Булінг як різновид насильства

  22 та 23 січня спеціалістами відділу соціальної роботи з населенням ВК Полонської міської ради ОТГ для студентів ДНЗ «Полонський агропромислового центру професійної освіти» та учнів Полонської гімназії було проведено заходи на тему: «Булінг як різновид насильства» та «Я подолаю булінг».

школа_2Лiцей_3

  На теперішній час практично в кожній групі та в кожному класі є учні, які стають об’єктами глузувань та знущань. Булінг – достатньо нове поняття в нашому житті, але явище, яке воно визначає, на жаль, у нас добре і давно відоме. У художній формі ця проблема була розкрита в фільмі: «Опудало». Що ж це за явище таке, де дитина стає «білою вороною» та «цапом-відбувайлом», а сьогодні – жертвою булінгу?

  Булінг ( від англ. Bully-хуліган, задирака, насильник) визначається як утиск, дискримінація, цькування. Вчені визначають шкільний булінг як тривалий процес свідомо жорстокого ставлення з боку однієї дитини або групи дітей до іншої дитини або групи інших дітей.

  Фізичний булінг – штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, мацання або примушування до торкання інтимних частин тіла інших, побиття або нанесення тілесних ушкоджень тощо.

  Психологічний булінг – принизливі погляди, прізвиська, жарти, жести, образливі рухи тіла, міміки, поширення образливих чуток, бойкотування, ігнорування, погрози, підглядування, переслідування, залякування, плювання на інших, шантаж тощо.

  Кібербулінг – пересилка неоднозначних  фото, обзивання по телефону, знімання на відео бійок чи інших принижень, знімання в переодягальнях і викладання відео в мережу Інтернет чи поширення серед дітей, цькування чи переслідування через соціальні мережі тощо.

  Економічний булінг – крадіжки, пошкодження, ховання чи знищення одягу чи інших особистих речей, вимагання грошей тощо.

  Як допомогти дитині – жертві булінгу?

  Варто пам’ятати, що важливим аспектом для дитини, яка страждає від цькування у школі, є достатня любов, підтримка, здорові відносини у сім’ї, а також наявність активного соціального життя поза школою – участь у гуртках, наявність друзів  із схожими інтересами. Разом з тим, відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)” від 18.12.2018 року передбачається адміністративна відповідальність за вчинення булінгу.

Лiцей_(2) Школа

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*