Профілактика ігрової та компютерної залежності серед молоді

3 (1)Актуальну  і змістовну тему обговорювали сьогодні 16 березня 2021 р. в Хмельницькому професійному ліцеї електроніки з учнями-першокурсниками  та психологом Хмельницького міського центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді – Джал Антоніною.
В Україні останнім часом активізувалися групи, котрі ставлять своєю метою доведення дітей до самогубства через соцмережі і це стало проблемою не лише для України,  а й для багатьох інших країн.
Загалом же світова статистика засвідчує страшні речі: у групі підлітків віком 15-19 років суїцид – друга за частотою причина смерті серед дівчат (після ускладнень вагітності та пологів) і третя серед юнаків (після ДТП і міжособистісного насильства).
Тому розмова про небезпеку залежності від соцмереж, компютерних ігор, ігроманію, причини їх виникнення та шляхи подолання – це важлива частина профілактики для тих молодих людей,  хто, в першу чергу,  психологічно схильний до ризикованої поведінки,  тих, хто переживає важку адаптацію на етапі дорослішання, має сімейні або внутрішньооособистісні конфлікти, колективні  суперечки, негаразди.2 (5)
   Викладачі, психологи в навчальних закладах – це  ті люди, які першими можуть помітити якісь негаразди у психоемоційному стані дітей, спробувати розібратись у цьому, при потребі скерувати їх до потрібного фахівця.  Увага, толерантність, терплячість  та небайдужість  у вихованні – це  запобіжники можливих незворотніх наслідків – соціальної дезадаптації та навіть втрати життя молодими юдьми.
Вирішувати проблему треба не стільки через зовнішні фактори (заборона, контроль над тим, чим займаються підлітки, молоді люди, блокуванням небезпечних груп та блогерів, позбавлення гаджетів), скільки через саму дитину. Через відновлення її довіри до батьків, вчителів, збільшення її кола спілкування, усвідомлення молодими людьми  своєї важливості та особливості.
І про це мають говорити батьки, викладачі, всі ми. Бо якщо про це не будемо говорити ми, знайдуться в акаунтах соцмереж ті, хто зробить це за нас, щоб зманіпулювати нашими дітьми.
Дякую психологу Посікері Л.М  та викладачу інформатики Гуцалюк Д.В  ПТУ 18 за запрошення та сприяння в проведенні бесіди.
Підготувала психолог Центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді – Джал Антоніна.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*