Як не стати жертвою шахраїв. Поради дітям

_27  Основні правила поведінки, застосовувані майже в будь-якій ситуації:
– Якщо ти опинився без батьків, нікому чужому або малознайомій людині не відкривай двері, ким би не представлявся незнайомець;
– На телефонні дзвінки з питанням чи є і коли повернуться з роботи батьки, відповідай, що вони зайняті і запитай, кому і куди передзвонити;
–   Не покидай в дверях своєї квартири записок – це привертає увагу сторонніх;
Один вдома :
• Ти часто вдома одна (один)? Не забувай закривати двері.
• Хтось постукав у вікно? Голосно крикни : «Тату! Іди сюди», – і, ні в якому разі, не підходь до вікна.
• Тебе запитують : один ти вдома чи ні? Відповідай ствердно, що не один , тато спить (брат дивиться телевізор, мама розмовляє по телефону), і запитай, що потрібно.
• Ти когось чекаєш? Перш ніж відчинити двері, запитай: «Хто там?» – І не відчиняй на відповідь: «Я». Нехай гість назветься, навіть якщо тобі здалося, що ти впізнав його по голосу або одягу, побаченому у вікні .
• На кожен телефонний дзвінок, знімаючи трубку, говори : «Алло», «Вас слухають », але ніколи – «Квартира таких-то». Подзвонивший представляється товаришем твоїх батьків і вмовляє тебе нагадати адресу, який він нібито забув. Попроси передзвонити пізніше або повідом робочий телефон батьків, але не домашню адресу, навіть якщо тобі здалося, що ти впізнав людину по голосу. Не поспішай називати його по імені, нехай він сам тобі назве своє ім’я. А коли «знайомі» твоїх батьків скажуть , що вони скоро прийдуть, попроси їх підійти до певного часу. Негайно передзвони батькам, попередь їх про це .
• Якщо в будинок проникли злочинці і напали на твоїх батьків, не намагайся з ними боротися. Біжи з квартири геть, клич на допомогу сусідів, перехожих, голосно кричи : «Пожежа ! »
• Ти прийшов додому, а двері в квартиру відчинені. Не заходь, обережність не завадить. Звернись до сусідів з проханням зателефонувати від них додому і , якщо трубку не знімають, викликай поліцію.
• Ти вийшов з квартири ненадовго – все одно зачини  двері на ключ, навіть, якщо ти будеш її бачити. Спускаючись за поштою або з відром для сміття, бачиш сторонніх, тут же піднімися назад. Забираючи з шухляди пошту, не проглядається її на майданчику , повернися в квартиру.
Чекаєш ліфт …
• Ти чекаєш ліфт . Встань так, щоб за спиною у тебе була стіна. Разом з тобою в ліфт хоче увійти незнайомець. Зішлись на забудькуватість, зійди до поштової скриньки, але не заходь разом з ним у кабіну , навіть якщо людина здається тобі безпечною .
• Якщо тебе заштовхують в ліфт, затиснувши рот, постарайся вдарити відром для сміття, рюкзаком, набитим підручниками, будь-яким іншим предметом, що опинився з тобою, вкуси за палець.
Пам’ятайте, що попередити злочин завжди краще, легше і безпечніше для вас, аніж намагатися припинити його, коли він вже почався. Ще гірше, якщо він все-таки здійснився .

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*