Робота із сім’ями та дітьми, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у СЖО у військовий період

164749740995216 березня  працівниками обласного центру соціальних служб було проведено щотижневе онлайн навчання для  фахівців із соціальної роботи/спеціалістів, які надають послуги в громадах .Тема навчання : «Робота із сім’ями та дітьми, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у СЖО у військовий період». 

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» одним із чинників, що можуть зумовити складні життєві обставини, є шкода, завдана бойовими діями, збройним конфліктом чи тимчасовою окупацією. Згідно з Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 в Україні введено воєнний стан у відповідь на початок РФ війни. У зв’язку з бойовими діями, які веде Росія проти України

За словами заступника директора ХОЦСС Наталії Мельник, Міністерство соціальної політики України розробило методичні рекомендації щодо організації надання соціальних послуг в умовах воєнного стану для допомоги органам місцевого самоврядування у забезпечені послугами громадян.

1647497409931Наталія Валентинівна звернула увагу присутніх на  Порядок організації надання соціальних послуг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 № 587, рекомендований для застосування органам місцевого самоврядування .

Тобто, органи місцевого самоврядування в рамках законів України та Конституції України мають право самостійно визначати особливості організації та надання соціальних послуг, враховуючи наявний стан речей.

Начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів  Наталія Гонта  надала роз’яснення на виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах  здійснюють фахівці із соціальної роботи   та інші суб’єкти соціальної роботи.

З метою оперативного реагування на проблеми сімей в СЖО рекомендуємо всю можливу інформацію про такі сімʾї (заяви, повідомлення), незалежно від кого і кому вона надходить, негайно доводити до відома ФСР/осіб на яких покладено виконання функцій ФСР для оперативного проведення оцінювання їхніх потреб у соціальних послугах.

У разі оцінювання потреб пропонується заповнювати лише розділи Акту оцінки потреб, які мають життєво важливе значення.

Допускається складання акту потреб у телефонному режимі або з використанням будь-яких доступних ресурсів.

Під час соціального супроводу сімей в СЖО рекомендується підтримувати звʾязок з сімʾєю за допомогою телефонного звʾязку або будь яких доступних месенджерів.

У разі необхідності вивезення сімей на безпечні території, особливо при залученні до цього процесу волонтерів, вести облік сімей, які евакуйовані і які ще потребують вивезення.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*