Соціальна робота

Розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування.

Бажання взяти на виховання дитину, народжену іншими, є ознакою нашої культури і виникає тільки у небайдужих до чужого горя, душевно щедрих і готових до самопожертви людей.

Усиновлення – це прийняття у сімю дитини на правах народженої, з усіма правами та обовязками, як із боку дорослих, так і з боку дітей. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено які особи можуть та не можуть бути усиновлювачами, яких дітей можна усиновити та правові наслідки усиновлення.

Опіка та піклування встановлюється для забезпечення виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, хвороби або позбавлення батьківських прав чи з інших причин залишилися без батьківського піклування.Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування. Піклування – над неповнолітніми з 14 до 18 років.

Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно, за плату взяла з установ для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей.

Дитячий будинок сімейного типу – це прийняття за плату в родину, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, на виховання та для спільного проживання не менше 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей, включаючи рідних, у такій сімї не може перевищувати 10 осіб.

Обласним центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді протягом 2015 року було проведено 3 етапи навчань для кандидатів у прийомні батьки батьки вихователі. У результаті навчання пройшли 16 сімей, 8 осіб кандидатів у прийомні батьки, батьки вихователі та 10 потенційних опікунів, піклувальників, 1 сім`я, 1 особа потенційних усиновлювачів. Всього взяло участь 53 особи. Також, протягом звітного періоду було проведено підвищення кваліфікації прийомних батків, батьків вихователі в результаті підвищили кваліфікацію 99 осіб.

В області спостерігається позитивна динаміка щодо розвитку сімейних форм виховання та збільшення кількості влаштованих дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, це зумовлено налагодженою співпрацею з службами у справах дітей, поширенням інформації про сімейні форми виховання фахівцями із соціальної роботи серед населення.

На 01.01.2016 року в області діє 117 прийомних сімей, в яких виховується 209 дітей та 22 дитячих будинків сімейного типу, в яких перебуває 153 дитини.

Соціальне супроводження здійснюють, відповідно, 26 спеціалістів 20 районних та 6 міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, де створено та функціонують прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Під соціальним супроводом перебувають також 464 сім’ї опікунів і піклувальників, в яких перебуває 730 дітей.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*