Горе залишиться, але можна заново створити собі нове майбутнє

IMG-5cbdb1f906d0afed36c6da8052dc124d-VСьогодні вже 35-й день повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Втрати України колосальні. Десятки тисяч будинків зруйновані, десятки міст і сіл спалені, мільйони людей залишились без можливості нормально жити.

30 березня 2022 року працівниками Хмельницького обласного центру соціальних служб начальником відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів Наталією Гонтою та психологом Юлією Воробієвською було проведено щотижневе навчання для фахівців із соціальної роботи/спеціалістів, які надають послуги в громадах на тему :   Психологічна підтримка тим, хто втратив близьких.

За місяць війни в Україні російські окупанти забрали життя 145 дітей. Водночас кількість поранених зросла до 225 дітей.

За словами психолога центру, смерть найближчих, особливо раптова і передчасна, — стає шоком, від якого отямитися дуже складно. Психологи розповідають, як навчитись жити з втратою та як правильно підтримати близьких в жалобі.

У цих випадках людина втрачає не лише близьку людину, але також втрачає своє очікуване майбутнє, в цей момент у неї немає мети в житті.

IMG-7b1049b7a9ac25825bfb2f5893172932-VЄ ситуація гострого горя – це раптова смерть близької людини. В таких випадках люди можуть потребувати психотерапевтичної допомогти, можливо, навіть медикаментозної допомогти. Але це не найважчий етап. Найважче в психологічному сенсі на людину чекає пізніше, коли приходить усвідомлення.

Головне завдання – щоб гостре горе стало інтегрованим. Тут не стоїть питання, що життя має стати таким, як до трагедії. Воно таким не стане. Але воно має стати іншим життям, в якому ця втрата інтегрована.

Важливо, щоб померла людина зайняла своє місце в пам’яті. З нею можна розмовляти, її можна пам’ятати, ви маєте право на емоції, але ви маєте усвідомити її смерть, а не жити минулим і страждати від почуття провини.

Другий варіант – це ускладнене горе. У таких випадках обов’язково потрібна спеціальна терапія.

На думку психолога, найкращий лікар – це час. Це банальність, але так і є. З часом відчуття притупляються, але вони нікуди не подінуться.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*