Здійснення соціальної роботи з особами з числа дітей-сиріт. Реалії сьогодення

До осіб з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування відносяться особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.

Діти набувають статусу дітей-сиріт та, позбавлених батьківського піклування, в силу різних обставин, до яких можна віднести:

– ведення асоціального способу життя батьків (в т.ч. алко-, наркозалежність);

– насильство в сім’ї;

– відсутність належних житлово-побутових умов для розвитку та життя дитини;

– низьке матеріальне становище сімей, безробіття;

– психічні захворювання;

– смерть обох або одного з батьків.

       Таких дітей влаштовують під опіку, у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, у разі можливості знаходять усиновителів. Якщо немає можливості, такі діти органами опіки і піклування направляються до спеціалізованих закладів: дитячих будинків, центрів соціально-психологічної допомоги, загальноосвітніх шкіл-інтернатів, професійно-технічних навчальних закладів.

Після виходу з інтернатних закладів та по закінченню професійно-технічних та вищих навчальних закладів, переважна більшість дітей має проблеми, пов’язані з відсутністю житла, пошуком роботи, організацією побуту, харчуванням, взаємодією із широким соціумом, організацією вільного часу, одержанням медичної допомоги, створенням та збереженням власної сім’ї та багатьма іншими проблемами.

Завданнями спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є соціальна адаптація даних осіб, допомога їм інтегруватися у суспільство, пристосуватися до нових умов, норм та цінностей, навчитися самостійно приймати рішення.

На сьогоднішній день в області нараховується 1090 осіб з числа дітей-сиріт. З них: 24% осіб володіють житлом на праві власника/співвласника, 44% – на праві користування, 26% осіб перебувають на квартирному обліку, 7% взагалі не мають майна.

428 осіб,охоплені соціальною роботою, з них під супроводом центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває 47 осіб. В результаті проведеної роботи 4 особи отримали житло, 36 особам відновлено житло, 138 осіб отримали допомогу в налагодженні родинних зв’язків, 107-забезпечені гуманітарною допомогою. На навчанні перебуває 428 осіб, 220-працевлаштовано.

Дуже часто діти-сироти мають проблеми з житлом. Для їх вирішення потрібно: по-перше, зберегти вже належне їм житло на праві власності чи користування; по-друге, при необхідності, посприяти у відновленні житла, яке непридатне для проживання; по-третє, поставити особу на квартирний облік для отримання нового житла.

Для осіб з числа дітей-сиріт та, позбавлених батьківського піклування, у смт. Чорний Острів діє державний заклад «Хмельницький обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». В даний заклад можуть потрапити діти віком від 15 до 18 років, а також особи з числа дітей-сиріт та, позбавлених батьківського піклування для тимчасового проживання, отримання психологічних, соціально-педагогічних, юридичних, соціально-економічних та інформаційних послуг, допомоги у пошуку соціальних зв’язків, влаштування на роботу. Заклад розрахований на 12 осіб, термін можливого проживання – 3 роки. Протягом 9 місяців 2016 року у соціальному гуртожитку проживало 20 осіб.

В зв’язку з рядом обставин не всі діти-сироти та особи з їх числа, які зареєстровані в області, охоплені соціальною роботою. Це пояснюється низьким рівнем обізнаності осіб про свої права та можливості отримання допомоги, проживанням їх не за місцем постановки на облік, не всі особи перебувають у складних життєвих обставинах і відмовляються від отримання допомоги.

Якщо Ви опинилися у складній життєвій ситуації і самостійно не в змозі її вирішити, звертайтеся до центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, де завжди вислухають, підтримають та допоможуть.

logo

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*