Умій володіти собою. Як уникнути конфліктів з друзями?

1486377608«Більшість конфліктів між людьми відбувається з однієї простої причини. Ми багато фантазуємо про те, що добре розуміємо один одного, і мало говоримо, для того, щоб дійсно один одного розуміти…»
«Якщо в житті є можливість зробити крок назад, щоб уникнути конфлікту – краще його зробити.»
Ще нікому не вдавалося прожити життя без конфліктів. Вони існували, існують та будуть існувати як невід’ємна складова взаємовідносин людей. Навпаки, конфлікти – нормальне явище нашого життя. Виникають вони через те, що вчинки, уявлення, почуття у кожного з нас різні, отже і трапляються між людьми зіткнення.
На відмінність від дорослих, діти та підлітки практично не мають досвіду конструктивного вирішення проблем спілкування.
Конфлікт не виникає на порожньому місці, а вибудовується з послідовних стадій.
Всі ми прекрасно знаємо, що друзів багато не буває і якщо вам пощастило, і такі вас оточують, значить, ви їх напевно за щось цінуєте. Тому щоб уникнути нікому не потрібних сварок, слід взяти до уваги деякі поради:
– Не слід занадто бурхливо реагувати на дрібні зауваження на вашу адресу. Перш ніж відповісти, порахуйте до 10, а на видиху подумайте, чи варто відповідати.
– Якщо вашому другу дуже хочеться посваритися, і ви це бажання відчуваєте з кожної його фрази, спробуйте відійти від конфлікту. Згадати про важливі справи, терміновий дзвінок, невирішенупроблему, щоб зберегти дружбу.
– Якщо конфлікту уникнути не вдалося і конфлікт вже розпочато — спробуйте погодитися з думкою свого друга. Відчувши, що з ним згодні і ніхто не намагається його переконати, йому просто буде не цікаво продовжувати конфліктувати.
– Одним з важливих помічників в конфліктних ситуаціях є вміння спокійно розмовляти. Сядьте і обговоріть проблему, подивіться на неї з різних сторін і виберіть рішення, яке буде влаштовувати вас обох.
– Перш ніж прийняти участь в тому чи іншому конфлікті, подумайте, що для вас дорожче — дружба чи можливість довести свою правоту.
«Як тільки ти навчишся дзеркально дивитися на конфліктну ситуацію – не занурюючись в неї по вуха, а споглядаючи її з боку – то повір, вона неодмінно вирішиться з мінімальними втратами для тебе! Треба лише поставити себе на місце іншої людини й уявити: а що ти сам зробив або захотів зробити в даному випадку?»
Замітку підготовив: фахівець і соціальної роботи Закорчевна А.С Хмельницького міського центру соціальних служб

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*