В ОДА підбили підсумки роботи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми

2-9-scaledТісна взаємодія між соціальними службами та громадськими організаціями демонструє свою високу  ефективність у питаннях налагодження механізмів протидії насильству у різних його проявах. На це звернув увагу заступник голови ОДА Володимир Юр’єв на сьогоднішньому засіданні обласної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії людьми.

Захід був присвячений підбиттю підсумків роботи обласних служб у зазначеній сфері за 2021 рік. До участі в обговоренні долучилися представники профільних структурних підрозділів ОДА, Національної поліції, громадських організацій, а також регіональний представник уповноваженого з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва.

Учасники засідання обговорили стан виконання в області Закону України “Про протидію торгівлі людьми”, проаналізували ситуацію із організацією в територіальних громадах Хмельниччини надання соціальних послуг сім’ям, дітям, молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах. Окрім того, було заслухано інформацію щодо ходу виконання завдань з питань запобігання та протидії домашньому насильству.

Зокрема, голова БФ “Ксена” Оксана Устинова повідомила, що в області цьогоріч була проведена значна робота, спрямована на інформування мешканців області щодо безпечного працевлаштування та недопущення потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. Так, представники області показали кращий в Україні результат взаємодії у спеціальній симуляційній вправі, що проводилася в Львівській області за підтримки ОБСЄ. Окрім того, проведено широку інформаційну кампанію з ЗМІ, акції в громадських місцях у рамках Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми (30 липня), Європейського дня протидії торгівлі людьми (18 жовтня) та Міжнародного дня боротьби за скасування рабства (2 грудня).

Також проводилася робота щодо підтримки осіб, які потрапили у ситуацію торгівлі людьми, зокрема забезпечено супровід в отриманні ними відповідного статусу. Зауважимо, що в області статус особи, що постраждала від торгівлі людьми, встановлено 31 людині, у 2021 році його отримала 1 особа.

1-12-1536x1025Окрему увагу учасники зібрання приділили організації роботи з надання соціальних послуг в територіальних громадах. Як відзначив Володимир Юр’єв, завдяки цілеспрямованій та послідовній роботі із їх головами, практично у всіх громадах ця робота розпочата. Громади обрали досить різні моделі її здійснення: в одних організовані окремі комунальні установи, інші передбачили відповідні штатні одиниці, декілька громад на сесії лише нещодавно ухвалили відповідні рішення про створення таких органів. Загалом в області в сфері надання соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді станом на листопад зареєстровано було 206 надавачів таких послуг.

В роботі засідання взяла участь директор Хмельницького обласного центру соціальних служб Тетяна Власюк. На обласному рівні, за її  словами, забезпечено надання практичної та методичної допомоги громадам, а також проведення навчання відповідних фахівців для тергромад. Посадовиця додала, що за наявними даними, у 2021 році було виявлено близько 4600 сімей, де мешкає понад 6,6 тисяч дітей, що можуть потрапити у складні життєві обставини. Це сім’ї, де є ризик соціального сирітства, вилучення дітей з сім’ї, ситуації із можливим вживанням алкоголю чи наркотичних речовин, випадки домашнього насильства.

За інформацією Служби у справах дітей, зараз на обліку перебуває 1313 дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах, з 596 сімей. Зареєстровано 50 випадків вчинення насильства щодо дітей (19 – фізичного насильства, 1 – сексуального насильства, 32 – психологічного насильства), поставлено на облік 52 дитини. При цьому, зазначила посадовиця, відповідними органами проводиться не лише робота безпосередньо із сім’ями, а й організовуються профілактичні рейди “Вокзал”, “Діти вулиці”. За звітний період було проведено 968 таких рейдів, під час яких в поле зору служб потрапили 598 дітей.

Один із важливих напрямків роботи відповідних органів – запобігання випадкам насильства в сім’ї. Важливим інструментом у цій роботі є проведення корекційної роботи з кривдниками, які вчинили домашнє насильство, зокрема в рамках відповідних програм. Цьогоріч в області навчання в таких програмах пройшли 58 осіб. Як зауважила Оксана Кізаєва, дію таких програм необхідно розширювати з метою охоплення більшого кола осіб.

На важливості профілактичної роботи з особами, що схильні до скоєння правопорушень в домашньому середовищі, наголосив і представник ГУНП в області підполковник Вадим Бирко. За його словами, за 11 місяців поточного року в області було задокументовано 3297 таких адміністративних правопорушень, при цьому на 1225 правопорушників накладено адміністративний штраф, 113 направлено на громадські роботи, до 23 застосовано адміністративний арешт. Окрім того, зареєстровано 155 злочинів в домашньому середовищі, з яких, на жаль, 3 тяжких. Саме тому за словами Вадима Бирка, основна увага має бути приділена саме попередженню таких правопорушень, особливо там, де в небезпечну ситуацію можуть потрапляти діти, що є найбільш вразливою категорією. Один із дієвих шляхів – роз’яснювальна робота із жертвами домашнього насильства, адже саме вони можуть звернутися до суду з відповідною заявою про необхідність направлення кривдника на проходження корекційної програми.

Підсумовуючи обговорення, Володимир Юр’єв висловив вдячність усім службам за активну роботу у поточному році та наголосив на необхідності подальшої роботи, спрямованої на координацію зусиль між усіма органами влади, що є учасниками механізму протидії проявам насильства та торгівлі людьми. Посадовець висловив сподівання, що завдяки цьому кількість протиправних дій та випадків насильства в домашньому середовищі вдасться звести до мінімуму.

За матеріалами прес-служби ОДА

 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*