«Соціальна послуга супроводу під час інклюзивного навчання»

Представники Хмельницького обласного центру соціальних служб сьогодні, 29.03.2023 року, провели чергове щотижневе онлайн-навчання для фахівців і спеціалістів територіальних громад області.2

Наталія Мельник та Наталія Гонта цього разу говорили на тему «Соціальна послуга супроводу під час інклюзивного навчання», оскільки від надавачів соціальних послуг надходили запити щодо роз’яснення теми.

3Заступниця директорки та начальниця відділу методичного забезпечення соціальної роботи та навчальних заходів обласного центру наголосили, що отримувачем соціальної послуги є дитина, яка відповідно до висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи, наданого інклюзивно-ресурсним центром, потребує супроводу під час інклюзивного навчання.

1Також вони повідомили, що асистент дитини не є педагогічним працівником та не призначається на посаду керівником закладу освіти. Асистентом учня (дитини) може бути соціальний робітник або фізична особа – підприємець, який безпосередньо здійснює заходи, що складають зміст соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання.

Наталія Мельник зауважила, що соціальну послугу може надавати один з батьків (інший законний представник) отримувача, за умови їх працевлаштування соціальним робітником до штату закладу/установи, що надає соціальні послуги. Соціальний робітник призначається на посаду в установленому порядку керівником такого закладу/установи.

Наталія Гонта доповнила – у разі відсутності надавачів такої соціальної послуги у територіальній громаді за місцем проживання (перебування) отримувача, чи в найближчій за місцем розташування територіальній громаді, уповноважений орган визначає потенційних надавачів таких соціальних послуг і здійснює заходи щодо їх залучення до надання соціальних послуг, у тому числі для забезпечення їх фінансування.

Варто зазначити, органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади є відповідальними за забезпечення надання базових соціальних послуг з урахуванням потреб мешканців громади, контроль надання таких послуг.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*