Звіт про «про стан здійснення соціальної роботи центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області» на розширеному засіданні колегії обласної державної адміністрації 26 квітня 2017 року

26 квітня 2017 року на розширеному засіданні колегії обласної державної адміністрації директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді звітувала «про стан здійснення соціальної роботи центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області».

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом 2015-2017 років працювали над виконанням міжнародних зобов’язань, Законів України, Указів Президента України, реалізацію завдань Уряду, доручень Міністерства соціальної політики України та доручень голови облдержадміністрації.

У процесі реформування державних структур система центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді зазнала суттєвих змін:

-відбулося скорочення фахівців із соціальної роботи (382 особи), які працювали на запобігання соціальному сирітству у громадах.

-з працівників центрів соціальних служб знято статус державного службовця та переведено на нові умови оплати праці по тарифній сітці.

-змінилась структура центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у тих районах, де утворились ОТГ. Як наслідок, ліквідовано центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у Волочиському, Летичівському, Новоушицькому, Полонському, Старосинявському районах, містах Нетішин та Славута. Старокостянтинівський міський центр знаходиться у стадії ліквідації. В результаті таких невиважених рішень відбулося вивільнення 52 осіб, як наслідок система центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді втратила підготовлених, високопрофесійних спеціалістів.

Всі вищезазначені причини неабияк позначились на зміні пріоритетів роботи ЦСССДМ та якості надання соціальних послуг (тенденція яких йде до збільшення).

У нашій області збережено центри соціальних служб у 7 районах, де утворено ОТГ (Городоцький, Дунаєвецький, Кам’янець-Подільський, Славутський, Шепетівський, Чемеровецький, Хмельницький райони) що становить 34%, в той час, коли у вищезазначених областях цей відсоток складає 60.

Таким чином, із 29 центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на сьогоднішній день працює 22 центри та 4 державних заклади із загальною штатною чисельністю 286 штатних одиниць (168 – у ЦСССДМ, 48 Д/З, 31 ФСР при сільських радах, 39 ФРС при ОТГ).

Слід зазначити, що рішеннями сесій селищних рад Летичівської та Старосинявської об’єднаних територіальних громад (далі ОТГ) утворено центри соціальних служб, які діють у правовому полі (в межах чинного законодавства) та збережено кадровий потенціал.

Рішеннями сесій Волочиської, Дунаєвецької, Полонської міських рад, Меджибізької, Новоушицької селищних рад об’єднаних територіальних громад створено комунальні установи «Центри надання соціальних послуг» та «Територіальні центри соціального обслуговування населення».

В новоутворених Війтовецькій, Наркевицькій, Сатанівській, Понінківській, Берездівській, Гвардійський сільських об’єднаних територіальних громадах до штатних розписів виконавчих комітетів ОТГ введено 13 посад спеціалістів/фахівців із соціальної роботи.

І лише у Кам’янець-Подільському (3 ОТГ) та Славутському (2 ОТГ) районах в яких утворено ОТГ прийнято виважене колегіальне рішення про збереження районного центру СССДМ та виділення цільової субвенції районному бюджету з бюджетів Ганнопільської, Гуменецької, Колибаївської та Китайгородської ОТГ на утримання  шести фахівців із соціальної роботи.

За звітний період до центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та спеціалістів об’єднаних територіальних громад звернулося  22658 сімей, що на 18% більше ніж у 2015 році. На 5% зросла кількість сімей охоплених соціальними послугами, їх кількість становить 17664 сім’ї. База даних сімей, які опинились у складних життєвих обставинах складала 6252 сім’ї, що на 7% більше ніж у 2015 році.

Слід відмітити роботу Віньковецького, Городоцького, Кам’янець-Подільського, Красилівського, Шепетівського районних, Кам’янець-Подільського та Хмельницького міських ЦСССДМ. Високі показники щодо якості роботи у 2015 та 2016 роках досягнуто Славутським районним центром. Однак зменшилася кількість отримувачів послуг (у порівнянні з 2015 роком) у Новоушицькому, Полонському районах та м.Нетішині.

За результатами роботи з вразливими категоріями населення: 5494 особам оформлено документи, 3160 – вирішено житлово-побутові проблеми, налагоджено соціальні зв’язки – 3785, влаштовано на навчання – 570, працевлаштовано – 980, залучено до реабілітаційних програм – 627, гуманітарну допомогу в лікуванні – 1310, психологічну допомогу – 7967, надано допомогу одягом, взуттям, продуктовими наборами – 3138 особі тощо.

