Інтернет-шахрайство: як не стати жертвою

images (1)  Інтернет-шахрайство існує стільки ж, скільки люди користуються всесвітньою павутиною, і з кожним роком актуальність боротьби з ним зростає. Примітно, що потрапляють у сіті зловмисників не тільки новачки, але і досвідчені користувачі. Як розпізнати шахраїв і що робити, якщо ви стали жертвою шахрайства в інтернеті.
Визначення інтернет-шахрайства, визначається терміном «шахрайство» (ст. 190 Кримінального Кодексу України) – заволодіння чужим майном за допомогою введення в оману або зловживання довірою іншої людини.
  Цей вид шахрайства відрізняється тим, що:
– контакт між потерпілим і правопорушником відбувається через інтернет;
– жертва не бачить і майже ніколи не знає зловмисника особисто;
– передача грошей або майна протікає дистанційно.
Розслідуванням таких правопорушень займається спеціальний відділ правоохоронних органів – кіберполіція.
Види шахрайства в інтернеті: 5 поширених схем
Фішинг вважається найстарішим видом шахрайства в інтернеті. Його мета – отримання логіна та пароля користувача з метою подальшого використання його особистих даних – платіжних, наприклад.
– розсилка з електронної пошти, схожої на адресу відомого бренду з проханням авторизуватися на сторонньому ресурсі;
– використання сайтів, майже ідентичних популярним інтернет-магазинам, фінансовим організаціям і соцмережах;
– поп-апи з привітаннями про виграш у розіграшах, в яких не брали участь.
Шахрайство з кредитними картами може статися з кожним, хто повідомив третім особам свої платіжні дані (номер картки, термін дії та CVV-код) або втратив свою банківську карту і не заблокував її. В такому випадку зловмисник може користуватися грошима іншої людини і навіть взяти на нього кредит.
Фіктивні інтернет-магазини від реально існуючих розпізнати до прямого контакту не вийде. У них є майже все:
– пропозиції сотень і навіть десятків тисяч товарів – за фактом, їх немає або є неналежні товари;
– контактна інформація – телефони будуть працювати, поки про шахрая не стануть з’являтися негативні відгуки.
Але найголовніше – привабливі ціни (нижче ринкових, але не настільки, щоб користувач запідозрив недобре).
Схема така – шахрай зв’язується з користувачем від імені представника магазину і просить перевести частину або всю суму оплати за бажаний товар. Після отримання грошей шахрай залишить жертву без товару.
Пропозиції допомоги в погашенні боргу – одна з популярних шахрайських дій в інтернеті, яка спрямована на користувачів, які оформили 
швидкий кредит онлайн або банківський займ і бажають вигідніше його позбутися.
Але насправді – такі «помічники» частіше є шахраями, які знайшли дані про клієнта. Їхня головна мета – переконати такого позичальника, що вони зможуть позбавити його від кредиту. І як тільки це вдасться, вони попросять аванс, після отримання якого, змінять контактні дані.
Пропозиції швидкого заробітку, такі ропозиції шукає майже кожен. Але отримати його в інтернеті може тільки той, хто переконає інших вислати йому невелику суму, гарантуючи винагороду. Ці та подібні пропозиції, що обіцяють казкові багатства, вже не рідкість. І, здавалося б, кожен розуміє – ймовірність, що така пропозиція буде правдою – мінімальна, але знаходяться ті, хто став жертвою.
  ТРИ  поради як не стати жертвою шахраїв в інтернеті.
1. Не надавати особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в інтернеті надавати тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах. Наприклад, якщо
оформляєте кредит онлайн на сайті Credit365, варто переконатися, що в адресі сайту немає помилок, а всі адреси і контакти збігаються з інформацією в інших джерелах (Google картах, наприклад).
2. Не робити великих передоплат при покупці в інтернет-магазині. Краще використовувати спосіб покупки – накладений платіж. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.
3. Не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу в рішенні кредитних труднощів часто виявляються шахраями.
Що робити, якщо ви стали жертвою інтернет-шахраїв.
Якщо ви стали жертвою шахраїв в інтернеті, перше, що потрібно зробити – звернутися в поліцію. Зателефонуйте за номером 102 або вирушайте до найближчого відділення, зібравши всі докази факту шахрайства.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*