Запобігання та протидія домашньому насильству

За інформацією Хмельницького міського центру соціальних служб

Домашнє насильство — це жорстоке поводження, яке відбувається в сімейному оточенні, наприклад, у шлюбі чи спільному побуті. Воно не має гендеру, віку, громадянства.
Домашнє насильство є серйозним порушенням прав людини, що вкорінене в нерівності між чоловіками та жінками й гендерній дискримінації.
Відповідно до Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” зазначено, що домашнє насильство – дії, характерні для фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються між родичами або подружжям чи між іншими людьми, які спільно проживають, але не перебувають у родинних відносинах чи у шлюбі між собою.
Домашнє насилля  вважається ґендерно-зумовленим, жертвою може стати будь-хто незалежно від статі та віку. Найбільш вразливими категоріями залишаються діти, жінки, люди з інвалідністю та люди похилого віку. У будь-якому разі кожен має право на захист, а за факт скоєння домашнього насильства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.
Куди потрібно звертатись в разі вчинення домашнього насильства:
Найперше, куди потрібно звернутися за допомогою – це поліція. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву.
Якщо ви потребуєте консультації, боїтесь звертатись до поліції з даного питання чи з інших причин, то можете зателефонувати на номери гарячих ліній, де вам нададуть роз’яснення та консультування:
Хмельницький міський центр соціальних служб (0382) 65-73-2879-46-68; 0687296-29; 0961035052.
 Телефон Довіри (цілодобово) 15-50 зі стаціонарного; 067 133 15 50 з мобільного.
Хмельничани, якщо ви опинилися в скрутному становищі, і не знаєте як діяти, зателефонуйте 102, на виклики по домашньому насиллю виїжає спецпідрозділ «Поліна», працівники якого  можуть  доставити вас в  притулок для осіб, що потерпають від сімейного насилля – кризову кімнату, де ви будете у безпеці. Адреса кімнати не розголошується з метою безпеки.
В ній є все необхідне – сучасні меблі, техніка, посуд, іграшки. Приміщення придатне для маломобільних мешканців.
Головними призначенням кризової кімнати  є забезпечення постраждалих місцем безпечного тимчасового цілодобового перебування, надання первинної психологічної допомоги та перенаправлення клієнтів до інших надавачів послуг у сфері домашнього насилля – соціальних служб, медичних та юридичних установ.
Пам’ятайте, що насильство, здійснене над вами, не є нормою життя. Насилля – неприпустима річ у стосунках людей.
ю6ю5ю4ю1ю2ю3

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*