Турбота про здоров’я має бути не проблебмою, а способом життя

«Здоров’я – не все, але все без здоров’я – ніщо», сказав свого часу Сократ. І це. безумовно. так.

Низька тривалість життя, невисокі показники народжуваності, збільшення серцево-судинних, онкологічних захворювань, поширення ВІЛ-інфекції, гепатиту тощо продовжують демонструвати необхідність безперервного виховання й широкої інформованості щодо правил ведення здорового життя. Адже без пропаганди здорового життя, формування ціннісного ставлення до здоров’ю, неможливо підвищити рівень здоров’я населення. А здоров’я нації, безперечно, віддзеркалює минуле та сьогодення країни, і її майбутнє безпосередньо залежить від здоров’я молоді.

Одним із важливих напрямів діяльності центрів соціальних служб для молоді сьогодні залишається формування здорового способу життя у молодіжному середовищі. Адже проблема стану фізичного та психічного здоров’я підростаючого покоління продовжує впевнено набувати особливої гостроти, оскільки сучасна ситуація обтяжується високими показниками захворюваності молоді, зниженням якості медичного обслуговування, погіршенням екологічної ситуації, морально-духовною кризою.

Найпоширенішою, з форм профілактичної роботи, що досить часто використо­вується у практиці, залишається лекційна робота, яка насичується новітніми технологіями, методами та прийомами. Під час лекцій використовуються профілактичні програми вітчизняних та закордонних авторів, при­водяться дискусії, вікторини, відеолекторії, рольові ігри тощо.

Протягом січня місяця Деражнянським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводилися інформаційно-просвітницькі заходи серед учнівської молоді району з питань збереження та зміцнення здоров’я. Молодь розширила знання щодо складових здорового способу життя. Адже, з  бесіди з підлітками встановлено, що більшість молодих людей, навіть, не розуміють термін «здоровий спосіб життя»: розглядають його лише, як відсутність негативних звичок і, в незначній мірі, як повноцінне харчування. Заняття фізкультурою і спортом, переважна більшість розуміє як хобі, профілактичні медичні огляди – як чисту формальність чи чиюсь забаганку., дотримання режиму дня викликає сміх.

І хоч ставлення молоді до здоров’я, начебто усвідомлене, мало хто замислюється про власний спосіб життя, доки не виникає нездужання чи хвороба.   Та й відсутність позитивної мотивації, спричиняє до пасивності щодо ведення здорового способу життя та  наявність шкідливих звичок.

На різноманітних прикладах, як позитивних так і негативних, підлітки переконалася, що ведення здорового способу життя є більш ефективнішим, приємним і економічно доцільнішим, ніж лікування наслідків нездорового способу життя, яке не забезпечує бажаного результату. Були наведені статистичні дані щодо ситуації із здоров’ям молоді в різних країнах, розповсюджено інформаційні буклети і листівки.

Сподіваємося, що не лише на словах, молоді люди усвідомили,  що  бажання прожити довге і щасливе життя, неможливе без відповідального ставлення до вибору його способу.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*