Шопоголізм. Хвороба чи хобі?

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  Шопоголізм, а по науковому — оніоманія – психічний розлад, при якому людина відчуває себе щасливою тільки тоді, коли отримує чергову річ. Іншими словами, сама ця річ шопоголіку не потрібна, йому важливий процес придбання. Похід по магазинах, як обряд, приносить шопоголіку задоволення, є розвагою. В який момент невинне хобі перетворюється на манію? Пам’ятайте, не кожна людина, яка любить витрачати гроші, є шопоголіком. Існує багато симптомів, які допомагають розпізнати залежність від покупок.

  Ознаки шопоголізму

  По-перше — ви не маєте особливих захоплень, а тому ви готові годинами розглядати вітрини магазинів та бутиків. Якщо вас попросять розповісти, який кращий спосіб для боротьби з поганим настроєм, то ви скажете, що потрібно щось купувати кожен день. Адже ви й самі користуєтеся таким методом. Як правило, ви витрачаєте набагато більше, ніж плануєте, а тому приховуєте від близьких реальну вартість речей. У вас є кілька однакових футболок, троє кед однієї моделі і схожих сумочок. Але ви не можете пояснити, навіщо вам однакові речі. У вас не виходить накопичити на новий телефон або подорож, про яку ви давно мрієте. Адже всі відкладені гроші вимагають, щоб ви їх витратили.

  Причини родом із дитинства

  Як і більшість психологічних проблем, причина шопоголізму криється в дитинстві. Найчастіше цей розлад переслідує людей, яким в дитинстві було не достатньо батьківської любові та уваги. Наприклад, дитина зростала в сім’ї, найчастіше неповній, де матері доводилося багато працювати, щоб прогодувати родину, а брак спілкування з дітьми вона компенсувала подарунками. Як правило, вже в дорослому житті у таких людей спрацьовує стереотип, нова річ дорівнює радість щастя, задоволення.

  Розпещеність

  Крім того, якщо ви не знаєте, що таке слово «ні», то у вас просто не буде аргументів для внутрішнього голосу, який так і просить щось купити. Можливо, ви росли єдиною дитиною в сім’ї або вас дуже сильно любили, що готові були виконувати кожен каприз. Так, ви вже звикли відразу отримувати бажане і навіть незважаючи на наслідки.

  Заздрість

  У вашої подружки новий Айфон, а у вас немає? Ви думаєте тільки про те, як виправити таку несправедливість, навіть якщо не знаєте, навіщо вам цей гаджет? Може бути раніше вам доводилося доношувати одяг за сестрами, а тепер ви намагаєтеся показати, що ви можете собі все дозволити?

  Занижена самооцінка.

  Ви думаєте, що нові речі зроблять вас краще. Але, коли ви залишаєтеся наодинці, то вже не ховаєтеся від себе за речами. Ви також незадоволені зовнішністю або характером.

  Як не стати шопоголіком

  У першу чергу розпочніть зі ставлення до себе. Подумайте, чого ви насправді хочете досягнути, коли вирушаєте в магазин. Самоповага, красу, радість або щось ще? Поки проблема має місце, вона буде змушувати витрачати вас гроші.

  Підвищення самооцінки

  Далі обміркуйте, як ви можете ще підвищити свою самооцінку, хороший настрій і задоволеність собою. Може бути, ви самі вмієте створювати гарний одяг? Чи мрієте завести собаку, з якою будете відчувати себе потрібною? Може бути, варто змінити свій рід діяльності і гроші вже перестануть бути важливою необхідністю?

  Шукайте підтримку

  Обов’язково поділіться з близькими своїми складнощами. Вони можуть не зрозуміти вашої проблеми, але поки не спробуєте — не дізнаєтеся. Чітко та коротко скажіть, що з вами роблять магазини, а також поговоріть, яких дій ви чекаєте від близьких.

  Максимум захоплень

  Складіть для себе розпорядок дня. Намагайтеся максимально займати свій час, щоб не було необхідності підсолодити настрій покупками. Спробуйте створити власний блог, влаштуйте аукціон речей, стати стилістом і так далі. Можливо, це дозволить вам знайти себе і шанувальників.

  Змініть ставлення до речей.

  Проведіть експеримент. У центрі дивану розмістіть джинси, а навколо всі можливі речі, які можна одягати з ними. Можливо, навіть розпишіть ситуації, де вони можуть знадобитися. Більш того, складіть список з 20-25 речей, які будуть для вас основними в цьому сезоні, і не відхилятися від цієї кількості.

  Змініть ставлення до покупок

  Велику слабкість шопоголіки відчувають до розпродажів. Тут тільки одне рішення — важливо тверезо оцінити, чи потрібні вам пропоновані речі. Ті ж помади. Навіщо вам нова, якщо у вас вдома ще лежить? Гнатися за новинками не варто. Те, що зараз модно, через кілька місяців буде вже не актуально. Так, якщо вам хочеться купити дуже дорогий фотоапарат, який щойно з’явився, то є сенс почекати кілька місяців, поки вартість стане нижчою.

  Ставлення до грошей

  Намагайтеся збирати чеки і в кінці місяця підводите підсумки. Так ви зможете зрозуміти, що почали витрачати значно більше, ніж заробляти, і вже будете намагатися себе стримувати. Якщо ж вам просто подобається витрачати гроші, то краще віддавайте їх на благодійність, або ж відкладайте на подорож своєї мрії.

 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*