Проведено засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності , демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми при Полонській міській раді

Інформує відділ соціальної роботи з населення ВК Полонської міської ради ОТГ

зображення_viber_2023-09-27_15-07-38-72827.09.2023 року в приміщенні Полонської міської ради відбулося чергове засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Засідання відбулось за участю представників Полонського районного суду, КНП Полонської міської ради «Полонська міська багатопрофільна лікарня ім. Н. Говорун, територіального центру надання соціальних послуг ВК Полонської міської ради ОТГ, сектору «Полонське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, структурних підрозділів виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ. 

Координаційною радою були заслухані питання щодо:

  • виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми»;
  • про роботу з профілактики домашнього насильства та насильства в учнівському середовищі в загальноосвітніх закладах Полонської ТГ.

Інформації доповідачів взято до відома, за результатами обговорень винесено відповідні рішення.

Щодо реалізації політики з питань протидії гендерно зумовленому насильству на рівні територіальних громад

На базі Хмельницького регіонального центру підвищення кваліфікації відбувся тренінг для державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування. Активний метод отримання нової інформації провела провідна фахівчиня із соціальної роботи обласного центру соціальних служб Ірина Конопко.

За словами спеціалістки, мета заходу, тема якого «Реалізація політики з питань протидії гендерно зумовленому насильству на рівні територіальних громад», забезпечити надання належної соціальної допомоги постраждалим від сексуального насильства та насильства за ознакою статі.

Відомо, що деякі форми насильства зачіпають людей однієї статі непропорційно більше, ніж іншої, або скоюються саме через стать постраждалих. Наприклад, зґвалтування, домагання, домашнє насильство, економічні обмеження тощо. Таке насильство вважається гендерно зумовленим. 90% постраждалих від гендерно зумовленого насильства – жінки та дівчата.

Під час тренінгу Ірина Конопко зазначила  алгоритм дій у випадку виявлення насильства, а це – інформування поліції, служб у справах дітей, військових адміністрацій, сільських, селищних, міських рад ТГ. А також алгоритм діяльності мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або за ознакою статі.

 

Нікого не залишити осторонь. В Україні створено Платформу забезпечення гендерного мейнстрімінгу та інклюзії у відновленні

ІНФОРМУЄ МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

https://www.msp.gov.ua/news/23073.html

18 вересня відбулась установча зустріч, під час якої Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко презентовано Платформу забезпечення гендерного мейнстрімінгу та інклюзії у відновленні. Платформа є спільним майданчиком органів державної влади, громадянського суспільства, представників бізнесу, партнерів з розвитку та міжнародних організацій на шляху до гендерно відповідального відновлення.

Найбільш вразливими до наслідків війни є діти та жінки, люди похилого віку та ті, хто має інвалідність.

Передбачається застосування гендерного підходу до усіх пріоритетних напрямів відновлення (енергетика, транспорт, сільське господарство, інфраструктура, IT-індустрія, людський капітал). Мінсоцполітики, як спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків створює систему інтеграції гендерних підходів для того, щоб проблеми різних груп жінок і чоловіків бралися до уваги при розробленні законодавства, якої б галузі це не стосувалося.

Гендерно відповідальне відновлення ставить у центр уваги потреби різних груп жінок і чоловіків, у тому числі через забезпечення їхньої рівноправної участі у відбудові уражених війною регіонів і громад.

Як зазначила заступниця Міністра соціальної політики Уляна Токарєва, Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період до 2025 року визначив основні цільові групи, які найбільше постраждали від війни.

Передусім, це:

внутрішньо переміщені особи, серед яких 60% жінок;

постраждалі від сексуального насильства, пов’язаного з війною та торгівлі людьми;

жінки і чоловіки, які повернулися з полону;

особи з інвалідністю, похилого віку, інші маломобільні групи, які проживають поблизу та у районах бойових дій;

жінки та діти, яких було повернено в Україну після їхньої депортації;

члени сімей учасників бойових дій, військовослужбовців, полонених, зниклих безвісти, загиблих.

Важливо не залишити нікого із вразливих груп осторонь при прийнятті будь-яких рішень щодо реагування на наслідки війни чи процесів відновлення. Всі ці рішення мають формуватися при безпосередній участі представників цільових груп, громадських організацій, місцевих громад.

При відновленні ми маємо врахувати найкращі інтереси тої чи іншої групи в найкращий для них спосіб. Так, замість відновлення інтернатного закладу може бути більш ефективним розширити спектр та доступ до соціальних послуг, потрібних саме для цієї групи, зокрема, підтриманого проживання, послуги з догляду вдома, надання соціального житла. Євроінтеграційний рух, який обрала Україна, дає нам інструменти для формування таких рішень, зокрема рекомендації від Комітету ООН з прав осіб з інвалідністю, прийняті восени 2022 року, щодо реалізації права осіб з інвалідністю на самостійне життя поза закритими інтернатами та інтеграцію в місцеві громади.

