Відбулась чергова зустріч психолога Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у рубриці «Поради психолога»

радіо 2018 1  Сьогодні спілкувались про те, як налаштуватися на продуктивний робочий лад після тривалих святкувань. Ділилися враженнями, а також рекомендаціями як найкраще адаптуватися після вихідних, аби це було максимально безболісно.

  Після тривалих святкових вихідних важко влитися у звичний ритм, і робочі дні стають досить важкими. Хочеться «продовження свята», а не повертатися у сірі будні. Робити це потрібно поступово. Не слід налаштовувати себе зараня на негатив, спробувати не перенавантажувати себе, а також замінити можливо святкування корисними справами та тими справами які довподоби.  Дуже корисним буде відділити трохи часу для фізичних вправ, аби тримати своє тіло в тонусі, відновити правильний раціон харчування,а також старатися налагодити свій режим дня, аби час відпочинку та праці чергувався більш раціонально, відповідно наше самопочуття покращиться.

  Також у перші робочі дні не слід звалювати на себе безліч складних справ, адже це може спричинити роздратування та втому уже з перших днів. Потрібно старатися планувати свій день, свої справи, також можна підготувати себе до вирішення більш складних справ, попередньо виконавши базові. Тобто, робочі навантаження повинні бути поступовими.

  Дорослі повертаються до роботи, а діти – на навчання після канікул. Це теж не завжди просто. Адже дітям також важко налаштуватися на навчання та дисциплінованість після канікул. Тому дуже важливо аби батьки в цей момент вміло розприділяли час відведений для навчання, та час відведений для відпочинку. А головне не слід сварити дитину з перших днів навчання, якщо дитина не хоче вчитися, адже це може спричинити ще більший супротив та протест по відношенню до навчання. Дітям також потрібна адаптація, підтримка батьків та заохочення.

  Звичайно у кожного період адаптації триває по різному, у когось швидше, хтось досить довго не може налаштуватися на робочий процес, але загалом протягом першого тижня після відпочинку можна налаштувати себе на продуктивну працю якщо правильно та раціонально розприділити свій робочий час. Особливо у перші дні, якщо важко сконцентруватися на поставлених завданнях, слід робити невеличкі перерви аби відволіктись та знову ж налаштуватись на позитив. Не позбавляти себе приємних моментів, після роботи цікаво можна провести час із друзями, близькими, у родинному колі, що стане вагомою мотивацією надалі і у роботі та в повсякденних справах загалом. Адже дуже важливо аби перехід від відпочинку до робочих днів не був різким, і усі ті позитивні емоції, які ми отримали від новорічних та різдвяних свят, ще довгий час підтримували нас в хорошому настрої!

Любов Кирилюк, практичний психолог

Хмельницького міського Центру соціальних

служб для сім’ї, дітей та молоді

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*