Юрисконсульт інформує

Юрисконсульт1  «Чи правомірним є зменшення заробітної плати під час карантину?» – з таким питанням до юрисконсульта Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді звернулись під час онлайн консультування громадяни нашого міста.

  Відповідає юрисконсульт Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Яна Арнаутова.

  На період запровадження карантину більшість роботодавців змушені були внести зміни у свій порядок роботи. Переважно шляхом надання працівникам відпусток, організації дистанційної роботи (виконання роботи вдома) або встановлення режиму простою. Надання відпустки без збереження заробітної плати може відбуватися виключно за згодою працівника.

  Водночас, згідно з частиною третьою статті 113 КЗпП, за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за працівником зберігається середній заробіток. Якщо ж роботодавець не оформив простій, тоді підприємство вважають таким, що працює.

  Іншим варіантом може бути переведення працівника на дистанційну роботу, для чого має бути окремий наказ роботодавця. Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. При цьому, якщо працівник і роботодавець письмово не домовились про інше, дистанційна (надомна) робота передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені діючим трудовим договором.

  Але в усіх цих випадках зарплату повинні виплачувати. Карантин не є юридичною підставою для звільнення роботодавця від сплати заробітної плати.

  Нагадуємо, що у разі появи потреби у консультуванні напишіть нам приватне повідомлення на сторінку «Міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» в Facebook за посиланням https://www.facebook.com/kpmcsssdm/  з зазначеним видом та бажаним часом консультування (з 10.00 по 13.00). Решта деталей наші спеціалісти з вами узгодять у форматі приватних повідомлень.

Також, консультуйтесь за робочим телефоном (03849) 9-14-29.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*