Суперечки між батьками – цілком нормальне явище

Суперечки між батьками 2Однак занадто часто від непорозумінь між ними потерпають діти. Як батькам і опікунам звести до мінімуму шкоду, якої завдають їхні чвари?
Усе, що діється в дитини вдома, справді накладає свій відбиток на її психічне здоров’я та розвиток, і це може даватися взнаки в майбутньому.
Однак важливими тут є не лише взаємини між батьками та дітьми.
На психофізичному стані дитини також позначається спроможність (чи нездатність) батьків ладнати між собою. Потенційно вона впливає на все: від психічного здоров’я до успіхів у навчанні та стосунків у майбутньому.
Хоча з “позитивних” суперечок насправді може вийти й щось хороше.
Переважно суперечки справляють на дітей або незначний, або негативний вплив.
Та коли батьки репетують, сердито сваряться й періодично мовчки бойкотують одне одного, то можуть виникати проблеми.
Кілька десятиліть у Британії та інших країнах світу тривали дослідження. Вчені спостерігали за сім’ями в домашніх умовах, опитували їх протягом тривалого часу та проводили експерименти. Як свідчать результати цієї роботи, вже з шестимісячного віку в дітей, що стають свідками конфліктів між батьками, може спостерігатися прискорений пульс і підвищений рівень гормонів стресу.
У немовлят, дітей і підлітків можуть проявлятись ознаки порушень раннього розвитку мозку, порушення сну, тривога, депресія, поведінкові розлади та інші серйозні проблеми, і все це – наслідок життя в умовах гострого чи затяжного конфлікту між батьками.
Як стверджують психологи, дитині завдають шкоди не розбіжності між батьками, а те, як вони вирішують ці розбіжності в присутності дитини. Батьки, які вміють контролювати свої емоції, спокійно обговорюють проблеми, не вдаючись до насильства, дають дитині приклад здорових взаємин. Якщо ви з чоловіком не можете впоратися з емоціями, а ваші розбіжності завжди закінчуються сварками чи й бійками, зверніться до сімейного психолога. Він допоможе знайти більш здорові способи спілкуватися один з одним і вирішувати конфлікти.
У разі виникнення запитань та консультації звертайтеся до психологів Центру, що консультують он-лайн за телефоном 76 29 28.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*