Особливості притягнення кривдника до адміністративної та кримінальної відповідальності

EEF9586E-5D43-4B97-A31D-0AB2D6BEA7B3

Інформація Хмельницького міського центру соціальних служб

Відповідно до чинного законодавства за вчинення домашнього насильства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Розглянемо детальніше:
📎Адміністративна відповідальність
Якщо кривдник (особа, яка вчинила домашнє насильство) вчинив вперше будь-які діяння (дії або бездіяльність) фізичного, психологічного чи економічного характеру, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілої особи, він буде нести адміністративну відповідальність за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП, якою у т.ч. передбачена адміністративна відповідальність за вчинення домашнього насильства.
Якщо кривдник, якого протягом року було піддано адміністративному стягненню (тобто було винесено постанову суду про застосування до кривдника одного з видів адміністративних стягнень: штраф, громадські роботи чи адміністративний арешт) за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП вчинить ще діяння домашнього насильства, він буде нести відповідальність за ч. 2 ст. 173-2 КУпАП.
📎Кримінальна відповідальність
У випадку систематичного вчинення кривдником фізичного, психологічного або економічного насильства, кривдник буде нести кримінальну відповідальність за ст. 126-1 КК України, яка криміналізує дії домашнього насильства трьох форм.
За вчинення сексуального насильства, як форми домашнього насильства настає тільки кримінальна відповідальність за спеціальною статтею КК України (наприклад: ст.152 КК (зґвалтування), ст.153 (сексуальне насильство, ст.156 КК (розбещення неповнолітніх).
Важливо більш детальніше розібрати термін «систематичне». Систематичним злочин вважається з моменту вчинення хоча б однієї із трьох форм насильства (фізичного, психологічного чи економічного) втретє, в результаті чого настав хоча б один із вказаних в законі наслідків. При цьому немає значення, чи було відображено в адміністративному протоколі поліції, в терміновому заборонному приписі, в обмежувальному приписі чи в іншому документі факт перших двох актів насильства.
Отже, якщо кривдник вчинив домашнє насильство втретє і настали наслідки, передбачені ст. 126 КК України, мають бути внесені відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань та розпочате кримінальне провадження.
Наслідки домашнього насильства:
🔸 фізичні або психологічні страждання
🔸 розлад здоров’я
🔸 втрата працездатності
🔸 емоційна залежність
🔸 погіршення якості життя.
 
В контексті притягнення кривдника до кримінальної відповідальності за домашнє насильство, важливо розуміти поняття «злочин, пов’язаний з домашнім насильством», який вживається у законодавстві. Якщо на практиці має місце «злочин, пов’язаний з домашнім насильством», може мати місце різна кваліфікація дій кривдника, до прикладу: ст. 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження), ст. 126 КК України (побої та мордування) тощо. В цьому контексті варто звернути увагу на практику Верховного Суду, оскільки на практиці є ряд процесуальних питань:
• Постанова Верховного Суду від 12 лютого 2020 року, справа № 453/225/19;
• Постанова Верховного Суду від 10 березня 2020 року, справа № 531/270/19;
• Постанова Верховного Суду від 7 квітня 2020 року, справа № 647/1931/19.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*