У фокусі уваги Мінсоцполітики питання надання необхідної допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з війною та постраждалим від домашнього насильства. У цьому році субвенція з державного бюджету у розмірі 174,4 млн. грн допомагає відновити мережу спеціалізованих закладів надання допомоги постраждалим від насильства та зробити їх безпечними, облаштовуючи укриття. Вже розпочатий процес проектування соціальних послуг для постраждалих від гендерно зумовленого насильства, які можуть надаватися за підтримки держави.

„Кожна людина  має знати, що вона може отримати допомогу від тих, хто поруч, від держави та від громадиˮ, – зазначила Уляна Токарєва.

Для забезпечення стійкості України, її відновлення та подальшого розвитку важливим є інтеграція гендерного підходу в усі стратегії, програми розвитку, застосування гендерно орієнтованого підходу у бюджетному процесі. 

Захід організовано Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики у співпраці з Офісом Віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Посольством Великої Британії в Україні, Уповноваженою Президента з питань безбар’єрності, Українським Жіночим Фондом

На Хмельниччині реалізується проєкт з підтримки дітей, які повернулись до біологічних сімей та дітей групи ризику

Інформує НГП

https://ngp-ua.info/2023/09/67556

На Хмельниччині громадська організація «Ліга соціальних працівників України» розпочала реалізацію проєкту Міжнародного надзвичайного фонду допомоги дітям при ООН (ЮНІСЕФ) «Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулись до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику».

Проєкт буде впроваджуватися впродовж 6 місяців (12 червня 2023 –  11 грудня 2023).

Метою проєкту є підтримка дітей та сімей через систему швидкого реагування на надзвичайні ситуації у сфері захисту дітей та надання їм соціальних послуг, запобігання вторинній інституалізації дітей.

Однією з основних активностей проєкту буде проведення належного оцінювання потреб дітей у соціальній допомозі, забезпечення соціального супроводу сімей, у які повернулись діти з інтернатних закладів, та сімей опікунів/піклувальників.

На сьогодні на Хмельниччині команда із 49 фахівців соціальної роботи, які пройшли навчання, працюють у 25 громадах та взяли під супровід 547 дітей.

Щодо проекту «Велика родина»

Сьогодні, 21.09.2023 року, в рамках реалізації проекту Хмельницької обласної військової адміністрації «Велика родина» Тетяна Власюк, директорка  обласного центру соціальних служб спільно з представниками партнерського майданчика та благодійного фонду «Право на захист» провели онлайн-нараду.

Пріоритетним завданням заходу стало вирішення питань соціальної підтримки та допомоги багатодітним внутрішньо переміщеним сім’ям, які планують залишитися в громадах Хмельниччини. Тетяна Власюк зазначила, що на території області проживає 609  внутрішньо переміщених родин, з яких 264 – вирішили залишитись.

Під час Zoom-конференції особи, відповідальні за роботу з багатодітними внутрішньо переміщеними родинами,  розглядали  питання щодо співпраці та визначення потреб ремонту житла для ВПО.

Багатодітні родини в першу чергу потребують комфортного житла і допомоги. Однак, існує проблемне питання  потреби у житлі та його ремонті. Тому спільно із партнерами, представниками благодійного фонду «Право на захист» прийнято рішення про надання допомоги родинам у проведенні ремонту.

За попередніми даними таких сімей в області 71.

 

Тренери Громадської організації «Турбота в дії» підвищували кваліфікацію прийомних батьків та батьків-вихователів Хмельниччини

1695206133140З 19 до 21 вересня 2023 року в онлайн-режимі відбувався активний метод отримання нової інформації для  прийомних батьків та батьків-вихователів Хмельниччини. Під час триденного тренінгу кваліфіковані тренери  Ірина Шемечко та Оксана Холявка  навчали батьків  за програмою «Надійний базис: основа успішного піклування».1695206014055

Мета тренінгової програми, зазначається, підвищити компетентність з розвитку спроможності піклуватися про дитину, а також забезпечити батьків методами, завдяки яким діти відчуватимуть чуйну опіку…

1695206063234Тетяна Яцух, соціальний менеджер відділу  методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів Хмельницького обласного центруIMG-13748f672fd5e49387172e93758968af-V соціальних служб та організатор цього заходу, говорить, що  підвищення  виховного потенціалу прийомних батьків, батьків-вихователів проводиться  один раз на два роки. До програми підвищення кваліфікації  тренерами Громадської організації «Турбота в дії» включено актуальні теми виховного процесу дітей різного віку. А це значить, що батькам передають знання необхідні для успішного подолання проблемних ситуацій, зокрема,   формування прив’язаності і довіри  прийомних дітей до батьків.

