Психологічна підготовка до пологів

image_5aa6002b4669a6.41002589Важко одним словом визначити те, що відчує жінка в той момент, коли дізнається, що вагітна.  Особливо, якщо це –  первісток. Це і щастя, і гордість. І водночас з’являється тривога за майбутнє. Як психологічно налаштуватися на пологи.
Психологічна готовність жінки до пологів є чинником зменшення больових відчуттів та зменшення ймовірності виникнення різноманітних ускладнень під час народження дитини і в післяпологовому періоді. Це важливий етап, який не можна пропускати жодній вагітній жінці.
Гормональні зміни
Під час вагітності в  організмі змінюється співвідношення гормонів. Зміна гормонального фону тягне за собою більшу кількість одного з видів, які відповідають за різні почуття, наприклад, щастя або смуток, страх або радість, спокій.  Це є обґрунтуванням емоційної нестійкості у вагітних жінок.
Нова роль
Ще одним поштовхом до психологічних змін в голові жінки є поступове усвідомлення себе в ролі матері. Це новий, незвіданий досі стан, що змушує жінку по-новому дивитися на деякі речі. Відбувається переоцінка цінностей, опираючись на яку жінка іноді змінює ставлення до деяких рідних, близьких чи подій, що відбуваються всередині неї. Одночасно з любов’ю до майбутньої дитини виникає почуття побоювання чи страху, що не все може вийти, як задумала жінка чи справиться вона з новою роллю.
Розслаблення
Вміння розслаблятися важливий момент для вагітних жінок.    Для цього чудово підійдуть піші прогулянки на свіжому повітрі, танці, аеробіка.  Таким чином організм вироблятиме гормон щастя (ендорфін). Якщо немає можливості швидко організувати фізичне навантаження, можна зайнятися дихальною гімнастикою. Глибокий вдих через ніс і видих через рот, що проводяться протягом п’яти хвилин, допоможе мозку домогтися стану спокою.
Змініть обстановку
Дуже корисно жінкам при надії змінювати обстановку. З’їздити на природу, на екскурсію, або зайнятися справою, яка точно принесе задоволення (в’язання, вишивання, читання).
Не зациклюйтеся на негативі
Не бійтеся негативних емоцій.  А точніше не зациклюйтеся на негативних речах. Постійний страх від того, як позначиться на дитині позаплановий шматок шоколаду або проїзд в громадському транспорті здатні стомити навіть жінку з дуже міцною психікою. Врахуйте, що ви вагітні протягом дев’яти місяців і живете ви в суспільстві, а не в інкубаторі.  Ви не зможете забезпечити дитині стовідсоткову стерильність і безпеку в усіх сферах життя, тому вона повинна привчатися з  раннього віку до життєвих реалій.
Черпайте інформацію  
Вам потрібно розуміти все, що з вами відбувається і що на вас чекає. Для цього існують спеціальні книги, корисні сайти і форуми, на яких можна спілкуватися з вагітними та молодими матусями. Основна порада: слухайте тільки тих, які зуміли стати щасливими мамами.
Підготуйтеся фізично
Існують різні тренінги і курси для вагітних. Навіть якщо ви ніколи не займалися спортом, під час вагітності ви просто зобов’язані активно рухатися і частіше бувати на свіжому повітрі. Це допоможе розвитку вашого малюка. Особливо рекомендується плавання,  тренування затримки дихання.  Але всі ці рекомендації обов’язково треба узгоджувати з лікарем і підбирати навантаження і дієту індивідуально.
Не бійтеся пологів
Результатом наших необґрунтованих страхів стає психологічна напруга під час пологів, далі слідує фізична напруга, тіла опирається, з’являються неприємні відчуття, тому знову ви починаєте відчувати страх – виходить порочне коло. Зробіть так, щоб день пологів став для вас не днем болю, а найголовнішим святом в житті. Обов’язково сфотографуйте вашого малюка в перші дні його життя на відео або на фотоплівку. Заведіть спеціальний альбом, куди буде вклеєна не тільки ця фотокартка, а й фото всіх гостей дня народження вашої дитини з їх добрими побажаннями. Цей альбом в майбутньому стане вашою сімейною реліквією. І останнє. Дозвольте собі трохи розслабитися і бути беззахисною. Особливо це стосується сучасних бізнес-леді, які звикли все абсолютно вирішувати самостійно, не звертаючи уваги на думку інших. Вагітність – це стан, де більшість процесів вийшло з-під вашого контролю, і ви нічого не зможете з цим зробити. Змиріться з Природою, дозвольте вашим близьким трохи подбати про вас, доставляючи радість собі і оточуючим.

Статтю підготовив: провідний психолог Коцюк О.О.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*