Розірви коло насильства м.Полоне

зображення_viber_2021-11-25_10-58-35-2527 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

Подолання проблем ґендерного насильства є серйозним викликом для українського суспільства. До цієї теми необхідно звертати увагу всіх верств населення, щоб сформувати в суспільстві непримиренне ставлення до цього явища.

зображення_viber_2021-11-25_11-13-30-120Сьогодні, 25 листопада  у м. Полонному до відзначення Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок ” представниками  відділу соціальної роботи з населенням виконавчого комітету Полонської міської ради ОТГ, відділу «Полонське бюро правової допомоги», Полонського відділення поліції Шепетівського ВП ГУНП в Хмельницькій обл. проведено спільну вуличну акцію – «Розірви коло насильства».

зображення_viber_2021-11-25_10-58-35-354Під час проведення акції звернено увагу пересічних громадян міста на актуальність проблеми гендерної нерівності та різних видів насильства в сім’ях, також розвіяли міфи, які стосуються домашнього насильства.

Міф 1. У шлюбі не буває сексуального насильства.

Реальність: Сексуальне насильство – це злочин, якому немає місця у стосунках між людьми, і не важливо, одружені вони чи ні. Статеві контакти мають відбуватися за згодою обох партнерів, бути прийнятними та бажаними для обох. Якщо статевий контакт відбувається з примусу, в небажаній формі, партнер залякує, принижує чи ображає – це насильство.

 Міф 2. Насильство – це тільки про побої.

Реальність: Окрім фізичного насильства не менш небезпечними є психологічне, економічне та сексуальне насильство. Зокрема, економічне насильство часто ховається за маскою турботи: партнер наполягає на відсутності необхідності працювати чи навчатися, проте потім з’являється тотальний контроль, звітування використаних коштів та приниження. Більше того, відсутність економічної незалежності є однією із головних причин замовчування та прийняття фізичного насильства.

 Міф 3. Б’є – значить любить. Усі так живуть.зображення_viber_2021-11-25_10-58-35-279

Реальність: Насильство однієї людини щодо іншої – це не норма, а протиправні дії, яким немає виправдання. Шукаючи пояснення насильству багато постраждалих роками не звертаються за допомогою, що погіршує ситуацію та може мати важкі психологічних наслідків. Життя в постійному страху і стресі призводить до втрати впевненості, формування низької самооцінки та різного роду нездужання.

 Міф 4. Домашнє насильство існує лише у «неблагополучних» сім’ях.

Реальність: Домашнє насильство не має соціальних меж. Воно трапляється у всіх соціальних групах незалежно від рівня освіти і доходів.

 Міф 5. Потрібно терпіти заради дітей.

Реальність: Діти, які ростуть у повній сім’ї і бачать насильство, страждають набагато більше за тих, хто зростає з одним із люблячих батьків у гармонійних стосунках та родинному спокої. Діти, які є свідками насильства між батьками чи близькими родичами, навіть якщо фізично уникають його, страждають душевно. Це негативно впливає на їхній емоційний стан, взаємовідносини з однолітками, навчання.

Свобода від насильства є ключовою складовою безпеки. Не потрібно замовчувати, якщо ви стали свідком або жертвою домашнього насильства. Б’є — це не значить, що любить. Б’є — це кримінальна відповідальність.

Відділ соціальної роботи з населенням ВК Полонської міської ради

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*