Сім’ям молодих хмельничан про виплату при народженні дитини на замітку…

c6b1b73-dopomoga-ditinu2  Перш за все, допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку об’єднана в один вид – допомогу при народженні дитини і з 1 липня 2014 року призначається в єдиному розмірі 41280 гривень незалежно від того, яка дитина за черговістю.

  Однак, одразу всю суму допомоги батьки не отримують. Перша виплата в розмірі 10320 гривень, решта 30960 гривень виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами в сумі 860 гривень щомісяця. У такому ж розмірі проводиться виплата при усиновленні дитини.

  Отже, держава надає підтримку сім’ям з дітьми, але і залишає право за собою перевіряти цільове використання цих коштів. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1751 від 27 грудня 2001 року передбачено, що контроль за цільовим використанням коштів і створенням належних умов для повноцінного розвитку та вихованням дітей здійснюють центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

  Фахівцями із соціальної роботи Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді тільки за 2019 рік здійснено 700 відповідних перевірок.  Але не завжди молоді батьки ознайомлені з процедурою. За попередньою домовленістю  фахівець із соціальної роботи повідомляє отримувача допомоги про свій візит, узгоджує час. Під час відвідування заповнюється акт перевірки цільового використання коштів при народженні дитини, в якому зазначається, що допомога витрачена на покупку дитячого одягу, харчування, ліжечка, візочка, предметів гігієни – тобто за призначенням. У випадках, коли отримувач допомоги не створює для дитини належні умови для повноцінного утримання виплата допомоги припиняється відповідним рішенням органу, що призначив виплату.

  Іноді фахівці чують незадоволення у свій бік, але варто зазначити, що батьки, які свідомо ставляться до своїх обов’язків не будуть приховувати умови в яких проживає дитина. Навпаки, скористайтесь візитом спеціаліста, отримайте інформацію про роботу Центру, консультацію щодо догляду за новонародженою дитиною та подальшого виховання.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*