Щодо круглого столу

к1 к2 к3

Відбувся круглий стіл з обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами щодо удосконалення порядку розгляду судом справ про видачу і продовження обмежувального припису».

Захід пройшов за ініціативи Віце-прем’єр міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної. Участь у заході взяли представники правової допомоги і освіти, психологи та аналітики, інші фахівці, причетні до теми. Долучились до обговорення й спеціалісти Хмельницького обласного центру соціальних служб.

Організатори та учасники наголосили на важливості теми, адже проблема насильства актуальна не лише зараз, у військовий час, а й в повсякденному житті. Головне завдання на сьогоднішній день, зробити так, щоб жертва насильства мала довіру до фахівців. А допомагати вийти їй із стресової ситуації має особа, яка пройшла спеціальну і кваліфіковану допомогу. Крім того, для жертв мають бути створені спеціалізовані центри, в яких запроваджені конфіденційність і автономність, створені спеціальні суди для жертв насильства… Що стосується інформаційного процесу, то збір та опрацювання сповіщень стосовно  жертв насильства має бути на високому рівні, аби уникнути безкарності кривдників.

Узагальнюючи статистику у сфері насилля проти жінок, виступаючі зауважили, що грубе порушення загальноприйнятих норм моралі й поведінки збільшилось саме під час військових дій. В більшості, це жінки і діти, котрим погрожують чоловіки, котрі повернулись із зони бойових дій. Причини насильства – найрізноманітніші: сексуальне примушення, психологічний тиск, переслідування, нанесення фізичних травм та навіть проживання на території кривдника,  тощо.

Щоб було легше довести діяння винуватця, юристи радять намагатись зафіксувати безчинство через фото чи відео. Також, проговоривши про законодавчі акти у сфері запобігання та протидії насильства, нагадали, що в області діють центри з надання безоплатної вторинної  правової допомоги.

Вкрай важливою дискусією під час круглого столу стало обговорення психологічного супроводу жінок в умовах війни, а також психотерапія для військових.  Профілактика обізнаності у вище згаданих питаннях потребує вдосконалення. Мова йде й про підвищення кваліфікації фахівців, які працюють, зокрема, з військовими…

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*