Як допомогти дитині під час війни адаптуватися до навчання в новій школі

IMG_20200924_091901_148Як допомогти дитині адаптуватися до навчання в нових умовах, попри часті повітряні тривоги й періодичні або регулярні обстріли областей, радимо й надалі дотримуватися розпорядку дня, адже це “заземляє”, дозволяє відчути стабільність. Важливо планувати не лише навчальний процес, а й прогулянки, ігри та відпочинок.

Якщо дитина йде до нової школи, було б добре, щоб до того, як сісти за парту, вона познайомилася з кимсь з однокласників. Поспілкуватися діти можуть й онлайн. Якщо дитина сумує за колишніми друзями, з ними також можна організувати відеозустріч.

Важливо виділити вдома робочу зону, де школяр виконуватиме домашні завдання. Це може бути навіть частина обіднього столу або просто окрема поличка, де дитина зможе поставити свої підручники. Процес упорядкування організовує, а “перехід” в інший простір допомагає налаштуватися на робочий процес. Слід врахувати, що у полі зору учня мусить потрапляти якомога менше предметів, які можуть відволікати його від навчання, зокрема іграшокYAk-zatsikavyty-dytynu-navchannyam-lay-fhaky-vid-ukrai-nskyh-uchyteliv-e1630510781825

Обов’язково потрібно обговорити питання безпеки. Найкраще пройтися разом із дитиною до школи. Також необхідно наперед узгодити, як вона буде діяти, якщо почує по дорозі сигнал повітряної тривоги. Для учнів 1-4 класів можна намалювати або надрукувати детальну карту маршруту до навчального закладу. Слід нагадати дитині, щоб вона нічого не чіпала на вулиці, не підіймала із землі предметів, які їй не належать.

Протягом певного часу в шкільний рюкзак можна вкладати маленькі презенти. Це може бути листівка або записка, м’який брелок, який школяр зможе стискати в руці, браслет (можна такий як у мами чи тата), ручка з блискітками, кишенькова дзиґа. Ці дрібнички нагадають дитині, що батьки про неї піклуються, і допоможуть зняти напругу.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*