Як зберегти стосунки: поради для закоханих

1000_545_1587975965-7358За останні роки наша країна стала однією із лідерів в Європі за сумною статистикою розлучень. В середньому щороку у співвідношенні до кількості укладених шлюбів розлучається майже 50% сімей.
До 60% розлучень припадає на молоді сім’ї. Серед пар, які живуть в громадянському шлюбі – статистика ще гірша. Через певний проміжок часу рано чи пізно розлучається близько 90% таких пар.
Пік розлучень припадає на перші роки подружнього життя. Особливо критичними є період від 3-х місяців до півтора року сімейного життя. Найчастіше серед причин розлучень є – алкоголізм когось із пари, раннє батьківство та фінансові проблеми. Також частими приводами для розриву подружніх стосунків бувають побут та інтимне життя.
Дослідження показують, що в успішних подружжях набагато більше позитивного, ніж негативного спілкування. Якщо у стосунках занадто багато критики, вимог, образ, недомовленостей, накопичення невдоволення і подібного негативу – будуть страждати обоє. Тому важлива насамперед комунікація. Адже байдужість до потреб іншого і концентрація лише на власних цілях є згубними для шлюбу.
Наступний пункт може видатись очевидним, проте, як свідчить реальний стан справ у сім’ях чи парах і в ньому є суттєві проблеми. Отримувати задоволення від досягнень один одного і щиро захоплюватися цим. Парадоксально, та саме невміння щиро радіти за успіхи коханої людини, або навіть заздрити чи перешкоджати їй – не така вже й рідкість.
Компроміс і співпереживання – важливі засади успішного шлюбу
Іншою характеристикою їх – є співпереживання. Ви повинні зрозуміти точку зору іншої людини, поставивши себе на її місце. Люди більш схильні добре відчувати себе в шлюбі, якщо їхній партнер вміє співпереживати. Тому пам’ятайте, діалог ніхто не відміняв. Як і критику. Проте, критика завжди має бути конструктивною.
Коли дві людини щиро присвячують себе шлюбу, у них, значно більше шансів зберегти тривалі і теплі відносини. Це означає іноді жертвувати своїми власними уподобаннями на благо іншого. Проте, краще коли у вас вийде такі поступки вважати щирим безкорисним вчинком, аніж жертвою, за яку ви потім вимагатимете свої дивіденди у зворотньому напрямку, чим тільки погіршите взаємини.
Намагатись змінити партнера – погане рішення
Однією з найбільш основних характеристик здорового шлюбу є прийняття одне одного. Коли кожен з партнерів відчуває, що інша людина приймає його таким, як він є. Можливо, найважливішим компонентом успішного шлюбу, окрім, звичайно любові – є повага один до одного.
Варто пам’ятати – любов, як і все інше в житті – не стоїть на місці. На кожному новому етапі виникають нові потреби, а з ними і проблеми. Проте, значно легше їх долати разом, як спільники. Тоді такі проблеми перетворюються всього лиш на обставини, або й того краще взагалі на пригоди, які й формують вашу спільну пам’ять і пишуть історію саме вашого кохання.
Автор:Фахівець із соціальної роботи –  Закорчевна  Альона

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*