Насильство та його види

20191122_120418  В рамках проведення акції «16 днів проти насильства» спеціалістами відділу соціальної роботи з населенням виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 4 було проведено захід «Насильство та його види».

  Однією з актуальних проблем, які стоять перед сучасним українським суспільством, є подолання і профілактика будь-яких проявів насильства щодо дітей та молоді.

  Насильство визначається як примусовий вплив на кого-небудь. Найпоширеніша класифікація видів насильства, заснована на характері насильницьких дій. Вона включає: фізичне, сексуальне, психологічне (емоційне) і економічне насильства.

20191122_12093320191122_120909

  Фізичне насильство – це поштовхи, ляпаси, удари ногою, використання важких предметів, зброї й інші зовнішні впливи, які приводять до болючих відчуттів і травм. Такі діяння (образа дією), згідно з законом України, кваліфікуються як злочин.

  Психологічне (емоційне) насильство – це погрози, брутальність, знущання, образа словом і будь-яка інша поведінка, що викликає негативну емоційну реакцію й душевний біль. Емоційні образи ідентифікувати набагато складніше. Образи, хоча й не залишають синців на тілі, можуть бути набагато руйнівніше й разом з іншого роду впливами, у тому числі фізичними, сильніше травмують психіку.

  Сексуальне насильство – вид домагання, що виражається у формі як нав’язаних сексуальних доторкань, сексуального приниження, так і примусу до сексу й здійснення сексуальних дій ( аж до зґвалтування й інцесту) проти волі жертви.

  Крім насильства, що виходить від сторонніх осіб, як особливий вид виділяється сімейне (домашнє) насильство. Домашнє, побутове насильство, або насильство в родині, містить у собі фізичні, психічні, емоційні й сексуальні образи. Воно поширюється не тільки на пари, які перебувають у шлюбі, але й на співмешканців, батьків і дітей. Воно не обмежується гетеросексуальними відносинами.

  Економічне насильство в родині, такий як одноособовий розподіл засобів сімейного бюджету домінуючим членом родини й строгий контроль над витратою грошей з його боку, є однієї з форм вираження емоційного тиску й образи.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*