Чому виникають сімейні КОНФЛІКТИ?

konflikt-1  Більшість людей одружуються і думають, що їх партнер такий самий, як і вони, що вони разом хочуть одного й того самого в житті. Дуже швидко виявляється, що це не так. Жодну пару, що має близькі стосунки, не обійде відкриття істотних відмінностей . Багато хто пробує зробити свого партнера схожими на себе, змінити його. Але ті, кого ми прагнемо змінити, опираються.
  У них є свої переконання, свої уявлення про правила сімейного життя, про життєві цінності.
  І в цьому одна з основних причин виникнення сімейних конфліктів. У відповідь на наші вимоги змінитися, партнер може:
  • поступитися – такий стиль поведінки створює ілюзію щасливого шлюбу;
  • атакувати – виявлення почуттів зосереджені на звинуваченні іншого, на доведенні його неправоти і недосконалості;
  • просто уникати стосунків – піти з дому, змінити тему розмови, коли відносини стають надто напруженими, бо відчуває своє безсилля.
  Ці три способи поведінки в конфліктній накопиченню агресивних почуттів у партнерів.
Що ж робити ?
  Формуйте в собі внутрішні переконання, які закладуть основи розв’язання конфліктів безагресії:
1. Незалежно від того, як складається ситуація, мене ніщо не змусить застосувати силу.
2. Я можу сказати про те, що я хочу, про те, що мені потрібно і про те, що я відчуваю.
3. Я можу змиритися з тим, що не завжди отримуватиму те, що мені хочеться. На цій планеті крім мене, живуть і інші люди.
4. Моє головне завдання досягти взаєморозуміння і розв’язати проблеми, що виникли, а не змагатися і перемагати.
  Ми гадаємо, що із конфлікту не може вийти нічого путнього, тому що в конфлікті хтось перемагає, а хтось програє.
  Несумісність наших точок зору стосується лише приводу для конфлікту. Така несумісність підкріплюється відповідними емоціями. Насправді більшість конфліктів мають декілька причин. І цей факт робить можливими взаємовигідні розв’язки. Для кожного з учасників конфлікту найважливішими можуть бути зовсім різні обставини.
  Ключ до взаємовигідного розв’язку у тому, щоб задовольнити найважливіші для людини бажання, а натомість домогтися поступок в інших, не таких важливих для неї питаннях.
  Всі ми добре знаємо про правила поведінки, що потрібно не підвищувати голос, слухати партнера. Але чомусь, коли нас поглинають емоції, ми такі гарні, добрі, інтелігентні люди, починаємо ричати, перебивати один одного, згадувати гарі, образи і робити все навпаки.
  Насправді, жити з конфліктами і ставитися до них з повагою, як до цінних життєвих уроків, дуже складно. Проте, якщо хочете, почніть експериментувати.
  Ви можете використати деякі ідеї, котрі описані в даному буклеті чи придумати свої індивідуальні способи, як подружитися з конфліктами.
  Головне, що тепер ви вже знаєте і можете спробувати на власному досвіді, що конфлікт може нести в собі не тільки загрозу, але й багато захованих можливостей, які можуть бути несподіваними для вас.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*