Звіт перед громадськістю

З метою забезпечення  взаємодії соціальних служб району та громадськості, питання налагодження їх співпраці у сфері надання комплексних соціальних послуг населенню. Особлива увага приділялася питанню підтримки учасників АТО та членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб, сімей, які перебувають у складних миттєвих обставинах.

В ході засідання було заслухано звіт директора Деражнянського районного центру соціальних служб для сім’ї. дітей та молоді про здійснення соціального супроводу сімей та осіб. які перебувають у складних життєвих обставинах. Соціальний супровід є формою соціальною підтримки та передбачає надання конкретній особі чи сім’ї комплексу соціальних послуг з метою подолання життєвих труднощів, мінімізації негативних наслідків чи навіть повного розв’язання проблем.

Протягом 9 місяців 2016 р. з метою забезпечення раннього виявлення, ведення обліку та соціального супроводу сімей та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, здійснено  оцінки потреб дитини та її сім’ї у 179 сім’ях, в яких виховується 372 дитини, та 32 оцінки потреб особи. За результатами яких, 55 нововиявлених сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, в яких виховується 96 дітей, та 12 осіб взято на облік. Знято з обліку 26 сімей, в яких виховується 40 дітей.

Всього на обліку Деражнянського РЦСССДМ перебуває 324 сімей, в яких виховується 730 дітей з них проблемами:

– інвалідність батьків або дітей – 19 сімей, в яких виховується 24 дитини;

– вимушеної міграції – 11 сімей, в яких виховується 26 дітей;

– наркотичної або алкогольної залежності – 52 сім’ї, в яких виховується  115 дітей;

– конфлікту з законом — 28 сімей, в яких виховується 54 дитина;

– насильства в сім’ї –84 сім’ї, в яких виховується  139 дітей;

– безпритульності – 5 сімей, в яких виховується 15 дітей;

– сирітства – 4 сім’ї, в яких виховується  12 дітей;

– низького виховного потенціалу сім’ї – 121 сімей, в яких виховується 345 дітей.

За результатами оцінки потреб дитини та її сім’ї та відповідно до висновку про здатність сім’ї забезпечувати потреби дитини  приймається рішення про подальшу роботу з сім’єю: надання послуг без оформлення соціального супроводу за карткою обліку роботи із сім’єю: взяття під соціальний супровід; завершення справи; направлення клієнта до іншого суб’єкта.

За результатами розгляду звернень та інформації про складні життєві обставини сімей з дітьми, оперативного реагування на випадки насильства в сім’ях, оцінки потреб дитини та її сім’ї, питання доцільності здійснення соціального супроводу сімей виноситься на засідання районної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної політики, демографічної ситуації та протидії торгівлі людьми. Де детально аналізуються проблеми кожної сім’ї та визначається участь кожного суб’єкта соціальної роботи з сім’ями, відповідно до функцій у подоланні її складних життєвих обставин. Протягом звітного періоду взято під соціальний супровід 27 сімей, в яких виховується 56 дітей.

Соціальним супроводом всього охоплено 44 сім’ї, в яких виховується  91 дитина.

З них, складні життєві обставини пов’язані:

– у 4 сім’ях – із схильністю батьків до зловживання алкоголем;

– у 6 сім’ях – із проблемами, пов’язаними із конфліктом з законом;

– у 12 сім’ях існує проблема насильства;

– у 4 сім’ях – проблема адаптації в сім’ї опікунів;

– в 18 сім’ях – складні стосунки в сім’ї та безвідповідальне батьківство.

Припинено здійснення соціального супроводу 26 сімей, в яких виховується 56 дітей. З них: у зв’язку із досягненням позитивного результату –24 сім’ї, 1 сім’я – у  зв’язку із відмовою від соціального супроводу.

За результатами здійснення соціального супроводу:

– у 44 сім’ях підвищено виховний потенціал, в т. ч. у 28 сім’ях – сформовано навички догляду за дитиною;

– у 25 сім’ях сформовано навички ведення домашнього господарства, в т. ч. навички дотримання належних санітарно-гігієнічних умов проживання та раціонального використання сімейного бюджету;

– у 22 сім’ях знижено рівень вживання алкоголю;

– у 20 сім’ям надано допомогу у працевлаштуванні;

– у 15 сім’ям надано допомогу у влаштованні дітей в дитячі садочки;

– у 13 сім’ях виправлено протиправну поведінку їх членів;

– у 20 сім’ях надано допомогу щодо збору документів для отримання соціальної допомоги, в т. ч. 5 сім’ям надано допомогу щодо збору документів для отримання посвідчення багатодітної сім’ї;

– 1 сім’ї складено позовну заяву;

– забезпечено проходження профілактичних медичних оглядів усіх членів сімей. які охоплено соціальним супроводом сімей, в т. ч. 2 дітей оздоровлено в санаторіях та таборах області;

-1 сім’ю влаштовано в Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги;     

– 30 сім’ям надано гуманітарну допомогу (речі, що були у вжитку), 20 сім’ям надано різдвяні подарунки.

Г. Березюк зазначила, що центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді налагоджено тісну та плідну співпрацю з усіма суб’єктами соціальної роботи з сім’ями: органами місцевого самоврядування, управлінням соціального захисту населення, закладами освіти та охорони здоров’я, органами внутрішніх справ. Проте, співпраця з громадськістю є ще недостатню і потребує поліпшення.

Підводячи підсумки наради стало зрозумілим, що тільки тісна співпраця суб’єктів соціальної роботи з громадськістю допоможе вчасно виявити та вжити необхідних для попередження складних життєвих обставинах у сім’ях району.

Учасники зібрання виявили сподівання, що зустріч не була формальною і стане початком плідної співпраці, коли всіх поєднає спільна мета, а не «перекидання» обов’язків.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*