Виховання – процес заохочення і підтримки

Сьогодні, 13.12.2022 року, в Хмельницькому обласному центрі  соціальних служб відбулося навчання для тих, хто готовий прийняти дитину в сім’ю. Координатори заходу – Наталія Мельник, заступник директора Центру та Наталія Гонта, начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів презентували тему «Зміст та методи виховання».

Це навчання дає можливість реально оцінити власний потенціал щодо того, як  виховувати прийомних дітей. Дізнатися  про проблеми, які можуть виникнути в сім’ї, і, головне, разом знаходити шляхи їх вирішення. Кандидати у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники разом з тренерами обговорили типи сімейного виховання і  особливості формування  особистості. Зауваживши, що, до прикладу, фізичне, емоційне, професійне, естетичне, музичне, національно-патріотичне  виховання, тощо можна отримати в різних закладах освіти, то  сімейне – береться лише в колі найрідніших  і їх відносин  між собою…  До речі, стилі сімейних взаємин  мають два вектори  – «Автономія-Залежність», «Любов-Нелюбов/Ворожість».

Присутні мали мову й про дисципліну і її види. Виховуючи у дітей «Слухняність і Підкорення» – «Розуміння і Самоконтроль», батькам слід пам’ятати про застосування у вихованні  «Заохочення і Покарання».

Традиційно група грала у ситуативну  гру,  в якій кожен мав  роль «Батька/Матері – Дитини». Маючи поставлене перед собою завдання, наочно відтворити його… А за допомогою керованої фантазії поспілкуватися з інопланетянами. Тобто, навчитися правильно розмовляти з дітьми, висловлювати свої думки, давати чіткі команди до виконання. І пам’ятати, що  у будь-якій ситуації можна підібрати потрібні слова.

20221213_101623 20221213_112043

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*