Наука та винаходи – не мають гендерних ознак.

1 (2)11.02.2021 р. відділ краєзнавства Хмельницької обласної наукової бібілотеки з нагоди Міжнародного дня жінок та дівчат в науці організував  зустріч у форматі «живої бібліотеки» «Успішні жінки в науці».
Для відвідувачів презентовано слайд-шоу «Жінка в науці» та книжкову виставку «Що досліджують і відкривають українки», яка розкриває особливості та передумови заснування свята, рівного доступу жінок і дівчат до науки, визначення причин гендерного дисбалансу в області науки, техніки та інновацій.
Попри різний вік, життєві історії, професійний шлях – об’єднувало присутніх мабуть одне – нестримна жага до знань, любов до життя  та небайдужість до свого місця в ньому. Понад дві години пролетіли як одна мить! Прзвучали розповіді про неповторні жіночі професійні долі  представниць наукової сфери, громадських активісток, очільниць інтелектуальних осередків області, міста, про вибір спеціальності та науковий шлях, думки про те, як поєднувати професійну діяльність та сім’ю, хто для них є прикладами успішних жінок та чим вони надихаються в житті, що важливе на початку дорослішання, чи варто покладатись на вдачу у житті чи робити свій вибір  усвідомлено. Спільні роздуми та пошук відповідей на ці запитання стали надихаючими для молодих дівчат-студенток, які лише починають свій професійний шлях. Було великою втіхою почути, що всі присутні дівчата вже впевнено торують свій шлях у науці і мають власні досягнення в Малій академії наук України, почули розповідь студентки астрофізичного факультету університету ім. Шевченко. Той факт, що серед 100 студентів на цьому факультеті 40 з них становлять дівчата,  свідчить про те, що українські жінки ще не раз скажуть своє слово в науці та винахідницькій діяльності.
Зустріч відбулася за участю фахівців Хмельницької обласної громадської організації Подільський центр «Гендерна рада».2 (2)
Організатори зустрічі з нагоди свята висловии усім щиру повагу і вдячність за іхню активну життєву позицію, натхненну працю та відданість своїй справі, побажали творчого натхнення, плідної праці, нових ідей та проєктів, успіхів у їх реалізації. З свого боку вдячна організаторам за запрошення на такий цікавий захід.
Матеріал підготувала провідний психолог ХМ ЦСССДМ Джал Антоніна.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*