Номофобія – страх чи звичка сучасної людини?

  Складно уявити своє життя без улюбленого смартфона чи планшета. Нові технології зробили наше життя набагато простішим і кращим, але створили нові проблеми. Ми починаємо день з перегляду телефону і закінчуємо цим. Ми постійно читаємо новини, сидимо в соціальних мережах, фотографуємо, граємо, листуємося з кимось. Кожну зайву хвилинку ми проводимо в телефоні.

75478461_458824911424097_4668094796043124736_n  Чи впадаєте ви у паніку, коли у гаджета сідає батарея? Чи завжди носите з собою зарядний пристрій на випадок, якщо телефон вимкнеться? Якщо ви ствердно відповіли на ці запитання, вам варто звернути увагу на те, що таким чином у вас може розвиватись номофобія. Номофобія – залежність від смартфона, яку вважають однією з головних фобій цього століття. Якщо бути більш точними, то мова йде не так про залежність від гаджета, а про страх залишитися без доступу до нього та інформації, яка на ньому зберігається.
   Як стверджують в південнокорейському Університеті, номофобія виражається не в страху залишитися без зв’язку, а в панічному жаху, який виникає лише при думці про втрату доступу до контенту в смартфоні.
  В дослідженні проведеному на території Великобританії, були зібрані дуже показові дані, що стосуються побоювань, які відчувають пересічні користувачі мобільних пристроїв зв’язку (телефони, планшети).
  За підсумками дослідження було виявлено, що більше половини користувачів смартфонів (53,4%) відчувають тривогу на рівні вище середнього, коли у нього сідає батарея, закінчуються гроші на рахунку або, коли користувач перебуває поза зоною доступу до бездротової мережі. Трохи більший відсоток опитаних вказував на сильну тривогу, коли ті не могли знайти свій телефон.

  Якщо говорити про статеві відмінності, то 58% з опитаних чоловіків відчувають подібні страхи, серед жінок ця цифра дещо менша – 47%. У той же час для жінок більшою мірою властива тривога, пов’язана з тим, що їх пристрій вимкнений або поза зоною досяжності для використання «тут і тепер».
  За результатами того ж опитування близько 56% учасників вказали основною причиною страху і тривоги неможливість зв’язатися з рідними та друзями. 10% респондентів списали свої побоювання на необхідність постійно бути на зв’язку через особливості роботи.І нарешті, рівно половина учасників говорить про те, що ніколи не вимикає свій телефон.
  В такому випадку виникає запитання, як же позбутись залежності від гаджетів?
  Щоб подолати залежність, перш за варто задайте собі питання: наскільки важливий для вас гаджет, чи можете ви без нього обходитися? А після цього намагайтесь не носите його по квартирі, потім менше розмовляти на вулиці, в транспорті. По-перше, непристойно, коли весь автобус, маршрутка чують про ваші проблеми. По-друге, так ви зможете бути більш дисциплінованим. Ні в якому разі не кладіть телефон під подушку, дбайливо ставтеся до власного здоров’я.

  Отже, психологічна залежність від гаджета надає згубну дію. Не слід недооцінювати надмірну прив’язаність до телефону, яка з часом може й перерости в номофобію. І як наслідок, ми можемо мати: безсоння, підвищений рівень тривожності, з часом можуть спостерігатись звукові галюцинації, розвиваються психічні розлади та ін. 
Психологи рекомендують, використовуйте свої гаджети тільки за призначенням, не варто сильно захоплюватися ними. Більше часу приділяйте «живому» спілкуванню. Слідкуйте за станом своєї нервової системи, психічним здоров’ям! Не забувайте, що проводячи весь день у телефоні ми втрачаємо час який вже не повернути, а також перестаємо помічати, як проходить реальне життя.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*