Криза в житті: крах чи оновлення?

« Дерево росте до тих пір, поки воно живе. Людина, котра перестала рости, починає помирати»

Росс Перо

biological-clock  Більшість порівнює життя з зеброю: біла смуга, чорна смуга…До того ж в один і той же період життя різні його сфери можуть мати різні кольори – в особистому житті все біле-білісіньке, а в бізнесі – суцільна темрява. І навпаки. Але бувають і такі періоди життя, коли хочеться залишити взагалі все і розпочати нове життя…

Це зовсім не страшно.

  Через кризові періоди проходимо ми всі. Слово «криза» не таке вже й страшне. В перекладі з грецької «криза» означає «час вибору, час переходу» чи «час приймати рішення».

  В моменти кризи людина вирішує певні життєві завдання. Якщо їх не вирішити тоді, коли вони виникають, то вони виникатимуть щоразу, але ще в більшому масштабі. Людина починає ходити по замкненому колу. Якщо ми не зважаємо на важливі підказки у житті, то нам тоді потрібен буде потужніший струс, щоб отямитись. Коли вчасно розуміємо сутність уроку, можна уникнути занадто неприємних сигналів для  «пробудження».

  Кризи відіграють важливу роль в нашому житті – вони як сигнальні вогні, що вказують на те, що ми рухаємось не туди, що прийшов час для змін.

  Вони нагадують нам, що потрібно зупинитись, роздивитись навколо, оцінити своє сьогодення і вибрати орієнтири для майбутнього.

  Більшість криз пов’ язана з:

  • втратою сенсу життя, коли змінюється робота, друзі, особисте життя. Іде знецінення того, чого людина досягла. Ми раптом розуміємо, що часу вже й не так багато і дещо минуло без вороття. Що справи, які весь час відкладались «на потім» вже не переробити. Людина починає розуміти різницю між мріями і реальністю, корректувати життєві плани. Виникає запитання: «А навіщо мені все це? Заради чого? Чи щасливий я? Всі кризи пов’ язані з пошуком сенсу життя.
  • проблема особистої свободи, боротьба за неї на всіх етапах життя – це

друга важлива риса кризи.  Одним заважає дружина, іншим – податкова інспекція, держава, третім – власний бізнес. Ось тут дуже важливо виробити для себе спосіб отримання особистої свободи.

Не за покликом душі

  Якщо людина піддається стереотипам, нав’язаним суспільством, сім’єю, то в середині життя, коли аналізуватиме свій шлях, свої досягнення, раптом зрозуміє, що їй це і не потрібно. Час пішов, а мрії не здійснились. Як не дивно, але частіше усього найважче перебіг кризи переживають ті, у кого в дитинстві і ранній молодості все йшло гладко, як по прямій. Особливо, якщо рішення було прийняте під впливом якихось авторитетів. У людей, що самостійно вирішували цю проблему вибору, є навички самопізнання, боротьби з неприємностями, опором, тому їх життєстійкість вища.

Розворот на 180 градусів

  На різних життєвих етапах цінності і мотиви можуть змінюватися. Наприклад, ми можемо досягти фінансового благополуччя, однак зіштовхнутись з проблемою здоров’я. І це теж пов’язано з кризовим станом, тому що часто дововдиться повернути своє життя на 180 градусів. І тут потрібно більше внутрішньої сили і рішучості. Саме цей час може стати не моментом розчарування і руйнації сподівань, а моментом відкриття нових перспектив і можливостей. Новим проривом у житті, ще більшим успіхом.

Застій

  Коли ми починаємо якусь справу, якою б вона не була: бізнес, сім’я, хобі, ми вчимося, потім стаємо професіоналами і отримуємо результат. Ми ростемо разом із своєю справою.

  Певний час ми насолоджуємося спокоєм, а далі наступає неодмінне згасання інтересу. Починається застій. Книгу прочитано, історію закінчено. Коли ситуація стабілізується, ріст припиняється. Нам потрібні нові емоції, зустрічі, справи. Якщо відсутня мета, в якій ми особисто зацікавлені, то ми ходимо по колу, відчуваючи себе загубленими, а життя безкорисним та безцільним. Щоб знову піднятися і прорватись вперед потрібна більша концентрація всіх сил організму, тобто новий ріст. Коли цього не відбувається, то все сходить нанівець. Тому що потужні ресурси організму не використовуються, а те, що не використовується, атрофується і відмирає.

Криза середнього віку

  Напевне, самий важкий кризовий період, це криза середини життя в 35-45 років. Так зване «рокове десятиліття». Настає щось на зразок «ступору»: куди далі прагнути – не відомо, всі глобальні справи життя ніби перероблені, а нові починати запізно.

  • вікові зміни і виснаження перша проблема цього періоду. Хтось просто

скаржиться на те, що починає дуже часто втомлюватись. Для тих, хто покладався на свої фізичні якості в молодшому віці, середній вік може стати періодом важкої депресії.

