Поради психолога: Які правила безпеки повинна знати дитина

1-27  Безпека дітей – одне з найголовніших питань, яке турбує батьків. Якщо ви хочете бути впевнені, що ваша дитина не потрапить ні в яку небезпечну ситуацію, вам слід заздалегідь навчити її правилам поведінки. Найкраще це робити — граючись.

  Цікаві ігри, що навчають безпеці

  Вдома тато та мама можуть пограти разом із донькою чи сином у гру – «Фея і дракон». Тато – це дракон, який викрадає дитину. Мама – фея, що обов’язково врятує, але для цього її треба дуже голосно покликати, попросити про допомогу, бо інакше вона не прилетить. Це вчить дитину не боятися кричати, коли на неї нападають. Не лякатися гучності власного голосу, не завмирати. Ще одна гра — пароль, яка підійде і для школи, і для дому. Можна вигадати сигнал – це може бути звук або слово, почувши які, дитина кидає все і знає, що мусить прибігти до мами або вчительки. Також говоріть з дитиною по іграшковому телефону. Ви – лікар, пожежник чи поліцейський. З дитиною або її іграшкою сталася біда. Поясніть, як малюк має розповісти про проблему, щоб приїхала швидка, поліція або пожежна. Якщо дитина пояснила правильно – “приїжджайте” і рятуйте її та ляльку.

  Фізичні вправи

  Можна навчити дитину правильно рухатися у небезпечних ситуаціях. Наприклад, у натовпі важливо тримати руки, складеними на грудях. Імітуйте разом з дитиною рух у приміщенні, повному людей. Маленькими кроками зі складеними руками прямуйте до дверей. Вигадуйте вправи самі – залежно від того, чого саме хочете навчити дитину. Рух у задимленому приміщенні? Натягніть понад підлогою, наприклад, між столом і кріслами шарфи і дайте завдання дитині пробратися під ними.

  Домовтеся про екстрену розмову

  Коли трапляється щось надзвичайне, паніку на малюка можуть наганяти і батьки. Наприклад, дитина телефонує, нервує і не може чітко пояснити, що відбувається. Мама чи тато від цього хвилюються ще більше. Врешті – втрачається час, який ви могли б витратити на конструктивні поради. Тому важливо домовитися з дитиною про телефонні розмови в разі небезпеки або проблеми. Під час дзвінка малюк має одразу відповісти на 3 головні питання: що сталося, де та яка допомога зараз потрібна. Якщо заздалегідь це обговорити, буде легше відкласти емоції на потім. Потренуйтеся, нехай дитина розповість так про улюблену іграшку, у якої зламалася деталь, загублену річ, поганий настрій тощо.

  Не залякуйте наслідками

  Батьки таке люблять – пояснювати у деталях, що станеться з дитиною, якщо вона не послухає. Тоді у екстреній ситуації дитина згадує собі саме те, що може з нею статися. Й замість того, щоб діяти, – може просто впасти в ступор. Тому пояснюйте  без “не”, але з конкретними порадами. Не потрібно втовкмачувати “не ходи туди”, “не роби того”, “тільки не так”… Тому краще пояснювати “що робити, якщо”. Пропонувати дитині конкретну послідовніс

  Важливі правила

  Одне з універсальних знань, про яке має пам’ятати дитина, – в разі небезпеки залишатися в людному місці й там, де є поруч дорослі. Забороніть дитині сідати до незнайомих людей в машину. Якщо біля дитини загальмував автомобіль або повільно їде поряд, а водій щось кричить малюкові, то навчіть швидко йти у зворотний від руху машини бік. Ваш малюк повинен знати, що деякі люди можуть з легкістю викликати прихильність до себе і вселяти довіру. Тому потрібно закінчити розмову з незнайомцями максимум за 8 секунд спілкування. І відстань між дитиною та незнайомцем має бути приблизно 2,5 метри, щоб незнайомець не потрапив до зони комфорту малюка. Привчіть дитину не їздити в ліфті з невідомими їй людьми.  Зараз навіть шестирічні діти сидять в інтернеті і спілкуються в соціальних мережах. Застерігайте сина або дочку, що не завжди віртуальні друзі – це ті, за кого вони себе видають. Поясніть дітям, що Марійка, якій 8 років, може виявитися Сергієм Віталійовичем 40 років. Просту бесіду може вести небезпечна людина. Скажіть дитині, що не можна писати в інтернеті свою адресу та телефон, відправляти фотографії або говорити, де та о котрій годині вона любить гуляти.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*