Щодо надання соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання у громадах

У Хмельницькому обласному центрі соціальних служб 19 жовтня 2023 року проводилось онлайн нарада щодо  організації надання соціальної послуги супроводу під час інклюзивного навчання у громадах.

1697696047057Наталія Мельник, заступниця директорки обласного центру соціальних служб та Наталія Гонта, начальниця відділу методичного забезпечення соціальної роботи, роз’яснили надавачам соціальних послуг територіальних громад за яких умов і кому надається ця послуга. «Отримувач соціальної послуги – це дитина,IMG-e6b411e89ca79158750017ad7c380b5d-V котра відповідно до висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи, наданого ІРЦ, потребує супроводу під час інклюзивного навчання. А також особа, яка надає соціальну послугу (асистент дитини (учня), – соціальний робітник або фізична особа – підприємець, який здійснює заходи, що складають зміст соціальної послуги, та пройшов відповідне навчання», – наголосила Наталія Мельник.

IMG-bbc96014c0809c18a1d2f8730486e3af-V«Крім того, – зауважила Наталія Гонта, – соціальна послуга надається асистентом дитини (учня) після оцінювання індивідуальних потреб отримувача соціальної  послуги, складання індивідуального плану,  укладення договору про надання соціальної послуги. Індивідуальний план є основою для надання соціальної послуги та ґрунтується на результатах визначення індивідуальних потреб дитини. Що стосується договору про надання соціальної послуги, то документ укладається в письмовій формі між надавачем соціальних послуг та одним із батьків/іншим законним представником отримувача соціальної послуги».

Варто зазначити, що соціальна послуга супроводу дітей з особливими потребами передбачає, зокрема, надання підтримки та допомоги в пересуванні, комунікації, харчуванні. Асистент дитини не є педагогічним працівником та не призначається на посаду керівником закладу освіти.

Опираючись на чинне законодавство України, представники ХОЦСС зазначили, соціальну послугу може надавати один з батьків (інший законний представник) отримувача, за умови їх працевлаштування соціальним робітником до штату закладу/установи, що надає соціальні послуги.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*