Домашнє насильство – це злочин

400_0_1588422510-8992Сьогодні дуже часто ми чуємо про те, що домашнього насильства не повинно бути. Проте не рідко чуємо про випадки скоєння насильства чоловіка над жінкою, батьків над дітьми. Це не лише побої, це і образи, погрози та приниження, це умисне позбавлення житла, засобів до існування, документів, це заборона чи примушування до праці, зрештою, це домагання і зґвалтування. Найприкріше те, що рамки домашнього насильства виходять за межі сім’ї – і розширюють їх діти, які потерпають від насильства, скоюючи жорстокі вчинки по відношенню до своїх однолітків.

Статистика вражає – кожна третя родина в Україні зустрічається з насильством. Від 1 до 3 мільйонів дітей щороку стають його свідками чи жертвами. Майже 2 тисячі 300 кривдників, які скоїли домашнє насильство, перебувають на даний час на обліках в підрозділах поліції ГУНП Хмельницької області, понад 2,5 тисячі задокументовано адміністративних правопорушень, винесено 286 термінових заборонних приписів, зареєстровано 6 фактів невиконання обмежувальних заходів, приписів або не проходження програми для кривдників, з яких 4 вже направлено до суду. Ситуація загострилась у зв’язку з карантином, коли кривдники і жертви вимушено опинились у закритому просторі.

Ніхто не повинен жити в щоденному страху від психологічного, фізичного, економічного чи сексуального насилля. Насильству немає виправдання, домашньому тим більше. Це не сімейна справа, не спосіб виховання, не специфічний вияв любові. Це злочин, про нього треба заявляти, бо може бути запізно. Стали свідком чи постраждали? Не мовчіть, звертайтеся:

  • 102 – Національна поліція України;
  • 103 – швидка медична допомога;
  • 15-47 – безкоштовна цілодобова «гаряча» лінія для жертв домашнього насильства;
  • 116-123 (з мобільного) та 0 800 500-335 (зі стаціонарного) – безкоштовна національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства;
  • 116-111 (з мобільного) та 0 800 500-225 (зі стаціонарного) – національна дитяча «гаряча» лінія;
  • 0 800 213-103 – цілодобова гаряча лінія безоплатної правової допомоги;
  • Контакти мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на сайті orgабо на «гарячій лінії».

алгоритм

12

34567

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*