«Віртуальне життя. Користь та ризики»

до Всесвітнього дня безпечного інтернету

     У даний час Інтернетом користується 710 029 070 людей. Найбільше зростання користуванням Інтернетом відбувається серед молодого покоління. У наш час сучасна молодь вільно володіє можливостями Інтернету та мобільних телефонів, а школярі, можливо, не розуміють, як без цього жив світ 20-22 роки тому.

Для більшості з нас Інтернет — це вільний доступ до корисної інформації, однак із його допомогою легко отримати і персональні конфіденційні дані. Адреса, телефон, особисті фото, відомості про рідних, паспортні дані, банківські рахунки, — ось далеко не повний перелік інформації, яку активний користувач мережі зберігає на її серверах.

У всьому світі діти та підлітки є найбільшими користувачами інформаційно-комунікативних технологій (ІКТ). Вони широко користуються мобільними телефонами, включаючи пересилки МSМ і  SМS, шукають інформацію на Інтернет-сторінках (повідомлення чи біографію письменників, композиторів, спортсменів та інших видатних людей), розвивають свій кругозір знань (шукають в Інтернеті ребуси, шаради, кросворди, головоломки та інші розвиваючі завдання для вивчення якої-небудь теми). Прочитують письменників твори, мають гарну підготовку до кожного уроку різних предметів.

В Інтернеті швидко розвивається злочинне спілкування. Агресивно налаштовані особи у своїй діяльності. Вони розповсюджують віруси, торгівлю людьми та дітьми через он-лайн, розповсюджують фільми з насильства та жорстокості над неповнолітніми, порнографії, зокрема, дитячої, залякування та приниження. Намагаються залучити неповнолітніх дітей до наркотичних засобів, суїциду, міжнаціональну та релігійну ворожнечу, расизм, фашизм, молодіжну агресивну течію, ігрову залежність з негативним змістом.

Коли ми потрапляємо до Всесвітньої мережі, ми наче виходимо з дому на вулицю, та нас оточують люди: хороші та погані, добрі та злі, розумні та не дуже. Ми свідомо здійснюємо пошук потрібної нам інформації. Інтернет є дуже широким джерелом інформації, іншими словами, інформаційним простором, у якому, як і в реальному житті, є хороші та погані сторони.

Зважаючи на дані обставини надважливим є попередження учнів про користь та негатив інтернет мережі. Саме з цією метою відбувся захід для учнів шостого класу СЗОШ №12. В ході його проведення фахівці із соціальної роботи міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді обговорили з дітьми користь всесвітньої мережі та негативний її вплив.

На початку для дітей було проведено тестування. В його ході з’ясувалося, що у 96% опитаних є домашні комп’ютери з доступом до мережі. 37% дітей проводять щодня у мережі менше ніж годину, 63% – більше однієї, двох годин, що є достатньо великим показником. Також 37% опитаних зізналося, що зустрічали загрози та протиправні заклики в інтернеті. Отже, дітям потрібно знати про правила безпечного користування мережею, методи та засоби уникнення загроз. Також для учнів була підготовлена цікава презентація на дану тему, відбулися командні ігри-змагання. Усі школярі були зацікавлені темою обговорення, приймали активну участь в обговоренні та допомагали.

 Безумовно, Інтернет може бути не тільки безпечним, але й небезпечним. Надмірне перебування дітей за комп’ютером може призвести: до ізоляції сором’язливих дітей, відволікати їх від інших видів діяльності, таких як виконання домашньої роботи, заняття спортом, сон, спілкування з іншими дітьми. Тож фахівці Центру радять батькам більше уваги приділяти власним дітям та слідкувати для чого дитина використовує комп’ютер.

_8pyM5t5RwsCqClaxz4Zfg mbWpp-gdWXIWYfQE3W56ns

 

За інформацією міського Центру соціальних служб

для сім’ї, дітей та молоді

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*