  • втрата гнучкості у сприйнятті нових ідейще одна з проблем цього

 періоду. Цю розумову закритість треба здолати, інакше вона переросте в нетерпимість чи фанатизм. Окрім усього, жорстка принциповість призводить до помилок і нездатності сприймати творче вирішення проблеми.

  Аналіз життя творчих особистостей майже в кожному випадку відзначається тими чи іншими драматичними змінами в їх творчості близько 33-35 років. Але є і інші факти. Багато відомих людей здійснили справжні прориви в своєму житті саме в цей час.

  Дехто з них, як, наприклад, Гоген, почали творчу працю. Кінг Кемп Жилетт, засновник компанії «Жилетт», до 40 років був успішним розповсюджувачем корків для пляшок. В 40 років у  нього з’явилась зовсім нова мета в житті, а саме створення безпечного леза для чоловічого гоління. Реалізація цієї ідеї через 11 років зробила його одним із найбагатших людей в світі. Джорж Сорос в 33 роки кинув свій бізнес і почав писати дисертацію по філософії. А в 36 років різко змінює своє життя: він створює інвестиційний фонд, і в 39 років стає керівником і співвласником фонду Дабл Ігл, що переріс згодом у знаменитий «Квантум» (Cuantum Group). Джеймс Оскар МакКінзі до 36 років був одним із кращих професорів Школи Бізнесу Чікагського Університету. В 36 років він залишив викладацьку діяльність і заснував свою консалтингову компанію McKinsey&Co. Зараз це одна із самих авторитетних і впливових консультаційних компаній світу.

  Є декілька стадій перебігу такої кризи:

  1. Гостра форма триває декілька тижнів чи місяців, за які люди здійснюють радикальні зміни в своєму житті.
  2. Підгостра форма триває декілька років (від 1 до 3 років). За цей час люди експериментують зі змінами, але не наважуються на рішучі кроки.
  3. Млявий перебіг кризи ніяк не виявляється назовні і є, власне кажучи, «тупцюванням перед дверима». Людина відкладає «на потім» вирішення проблем сьогодення, втішаючи себе тим, що ще встигне.
  4. Стабілізація. Наслідком кризи є вироблення нового «я»-образу, переосмислення життєвих цілей, корекція звичного світобачення. Досягненням людини, котра успішно перемогла кризу, є зрілість. Дуже важливо, щоб людина розуміла, що з нею відбувається і які їй надані можливості для подальшого розвитку. Як каже східна мудрість: «Той, хто не здатний оцінити всі переваги свого віку, приречений відчувати всі його недоліки».

Пошук нового змісту

  1. Звертайте увагу на знаки, які посилає вам життя. Якщо вирішення життєвих проблем відкладати на потім, легкий вітерець перетвориться на буревій.
  2. Плануйте час. Плануйте життя, як ви плануєте бізнес. Людина за законами природи постійно рухається. Якщо ви не знаєте куди ви рухаєтесь, ви прийдете нікуди. Якщо ви розумієте, куди ви рухаєтесь, ви можете керувати своїм рухом.

  Визначте 6-8 життєвих цілей, без досягнення яких ваше життя не може здаватись успішним. Цілі мають бути спрямовані на  різні складові життя – фінансові, особисті, творчі. Подумайте, що ви робите зараз для досягнення цих цілей. Виключіть все зайве, що не стосується головних цілей. Згадайте, чим ви завжди хотіли займатись, що робити? Можливо, це мрії юності? Поміркуйте, чи можливо їх здійснити вже зараз?

  1. Займайтесь саморозвитком. Шляхи можуть бути різними, але всі вони спрямовані на пошук внутрішнього стержня, нового змісту. Багато хто зараз серйозно займаються хобі. Часто це призводить до серйозних результатів і навіть відкриттю нового бізнесу, в основі якого лежить пристрасне захоплення чим-небудь.

  К писав відомий психолог Віктор Франкл, який провів багато років у фашистських концтаборах: «Будь-яка спроба відновлення внутрішньої сили передбачає в якості найважливішої умови успіху пошук якоїсь мети в майбутньому. Горе тому, хто не бачив більше ні цілі, ні сенсу свого існування, а значить, втрачав будь-яку точку опертя. Незабаром він гинув».

  1. Ведіть здоровий спосіб життя. Час і здоров’ я є найціннішими ресурсами. Добре продумана програма щоденних вправ і відповідна дієта спричиняє свою дію на енергетичний потенціал і настрій. Постійні заняття допомагають зняти стрес і дають необхідну розрядку для мозку.

Уроки кризи

  Один автор порівнював життя з порами року: «Ви не можете змінити пори року, але ви можете змінити своє ставлення до них».

  В цьому є певний урок. Вчіться використовувати сезони життя. Вирішуйте, коли додати, а коли збавити швидкість, коли скористатись обставинами, а коли відпустити віжки. Не допускайте, щоб один рік непомітно переходив в інший, зливаючись вочевидь в безкінечну вервечку  справ і обов’язків. Слідкуйте за вашими власними сезонами, щоб не випустити з поля зору щось цінне і важливе.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*