У 649 сім’ях, де батьки ухиляються від виконання обов’язків, де виховуються 1594 дитини, завдяки вчасному втручанню у 60 сім’ях (у яких була загроза життю і здоров’ю дітей) вилучено 150 дітей, у 589 сім’ях діти залишились у родинах. Нами зафіксовано 26 намірів відмов від новонароджених дітей. Завдяки роботі психологів 15 змінили рішення та залишили дитину в сім’ї, однак 11 жінок відмовилися від новонароджених дітей. Для таких жінок в області діє обласний центр матері та дитини, в якому пройшли соціальну адаптацію 48 жінок з дітьми. Їм було надано тимчасове соціальне житло, допомога у формуванні відповідального батьківства, навики догляду за дітьми, оформлено документи, налагоджено сімейні стосунки.

Налагоджено систему підбору, підготовки прийомних батьків, батьків-вихователів для створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та підвищення їх кваліфікації. Обласним центром проведено 5 циклів навчань для 88 осіб. З метою посилення виховного потенціалу 198 прийомних батьків, батьків-вихователів пройшли підвищення кваліфікації.

На сьогоднішній день області створено 120 ПС (214 дітей) та 21 (152 дітей) в ДБСТ, в яких виховується 366 дітей. Однак пошук, підбір та здійснення соціального супроводу прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу не здійснюється у Новоушицькому, Полонському районах, містах Нетішин, Славута, Дунаївці (Дунаєвецька міська ОТГ), як того вимагає чинне законодавство (ПМКУ №564, 565).

Робота з особами з числа дітей-сиріт: їх в області нараховується 1090. З них: 24% осіб володіють житлом на праві власника/співвласника, 44% – на праві користування, 26% осіб перебувають на квартирному обліку, 7% взагалі не мають майна. 428 осіб охоплені соціальною роботою, з них під супроводом перебуває 47 осіб. В результаті проведеної роботи 4 особи отримали житло (Деражнянський, Старокостянтинівський райони, міста Кам’янець-Подільський та Старокостянтинів), 36 особам відновлено житло, 138 осіб отримали допомогу в налагодженні родинних зв’язків, 107 забезпечені гуманітарною допомогою. На навчанні перебуває 428 осіб, 216 працевлаштовано. Для тих осіб, які перебувають в кризовій ситуації, у смт.Чорний Острів функціонує «Хмельницький обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей позбавленого батьківського піклування». Заклад розрахований на 12 осіб, термін можливого проживання – 3 роки. Протягом звітного періоду у соціальному гуртожитку проживало 54 особи. Роботу з даною категорією теж повинні забезпечувати центри СССДМ.

Спеціалісти центрів минулоріч працювали із 75 молодими людьми, які звільнилися з місць позбавлення волі; 71 неповнолітніми, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі; 556 молодими людьми, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

До банку даних щодо вчинення насильства в сім’ї внесено 315 сімей, з яких 40 охоплено соціальним супроводом, що на 86 менше ніж у 2015 році. Кількість дітей, що зазнали насильства становить 40 осіб. (20 дітей фізичного, 19 психологічного, 1 випадок сексуального насильства) (випадки стались у Деражнянському, Дунаєвецькому, Ізяславському, Кам’янець-Подільському, Красилівському, Летичівському, Славутському, Хмельницькому районах, містах Кам’янець-Подільський, Старокостянтинів, Хмельницький).

Для роботи з особами, які зазнали насильства в області працює центр соціально-психологічної допомоги. В ньому перебувала 56 осіб, 30 сімей, якими проведено відповідну роботу.

Спеціалістами центрів проводиться навчально-просвітницька робота в навчальних закладах та оздоровчих таборах, однак слід зазначити, що з року в рік спостерігається зниження участі населення у благодійних акціях по причині економічного стану людей та недовіри до благодійних фондів та організацій.

У своїй діяльності інформація висвітлюється на сайтах обласного центру соціальних служб, районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських (міст обласного значення) рад.

Необхідно подякувати керівникам тих районів, міст та ОТГ, де збережено та створено  центри ССДМ, їх відчутну підтримку та розуміння їхньої важливої роботи, та нагадати керівникам районів, міст та ОТГ, де центри СССДМ залишаються «важким тягарем для бюджету» та зведенням особистих рахунків, що у процесі децентралізації влади центром уваги має бути людина/сім’я і соціальна послуга має бути максимально до неї наближена та якісна. За таких умов ми в області уникнемо резонансних подій, фактів насильства, жорстокості та іноді і летальних випадків.

image-0-02-05-feb9b41ba9e117edd1c4d2f78dba42dcf45519aa0dfb0268b04569ca97479a5d-Vimage-0-02-05-5e4c990637595a1a2109ba65fe56f5e2d6a78fb1cd62b0575d9f160f0015cec3-Vimage-0-02-05-2d53aacb81e3737f1579a78dc7f7ce64d8868f57741e5cacb7d026fa54884da5-V

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*