім’ї, тривалі стреси і образи. Але головною психологічною причиною діабету вважається незадоволена потреба в любові та ніжності. Відчуваючи хронічний “голод любові”, бажаючи “вкусити” хоча б трохи радощів життя, людина починає задовольняти свої емоційні потреби за допомогою їжі. Саме їжа стає для неї головним джерелом задоволення. І, в першу чергу, – солодке. Звідси – переїдання, ожиріння, підвищення вмісту цукру в крові та невтішний діагноз – діабет. В результаті, солодощі – останнє джерело задоволення – опиняються під забороною.
Випадіння волосся від нервового стресу
  Часто ми починаємо втрачати волосся після важких переживань або нервового шоку. Це може бути втрата близької людини, розлука з коханою, фінансовий крах… Якщо ми звинувачуємо у трагедії себе, відчайдушно шкодуючи про те, що колишнього вже не повернути, ми починаємо буквально “рвати на собі волосся”. Якщо волосся стає менше  –  наше тіло нам підказує: “Час відкинути все застаріле і зайве, розлучитися з минулим, відпустити його. І тоді йому на зміну прийде щось нове. У тому числі, і нове волосся”.
Біль у горлі — про невисловлені почуття
  Біль у горлі теж має психологічні передумови. Хто з нас у дитинстві не хворів на ангіну або ГРВІ напередодні контрольної з математики, якою ми були “ситі по горло”. А хто не брав лікарняний через те, що на роботі нас “брали за горло”? Але, насамперед, про психосоматику можна думати, якщо проблеми з горлом – хронічні, мало піддаються як лікуванню, так і поясненню. Вони нерідко мучать тих, хто хоче, але з якихось причин не може висловити свої почуття – “наступає на горло” собі і “власній пісні”. А ще тих, хто звик мовчки терпіти образу, “ковтати” її. Цікаво, що часто такі люди здаються оточуючим холоднокровними і байдужими. Але за зовнішньою холодністю нерідко ховається бурхливий темперамент, а в душі – вирують пристрасті. Вирують, але не виходять назовні – “застряють в горлі”.

  Зрозуміло, не завжди хвороба є буквальним втіленням якоїсь фрази. І не кожна нежить – обов’язково знак долі, не все так однозначно. Звичайно ж, при будь-якому захворюванні, перш за все, необхідно звернутися до лікаря відповідного профілю і ретельно обстежитися. Але якщо хвороба погано піддається лікуванню, самопочуття погіршується на тлі стресу або конфлікту, то варто задуматися, чи не є ваші проблеми зі здоров’ям наслідком невідреагованих емоцій, пригнічених образ, переживань або страхів. Чи не змушують наші невиплакані сльози “плакати” наше тіло? Дослухайтеся до його сигналів.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*