Під час навчання відбувався обмін досвідом між батьками.

Міжнародний благодійний фонд «НЬЮ БІГІННІНГЗ-УКРАЇНА» надав благодійну допомогу сім’ям з дітьми Ізяславської ТГ, які опинились у складних життєвих обставинах

 Інформацію надано Ізяславською міською громадою КУ ЦНСП

Кожного дня КУ «Центр надання соціальних послуг» Ізяславської міської ради отримує інформацію щодо родин з дітьми, котрі опинились у складних життєвих обставинах.  Батькам дітей, які виховуються в таких сім’ях,  буває дуже складно задовільнити їх базові потреби внаслідок обмежених фінансових можливостей. Допомогти таким сім’ям можливо шляхом залучення певних матеріальних ресурсів, що суттєво полегшує вихід родини із складної життєвої ситуації, та дає можливість кращого задоволення життєво важливих  потреб дітей.

У вересні 2023 року продовжено співпрацю Ізяславської територіальної громади із МБФ «НЬЮ БІГІННІНГЗ-Україна» («Нові починання»), що діє у Великобританії і в Україні. За сприяння Анатолія Ковальчука, небайдужого жителя сусідньої Сахновецької територіальної громади, за участі працівників Центру надання соціальних послуг Ізяславської міської ради і безпосередньо за кошти,  виділені Благодійним фондом «НЬЮ БІГІННІНГЗ-Україна» («Нові починання»), для трьох сімей Ізяславської територіальної громади придбано найнеобхідніші  дороговартісні ліки, побутову техніку та засоби гігієни. Зокрема,   для багатодітної родини м. Ізяслав, в якій виховуються шестеро дітей, придбана пральна машина-автомат, що суттєво полегшить базовий догляд  за дитячими речами. Для родини внутрішньопереміщених осіб, де виховуються  двоє хронічно хворих дітей, придбані дороговартісні ліки для полегшення протікання епілептичної хвороби в однієї дитини та  бронхіальної астми – в іншої. Для тяжкохворої дитини з  інвалідністю (І підгрупи А), яка внаслідок захворювання потребує постійного забезпечення ліками та засобами гігієни –  придбано гігієнічні засоби та медичні препарати.

Така допомога сім’ям, які перебувають в складних життєвих обставинах та переживають скрутні часи,  сприятиме у ствердженні  Віри в Добро, Милосердя та Любові до ближнього.  Щира подяка за те, що не стоїте осторонь, а допомагаєте потребуючим. Нехай ваша щедрість повернеться до Вас сторицею. Бажаємо Вам здоров’я і всіляких благ.

1695214887879 зображення_viber_2023-09-19_16-06-50-882 зображення_viber_2023-09-19_16-24-06-874

Щодо благодійної акції “Смілива гривня”

Сьогодні монета, а завтра ракета!

Національний банк України ініціює нову хвилю благодійної акції “Смілива гривня”.

4 вересня розпочинається нова благодійна акція зі збору монет “Смілива гривня”. Це благодійна ініціатива, яка має на меті об’єднати зусилля українців та зібрати кошти для допомоги силам оборони України. Акція триватиме до 30 листопада 2023 року.

Минулого року учасники акції зібрали майже 5 млн грн у вигляді монет. Збір монет тривав протягом трьох місяців, з 1 серпня до 31 жовтня 2022 року, по всій Україні. Зібрані кошти були перераховані на спеціальний рахунок у Національному банку України, створений для потреб оборони України. Від початку повномасштабної війни на цей рахунок переказано понад 28,9 мільярда гривень. Проте війна триває, і підтримка Збройним Силам України зараз потрібна, як і в перші дні війни.

У межах акції “Смілива гривня” можна здавати монети, що перебувають в обігу. Це розмінні монети 10 та 50 копійок, а також обігові монети номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень. Також у межах акції приймаються банкноти.

Важливо! Монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок в межах акції не приймаються.

Але якщо у вас залишилися монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, якими вже не можна розраховуватись, їх ще можна обміняти у відділеннях уповноважених банків (АТ КБ “ПриватБанк”, АТ “Ощадбанк”, АТ “Райффайзен Банк”, АТ “ПУМБ”) до 30 вересня 2023 року включно, а потім переказати на потреби ЗСУ. Які саме відділення приймають такі монети, уточнюйте в зазначених банках.

Підтримка Збройних Сил України є завданням номер один для кожного українця. Українські військові героїчно тримають оборону і дають відсіч російському агресору, а українці в тилу допомагають своїм захисникам.

Долучайтеся до акції «Смілива гривня», посилюйте українську армію кожною гривнею!

