Дуже хочеться, щоб і на Хмельниччині з’явились патронатні сім’ї – Людмила Терпяк

IMG_20210120_100844Сьогодні, 20 січня 2021 року  відбувся черговий вебінар за участі спеціаліста Хмельницького обласного центру соціальних служб з патронату Людмили Терпяк.  Метою зустрічі з безробітними міського центру занятості  є донесення інформації про послугу патронату. На сьогоднішній день майже у всіх областях України функціонують сім‘ї патронатного виховання, але поки що жодна дитина з Хмельницької області, сім’я якої перебуває у складних життєвих обставинах та потребує влаштування під патронат не отримала такої допомоги.

На думку фахівця з патронатного виховання, почувши сьогодні інформацію про послугу патронату, присутні змогли б  тимчасово прийняти дитину до себе, забезпечити її підтримкою та реабілітацією, зрозуміти, які ситуації спричинили СЖО у батьків дитини, змотивувати відновлення їхньої батьківської спроможності. Адже кожна дитина має право виховуватись у безпечному сімейному середовищі.IMG_20210120_100901

  Мета влаштування дітей до сім’ї патронатного вихователя? Це, насамперед:

  • екстрене надання «даху над головою»;
  • тимчасове влаштування до повернення у біологічну сім’ю;
  • тимчасове влаштування до усиновлення;
  • влаштування для оцінки стану і розвитку дитини;
  • влаштування для реабілітації дитини (насилля,
    жорстоке поводження, педагогічна занедбаність);
  • влаштування дитини з інвалідністю для зміни
    вражень і перепочинку батьків;
  • влаштування старшого підлітка для підготовки до самостійного життя.

Які діти попадають під патронат?

  • які за певних обставин не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них, в тому числі:
    üновонароджені діти, від яких відмовились батьки;
    üпідкинуті, безпритульні діти;
    üдіти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров‘ю;
    üдіти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
    üдіти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, пропали безвісті.
    Одночасно до сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Хто такий патронатний вихователь?

  • це особа, яка пройшла навчання за спеціальною програмою та на договірній основі здійснює догляд, виховання, забезпечує реабілітацію тимчасово влаштованих в його сім’ю дітей, несе відповідальність за їх життя та здоров’я в період надання цим дітям послуги патронату.
    ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ…
    допоможе дитині подолати стрес, зумовлений відсутністю чи втратою прихильності у біологічній сім’ї;

    §створить позитивний емоційний контакт із дитиною, правильно реагуватиме на її потреби;
    §представлятиме інтереси дитини перед іншими фахівцями соціальної сфери;
    §стане посередником між дитиною та її біологічними батьками / особами, які їх заміняють чи усиновителями / прийомними батьками.
  • Патронатний вихователь — це офіційне працевлаштування. Патронатні вихователі отримують грошове забезпечення та соціальну допомогу на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.IMG_20210120_100851

На завершені вебінару Людмила Терпяк звернулась до учасників з пропозицією  створення патронатних сімей. Тільки разом у тісній співпраці ми зможемо забезпечити реалізацію державної політики в питаннях захисту прав дітей.  Дуже хочеться, щоб і на Хмельниччині з’явились такі сім’ї, які можуть змінити життя дітей на краще. За детальною інформацією, можна звернутись за тел. 76-55-58.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*