Перша психологічна допомога потребуючим

20230201_100555В Хмельницькому обласному центрі соціальних служб  відбулося онлайн-навчання для фахівців  територіальних громад. Юлія Воробієвська, практичний психолог організації, вела мову на тему надання першої психологічної допомоги (ППД) потребуючим.

Передусім спеціаліст наголосила на основних правилах надання  ППД. Вони допомагають оцінити кризову ситуацію, забезпечити власну безпеку на місці події, знайти підхід до переміщеного населення, зрозуміти його і спрямувати туди, де можна отримати практичну допомогу та інформацію.20230201_100620

Психологиня зауважила, щоб надавати першу психологічну допомогу, не обов’язково  мати кваліфікацію психолога або фахівця з соціальних питань. Однак, при ППД людям в кризових ситуаціях рекомендується працювати через відповідні компетентні організації  або громадські групи. Діючи самостійно, можна піддати себе ризику, дії можуть негативно вплинути на координацію заходів, а переміщені особи можуть не отримати належної допомоги.

Взявши на себе функцію допомоги людям, що переживають трагічну подію, важливо поважати їхню гідність та захищати  їхню безпеку. До речі, ППД можна надавати у будь-якому безпечному місці, до прикладу, в медичних установах, притулках, таборах переселенців…

Юлія Воробієвська акцентувала увагу на тому, що першим чином потрібно вчинити так, щоб люди надати раду собі самостійно, відновивши контроль над ситуацією. Сформувати  відчуття безпеки, сприяти доступу до соціальної, фізичної та емоційної підтримки.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*