Детальніше про акцію читайте за посиланням: https://promo.bank.gov.ua/brave-hryvnia/

#СміливаГривня

Ми хочемо нагадати вам, що акція “Смілива гривня” вже триває! З 4 вересня і до 30 листопада 2023 року маємо чудову можливість підтримати наших військових, які відважно стоять на захисті України.

У межах акції “Смілива гривня” можна здавати монети, які перебувають в обігу. Це розмінні монети 10 та 50 копійок та обігові монети номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень. Також у межах акції приймаються банкноти.

Де здати гроші? Ви можете здавати кошти до відділень банків-партнерів акції, а саме: ПриватБанку, Ощадбанку та ПУМБ. Важливо зазначити, що ця можливість доступна не лише у Києві, а й практично в усіх регіонах країни, де працюють ці банки.

Ми закликаємо вас об’єднати свої зусилля з друзями, родиною та колегами. Організуйте збір коштів у вашій громаді, навчальному закладі або на роботі. Разом ми здатні на більше!

Здавайте монети, а Національний банк разом із партнерами відправить їх на фронт на підтримку ЗСУ.

Нехай ця ініціатива стане ще одним свідченням нашої єдності та бажання підтримати тих, хто стоїть на захисті нашої держави.

1Приєднуйтеся до акції “Смілива гривня”, підтримайте Збройні Сили України та допоможіть нашим героям.

Адреси відділень, у яких можна здати зібрані монети, а також детальні умови участі в акції можна знайти за посиланням: https://promo.bank.gov.ua/brave-hryvnia/.

#СміливаГривня

 Кожна монета має в собі силу вдячності та підтримки. Запрошуємо вас приєднатися до благодійної акції “Смілива гривня”, яка має на меті допомогти нашим українським військовим – справжнім героям, які щодня ризикують своїм життям, захищаючи нашу країну.

Візьміть участь, організувавши збір коштів на роботі, у своєму колективі.

Як це зробити?

  • Поділіться інформацією про акцію зі своїми колегами.
  • Роздрукуйте оголошення про акцію та розмістіть його на дошках оголошень, щоб максимально поширити інформацію серед співробітників та колег.
  • Поділіться деталями акції на сторінках вашої організації в соціальних мережах та месенджерах.

А тепер про деякі практичні кроки для проведення збору коштів.

  • Візьміть порожню 5-літрову пластикову пляшку з-під води. Зніміть з неї кришку, але не викидайте її, оскільки вона знадобиться для закриття пляшки перед транспортуванням.
  • Зніміть з пляшки етикетку та замініть її на спеціальну наклейку, яку ми підготували (можна знайти за посиланням: http://surl.li/cponh).
  • Розмістіть пляшку на видному місці та під наглядом – наприклад, у вестибюлі біля охоронця чи на рецепції.
  • Почніть збір, вкинувши у пляшку кілька монет. Ваш власний приклад надихне інших долучитися до акції.

У межах акції “Смілива гривня” приймаються монети, які перебувають в обігу: 10 та 50 копійок, а також номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень.

Важливо! Ми рекомендуємо збирати монети протягом двох – трьох тижнів. Будь2 ласка, врахуйте, що монети потрібно здати в банк до 30 листопада.

 Куди можна здати зібрані кошти?

До відділень банків-партнерів: ПриватБанк, Ощадбанк та ПУМБ у вашому місті.

Детальна інструкція про те, як організувати збір монет в колективі, за посиланням: http://surl.li/cponh.

Адреси відділень, у які можна здати зібрані монети, а також детальні умови участі в акції можна знайти за посиланням: https://promo.bank.gov.ua/brave-hryvnia/.

Нехай наша єдність допоможе нашим героям. Разом ми можемо зробити більше!

#СміливаГривня

Щодо кейс-менеджменту у випадках гендерно зумовленого насильства

Інформація Хмельницького міського центру соціальних служб

Фахівці із соціальної роботи мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою IMG_1138статі, прийняли участь у воркшопі “Кейс-менеджмент у випадках гендерно зумовленого насильства”, який проводився UNFPA 06-08 вересня 2023 року в м. Києві. Під час воркшопу опрацьовували різні кейси з питань гендерно зумовленого насильства та ділилися досвідом.

Подяка за допомогу

Повідомляє Деражнянський ЦНСП

Відділення соціальної роботи Деражнянського міського центру надання соціальних послуг від імені 5 жінок, котрі стали мамами від початку повномасштабного вторгнення ворогів,  висловлює вдячність Сергію Брамському за допомогу у вигляді дитячих візочків.

Щира подяка за те, що не стоїте осторонь, а допомагаєте потребуючим. Нехай Ваша щедрість повернуться до Вас сторицею. Бажаємо Вам здоров’я і всіляких благ. 

IMG_2322 IMG_2339 IMG_20230905_130218_832