Чи потрібна дітям віра в Святого Миколая?

imageЧи потрібна дітям віра в Святого Миколая?
Незважаючи на традицію класти під подушку подарунки на День Святого Миколая, ми все ж час від часу задаємося питанням: чи потрібна дітям казка про нього? Чи не вважається неправдою той факт, що батьки приховують реальне походження подарунків у свято?
Важливо в першу чергу визначитися, про який вік ми говоримо. Діткам приблизно до шести років корисно вірити не тільки в Святого Миколая, але і в другі казки і чудеса. В першу чергу тому, що це розвиває фантазію та творче мислення, вчить добру.
Віра в диво
Те, що дитина пише лист з проханням Святому Миколаю, а потім знаходить бажаний подарунок під подушкою, вчить крихітку вірити в диво. З роками ця віра йде глибоко в підсвідомість. Ви запитаєте, навіщо ж це потрібно? За тим, що у кожного в житті бувають події, коли сама людина не може сподіватися на себе, а може сподіватися тільки на диво (наприклад , нерозділене кохання або тяжка хвороба близького). Якщо віра в диво не сформована, то пережити таку подію в житті не так-то просто, психіка може просто не впоратися…
Виховний момент
Ця традиція допомагає дітям зрозуміти, що за зразкову поведінку ти отримаєш винагороду. Хороше завжди винагороджується, а добра дитина заслуговує на те, щоб отримати бажане. Якщо говорити про вартість подарунків, то тут треба дотримуватися “золотої середини”. Можна придумати декілька хитрощів, щоб візит Святого Миколя мав ще й виховний характер для дитини. Наприклад написати крихітці лист від Святого:  «Мовляв, ти молодець, в цьому році навчився тому-то і тому-то (докладний перерахування хороших вчинків і справ), тому отримуй такі подарунки. Але ще я бачив, що ти не дуже добре робиш… (декілька пунктів, над чим треба працювати). Я дуже сподіваюся, що ти виправиш ці недоліки в новому році…» Ось так, проявивши трохи фантазії, ви можете повідомити дітям про те, що «добре», і що «погано».
Духовна складова
Святий Миколай допомагав тим, хто потребував не лише матеріальних речей, а й духовних. На цьому також треба акцентувати увагу. Батьки мають навчити дітей допомагати тим, кому необхідна наша увага та підтримка. Варто пояснювати дітворі, що святий Миколай може робити добро і через інших людей (їхніми руками і через їхні вчинки.
Новорічний антураж, очікування свята і дива, передсвятковий настрій – це завжди весело  і дуже захоплююче. Якщо дитина напише листа Святому Миколаю, мрія про подарунок буде зігрівати її.  Віра в доброго чарівника виховує в дітях щирість у спілкуванні, розвиває уяву і символічне сприйняття світу. А підготовка до свята, передсвятковий настрій, очікування дива, радість спілкування створюють в будинку хорошу емоційну атмосферу. Відчуття щастя, радості і свята сприятливо впливають на здоров’я і імунітет.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*